zaterdag 13 november 2021

Corona update: nieuwe maatregelen voor een dagje uit

Gisteravond was het weer zover: een persconferentie over nieuwe coronamaatregelen. De besmettingen lopen dusdanig op dat het OMT (Outbreak Management Team) het kabinet heeft geadviseerd strengere maatregelen te nemen om contact momenten tussen mensen zoveel mogelijk als kan te beperken. De komende drie weken (volgende persconferentie volgt 3 december) verandert er wel weer het een en ander. Wat je kan verwachten voor je dagjes uit vanaf vandaag (13 november) 18.00 uur heb ik vast voor je uitgeplozen. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Check de website

Voordat je een uitje plant, raad ik aan dat je eerst even de website van je favoriete uitje bezoekt. Zo kom je er het snelst achter welke maatregelen er gehanteerd worden. Dit kan bijvoorbeeld het scannen van een coronatoegangsbewijs zijn, mondkapjesplicht en dergelijke. Verschillende grote dieren- en pretparken hebben namelijk aangekondigd wél met een coronatoegangsbewijs te gaan werken, zelfs al hoeft het nu nog niet.

Dagje uit

Zin in een dagje uit? Dat kan! Er valt nog genoeg te beleven in de musea, dierentuinen en pretparken. Voor de dagjes uit is er na gisteren niet veel veranderd ten opzichte van de afgekondigde maatregelen van 3 november. Dit geldt er nu:
Museum: gewoon geopend tot maximaal 18.00 uur met coronatoegangsbewijs. Eenmaal gescand hoef je hier geen mondkapje binnen te dragen.
Dierenpark & Pretpark: geopend tot maximaal 18.00 uur, indien anders besloten (check daarvoor dus de website van je uitje) mag je zonder coronatoegangsbewijs het park betreden, de QR-code moet wel in de horeca binnen gescand worden. Voor afhalen is geen coronatoegangsbewijs nodig.

Avondje uit

Voor een avondje uit gaat er meer veranderen. Zo mogen evenementen niet langer duren dan tot 18.00 uur met coronatoegangsbewijs en een vaste plaats. Bij een evenement mogen er maximaal 1.250 mensen tegelijk in de zaal aanwezig zijn. Wat verandert er nog meer:
Theater, bioscoop & concertzaal: mogen langer openblijven dan 18.00 uur, uiteraard wel met een coronatoegangsbewijs en een vaste zitplaats in de zaal.
Horeca: mag om 06.00 uur openen en sluit om 20.00 uur, het is wel mogelijk om na 20.00 uur eten af te halen of te laten bezorgen. Uiteraard toon je bij de entree van het restaurant je coronatoegangsbewijs. Hierdoor hoef je binnen geen mondkapje op (mits anders aangegeven natuurlijk).

Winkelen

Met de feestdagen in het vooruitzicht had je wellicht wat winkelavondjes gepland staan. Let op: de komende drie weken gelden er andere openingstijden voor winkels.
Essentiële winkels (supermarkt, drogisterij en dierenwinkel) blijven geopend tot 20.00 uur.
Niet-essentiële winkels (kleding, muziek, warenhuis en dergelijke) blijven geopend tot 18.00 uur.
Winkel zoveel mogelijk alleen, draag in de winkel een mondkapje, hou afstand en was geregeld je handen.

Sportwedstrijden

Sportwedstrijden, zowel professioneel als op amateurniveau, zullen het helaas zonder publiek moeten doen. Gelukkig kunnen toernooien en wedstrijden wel door blijven gaan. Dit geldt ook voor sporten en sportwedstrijden, zowel binnen als buiten voor alle sportieve niveaus.

En verder…

Hoef je bij een locatie geen coronatoegangsbewijs te laten zien? Dan draag je een mondkapje en hou je zoveel mogelijk 1,5 meter afstand van anderen. Bij boorstroomlocaties in de buitenlucht hoeft men geen mondkapje op. Verder is het thuiswerken aangescherpt, wordt er gevraagd drukte te vermijden en buiten de spits te reizen. Let ook op: vanaf vandaag 18.00 uur mag je nog maar 4 personen per dag bij je thuis uitnodigen, kinderen tot en met 12 jaar tellen hier niet in mee. Op 3 december krijgen we te horen wat er verder kan gaan gebeuren, maar voor nu zijn dit de nieuwe regels.

Wil je meer weten over de coronamaatregelen? Kijk dan op Rijksoverheid.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.