woensdag 3 november 2021

Corona update: coronatoegangsbewijs en mondkapjes

Gisteren was het weer zover: een persconferentie waarin nieuwe maatregelen in de strijd tegen een grote corona-uitbraak werden aangekondigd en uitgelegd. Om niet terug te gaan naar het afsluiten van branches, zoals de evenementen- en leisure branche, worden er maatregelen genomen waarbij het dragen van mondkapjes terugkomen en het coronatoegangsbewijs worden ingezet. Maar wat houdt dat nu precies in? En hoe gaat je dagje of avondje uit er uitzien? Ik zet het graag nog even voor je op een rijtje wat je vanaf 6 november aanstaande kan verwachten. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

De basisregels

Allereerst werden de basisregels nog maar weer eens extra onderstreept:
- was regelmatig je handen;
- hoest en/of nies in je elleboog;
- houdt zoveel mogelijk afstand van elkaar;
- blijf thuis bij klachten en laat je testen;
- schud geen handen;
- zorg voor voldoende ventilatie;
- werk minstens voor de helft van de tijd thuis.
Deze laatste regel over het thuiswerken, is weer een aanscherping op de basisregels. Op die manier hebben we minder contact momenten met elkaar. Uiteraard geldt deze regel alleen als het mogelijk is om thuis te werken.

Mondkapjes terug

De mondkapjesplicht komt weer terug vanaf 6 november. Je draagt het mondkapje
- in het openbaar vervoer;
- op het station en de luchthaven;
- in de winkel;
- publieke locaties binnen (zoals een gemeentehuis);
- bezoek aan bijvoorbeeld de kapper of tijdens rijlessen;
- op MBO, HBO en Universiteit tussen de lessen door (als je zit mag deze weer af).
Dus gooi je mondkapjes in de was en zorg ervoor dat ze schoon zijn aankomend weekend, zodat je ze meteen kan gebruiken.

Coronatoegangsbewijs

Om een veilig dagje of avondje uit te kunnen waarborgen, wordt het op meerdere plekken verplicht om het coronatoegangsbewijs te tonen. Voordeel hiervan is dan dat je geen mondkapje op hoeft als je eenmaal binnen bent. Het Coronatoegangsbewijs zit in de Corona Check App en krijg je al je volledig bent gevaccineerd, hersteld bent van corona binnen zes maanden tijd en als je een negatieve testuitslag hebt die slechts 24 uur oud is. Het Coronatoegangsbewijs kun je zowel op je smartphone via de app tonen of uitgeprint tonen. Je toont deze QR code bij een bezoek aan:
- alle horeca binnen én buiten (met uitzondering van afhalen);
- sporten op sportlocaties vanaf 18 jaar;
- zwembad vanaf 18 jaar;
- publiek bij sportwedstrijden;
- casino;
- kermis;
- bioscoop en theater;
- concert en festival;
- beurzen en congressen;
- beoefenen van kunstlessen, zoals muziek, schilderen, dansen, toneel en zingen;
- museum.
Nogmaals, als je het Coronatoegangsbewijs hebt laten zien, dan hoef je dus binnen geen mondkapje meer op. Als je je er veiliger bij voelt, mag het natuurlijk wel. Testen blijft overigens gratis.

Geen Coronatoegangsbewijs nodig

Vanaf 6 november heb je geen Coronatoegangsbewijs nodig bij een bezoek aan een winkel, de bibliotheek en fysiotherapeut. Ook dierentuinen, pretparken en natuurgebieden buiten bezoek je zonder Coronatoegangsbewijs. Je hebt natuurlijk nog wel een geldig entreekaartje nodig voor pretparken en dierentuinen, samen met een tijdslotreservering.

12 november nieuwe persconferentie

Met deze nieuwe maatregelen hoopt het kabinet de zorg te ontlasten en toch iedereen een zo normaal mogelijk leven te kunnen laten leiden. Vaccineren en testen blijft gratis. Er komt zelfs voor wie wil een boosterprik; een derde vaccinatie om de meest kwetsbaren onder ons extra te beschermen. Op 12 november horen we weer meer. In de tussentijd; blijf lief voor elkaar, blijf veilig, blijf positief en geniet van fijne dagjes en avondjes uit.

Voor meer informatie kijk je op Rijksoverheid.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.