vrijdag 12 november 2021

Museumnieuws met Kerstvakantie activiteiten, nieuwe tentoonstellingen en meer

Wat er vanavond ook gaat gebeuren tijdens de persconferentie, van kunst kun je altijd (ook online) blijven genieten. En anders haal je het met de leuke museumwebwinkeltips van de Museumkaart toch gewoon kunstzinnige kaarten, kussens, boeken, sjaals en dergelijke in huis? In deze Museumnieuws lees je trouwens allerlei interessante nieuwtjes van diverse musea in Nederland. Ontdek meer over de nieuwe campagne van het Van Gogh Museum, welke activiteiten het Mauritshuis voor de Kerstvakantie organiseert, welke zes portretten er voor het Pieter Teylers huis zijn gemaakt en een nieuwe toetreding tot het Canonnetwerk. Dit en meer lees je vandaag in Museumnieuws! (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Aardappeleters & nieuwe campagne Van Gogh Museum

Het Van Gogh Museum in Amsterdam is een nieuwe beeldcampagne gestart genaamd Zie Van Gogh Zelf. Door middel van prikkelende posters en reclames wordt de kunst van Vincent dichter naar de kijker zelf gebracht. Het museum wil de bezoeker van het museum nog meer verbinden met Vincent en doet dit door middel van een heel bijzonder caleidoscopisch filmpje, waarin verschillende facetten van Vincent worden belicht. Voor mensen die minder goed kunnen zien, maar wel kunst kunnen beleven, heeft het Van Gogh Museum nu een speciale Voelmaquette laten bouwen (zie foto gemaakt door Petra Dorenstouter). De Voelmaquette is ontwikkeld dankzij de steun en expertise van het Bartiméus Fonds en Stichting Accessibility en biedt hulp met het navigeren door het museum. In het Van Gogh Museum geniet je tot en met 13 februari 2022 nog van de tentoonstelling ‘De aardappeleters: misser of meesterwerk?’. De ambities van Vincent voor dit werk was groot en hij was er zeer tevreden mee. Maar in het oeuvre van zijn werk staat dit werk best wel apart. Leer meer over hoe het schilderij is ontstaan en ontdek zelf of dit beroemde werk een misser of een meesterwerk was. Voor tickets en tijdsloten ga je naar VanGoghMuseum.nl. (foto’s: Van Gogh Museum)


Toen bekeken, nu te zien in Museum Vlaardingen

In 1954 organiseerde de gemeente Vlaardingen een wedstrijd voor kunstenaars in heel Nederland. De zogeheten Paletmanifestatie Vlaardingen trok 74 bekende en minder bekende kunstenaars en dat leverde een prachtig overzicht op van het leven in Vlaardingen in de jaren 50. Nu, bijna 70 jaar later, kun je in Museum Vlaardingen wederom genieten van 23 werken die speciaal voor de Paletmanifestatie zijn gemaakt. Er is veel voorwerk gedaan om deze tentoonstelling tot stand te laten komen. De werken van de Paletmanifestatie zijn namelijk niet zo gemakkelijk te vinden. Gastconservator Henk Horsten heeft nu 23 werken opgespoord, aangevuld met historische foto’s en verhalen. Wil je dit bijzondere werk zien? Dat kan tot en met 13 februari 2022. Kijk voor meer informatie op MuseumVlaardingen.nl. (foto: Museum Vlaardingen)

Kerst in het Mauritshuis

Maurits Muis nodigt kinderen van harte uit om op onderzoek te gaan in zijn huis; het Mauritshuis in Den Haag. Deze Kerstvakantie haalt de muis alles uit de kast om met kinderen tussen de vier en zes jaar op zoek te gaan naar Rembrandt. Iedereen vanaf 7 jaar die is geïnteresseerd in het restaureren van schilderijen is van harte welkom bij de workshop ‘Aan de slag als schilderijendokter’. Voor de hele familie is er een rondleiding ‘Smartphone fotografie’. Voor deze activiteiten moet je reserveren en wordt er een extra toeslag gevraagd (naast de prijs van je entreeticket). Liever zonder reservering genieten van de werken van het Mauritshuis? Dat kan met bijvoorbeeld in de foyer en ga met de hele familie op de foto als een huishouden van Jan Steen. Met de Slow Art Cards leer je anders naar de kunstwerken te kijken. En in de Gouden Zaal wordt iedere dag voorgelezen aan kinderen van vier jaar en ouder. Schrijf je nu in voor een van de activiteiten of plan vast je uitje op Mauritshuis.nl. Kun je meteen van het nieuwe design van de website genieten! Het Mauritshuis bestaat overigens binnenkort 200 jaar! Meer hierover lees je binnenkort hier op de website, want er staat heel wat op de planning om twee eeuwen Mauritshuis te vieren! (foto: Mauritshuis)

Sint-Janskerk Gouda toegetreden tot het Canonnetwerk

Het Canonnetwerk is weer een stukje verder uitgebreid dankzij de toetreding van de Goudse Sint-Janskerk op 2 oktober jl. Vooral de Goudse Glazen – de 72 gebrandschilderde ramen van de Sint-Jan – bieden een bijzondere aanvulling op het netwerk. De ramen zijn ontstaan als politieke reclame in de tijd van De Opstand en de Reformatie. Voor- en tegenstanders, waaronder Filips II van Spanje, Margaretha van Parma en Willem van Oranje schonken deze ramen aan de kerk. Hun politieke propaganda zat verstopt in Bijbelse voorstellingen. Dankzij het tolerante klimaat in Gouda hebben alle gebrandschilderde ramen de Beeldenstorm en de Tachtigjarige Oorlog overleefd. Het verhaal van de ramen is opgenomen in het Canonvenster De Opstand en kan door leerlingen uit heel Nederland worden ervaren. Voor meer informatie over de Canon, Goudse Glazen en andere topstukken kijk je op CanonvanNederland.nl. (foto: Harry Anders)

Beleef de Cultuurmaand van Zandvoort

Het strand, de zee, de zilte lucht, de duinen, het wuivende duingras en de krijsende meeuwen… Zandvoort aan Zee heeft het allemaal en het inspireert kunstenaars op alle vlakken. November is daarom de Cultuurmaand van het jaar voor de populaire badplaats. Met verschillende activiteiten, openlucht expo’s en tentoonstellingen binnen, muziek, wandelingen… noem maar op… wordt cultuur in de breedste zin van het woord gevierd. Kom het ook ontdekken in Zandvoort en plan een bijzonder cultureel uitje via CultuuragendaZandvoort.nl. (foto: Zandvoorts Museum)

Grensverleggers in MOCA

Het Museum of Comic Art in Noordwijk heft op 6 november de nieuwe tentoonstelling ‘Grensverleggers’ geopend. Deze tentoonstelling is te zien tot en met 27 maart 2022 en viert de strips van 21 Nederlandse stripmakers. De tekenaars zijn grensverleggers, omdat zij fictieve karakters in ons collectieve geheugen hebben gegrift of omdat zij via studios nieuw tekentalent hebben opgeleid. Kom genieten van Tom Poes, Eric de Noorman, Jan, Jans & de kinderen, Joop Klepzeiker en Agent 327 en ontdek meer over de mensen uit wiens potlood zij vloeiden. Voor meer informatie, openingstijden en tickets ga je naar MuseumofComicArt.nl. (foto: Museum of Comic Art)

Philip Akkerman portretteert Pieter Teyler

Kunstenaar Philip Akkerman (1957) heeft in opdracht van het Teylers Museum in Haarlem zes unieke portretten gemaakt van Pieter Teyler (1702-1778), de grondlegger van het museum. Vanaf 5 december zal deze serie te zien zijn in de nieuwe vleugel van het museum. Pieter Teyler was een beroemdheid in Haarlem, hij was zijdehandelaar, bankier en ondernemer. Maar zijn leven draaide niet alleen om geld verdienen. Hij was een man van de Verlichting en liet zijn huis en geld na aan een stichting die als doel had de wereld te verbeteren. Na zijn dood besloot de stichting een museum aan zijn huis te bouwen; de Ovale Zaal. Hiermee was in 1784 niet alleen het Teylers Museum geboren, maar ook het eerste museum van Nederland. Alle facetten van Pieter Teyler zijn door Philip Akkerman op een bijzondere wijze gevangen. Meer weten? Kijk op TeylersMuseum.nl. (foto: Teylers Museum)

Calder Now, binnenkort in Kunsthal Rotterdam

Een beetje vreemd, maar zeer intrigerend en bovenal indrukwekkend; de tentoonstelling Calder Now zet al je zintuigen op scherp. Vanaf 21 november tot en met 29 mei 2022 geniet je in de Kunsthal Rotterdam van twintig sculpturen van Alexander Calder en van tien werken van tien andere hedendaagse kunstenaars die hun inspiratie in het werk van Calder vinden. Ontdek wonderlijke installaties die de zwaartekracht tarten, verbaas je over optische illusies en ga op in de wereld van Calder. Het wordt in ieder geval zinnenprikkelend. Bestel vast je tickets op Kunsthal.nl. (foto: Kunsthal Rotterdam)

Gouden Texelse kap gedoneerd aan Oudheidkamer

De Oudheidkamer heeft een gouden Texelse kap met toebehoren gekregen van de familie Keijser. Dit erfstuk was oorspronkelijk eigendom van Antje Roeper-Bakker (1830-1891) die het haar dochter Neeltje Roeper (1854-1940) schonk. Neeltje gaf de kap aan haar zoon Jacob, die het weer schonk aan zijn nicht en de laatste eigenaar, Annie Keijser-Roeper. Zij had een brief bij de gouden kap gedaan, waarin ze aangaf deze te willen schenken aan het Texelse museum, zoals ook beloofd aan Jacob. Haar dochters hebben daar onlangs gehoor aan gegeven. Van de 18de tot en met de eerste helft van de 20ste eeuw werden er op Texel kappen gedragen door vrouwen. Een kap bestaat uit een kapje, kapspelden en een oorijzer. In dit geval is de complete set van goud. Naast de kap hebben de dochters de brief, een familiefoto, een gehaakte sprei en een 19de eeuws servies geschonken. De kap zal binnenkort te bewonderen zijn in het museum in Den Burg. Kijk voor meer informatie op OudheidkamerTexel.nl. (foto: Oudheidkamer Texel)

Stedelijk Museum Alkmaar schaft droomschilderij aan

Ze hebben er jaren van gedroomd om dit schilderij in handen te krijgen en met dank aan verschillende fondsen is het eindelijk gelukt! Het Stedelijk Museum Alkmaar is erin geslaagd het grootste en misschien wel beste schilderij van de zeventiende-eeuwse Alkmaarse meester Emanuel de Witte te verwerven: het indrukwekkende interieur van een gefantaseerde katholieke kerk uit ca. 1670-1680. Het is de meest ambitieuze aankoop die het museum ooit heeft gedaan en ze zijn er heel trots op. De Witte stond bekend als de meester van de interieurschilderijen. Zijn spel van licht en de precisie van de details maakt het een extra bijzonder schilderij. Tot en met 24 januari 2022 is het kunstwerk te zien in een speciaal daarvoor ingerichte zaal in Stedelijk Museum Alkmaar. Daarna zal het werk een plek krijgen in de permanente presentatie van het museum. (foto: Stedelijk Museum Alkmaar)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.