maandag 18 januari 2016

Blue Monday: tips tegen de blues

Het is echt winter buiten. Het vriest en de zon schijnt. Prachtig gewoon. Toch is het vandaag volgens de statistieken Blue Monday. Een fenomeen uitgezocht door een Britse psycholoog en later door andere studies bevestigd. Blue Monday valt op de derde maandag van het nieuwe jaar en is statistisch gezien de meest deprimerende dag van het jaar. Waarom? Meestal heeft het te maken met het moeilijk volhouden van goede voornemens en het wachten op je salaris na de dure decembermaand. Maar ook dat het kerstvakantiegevoel is weggeƫbd en we weer zoetjes aan zijn ondergedompeld in het dagelijks leven. Maar moet je dan vandaag bij de pakken neer gaan zitten? (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)


Aan toegeven mag
Mocht je vandaag gewoon een baaldag hebben, zonder dat je wist dat het Blue Monday was, dan mag je daar natuurlijk best aan toegeven. Je kan niet iedere dag je vrolijke zelf zijn. Last van een dip? Kruip op de bank met een deken, je favoriete film of serie, doe een spelletje op de spelcomputer, neem warme thee, koffie, melk of chocomelk en installeer jezelf met een goed boek en bonbons in bed. Net waar je zin in hebt. Kom lekker tot jezelf en denk maar zo: Morgen weer een dag.

Vitamine D
Blue Monday kan ook te maken hebben met een verminderd voorraadje vitamine D in het lichaam. De zomervoorraden raken immers een beetje op en na de donkere decembermaand is deze niet aangevuld. Vitamine D wordt ook wel de geluksvitamine genoemd en geeft je een goed humeur en sterke botten. Schijnt de zon, zoals vandaag, ga dan lekker naar buiten en vang zoveel mogelijk zonnestralen op, zodat je huid vitamine D kan aanmaken. Als je een beschut plekje in de zon, maar uit de wind kunt vinden is dat helemaal ideaal. Van de warmte knap je namelijk ook op. Geen tijd voor de zon? Neem dan eens extra vitamine D in door middel van een supplement.

Dag blues
Heb je geen zin in Blue Monday of heb je geregeld last van de maandagblues? Dan zijn er allerlei dingen te bedenken om toch lekkerder in je vel te kunnen zitten. Ga wat leuks doen vandaag of vanavond waar je vrolijk van wordt. Bowlen bijvoorbeeld of naar de film. Haal een frisse neus door een wandeling te maken met de hond. Ga lekker sporten in de zonnige winterse buitenlucht of bezoek een pretpark of dierentuin. Zit je de hele dag binnen op kantoor bijvoorbeeld, dan word je vast vrolijk van een lekkere lunch en een muziekje bij het werk. Maar vooral: ga niet kniezen over die goede voornemens. Neem de tijd voor een evaluatie en stel ze zo nodig bij. Smokkel vandaag een dagje en pak morgen de draad weer op.

Maak er vandaag een gezellige dag van!

Meer over Blue Monday

Blue Monday…
en je geode voornemensBlue Monday:
meest depressieve dag van het jaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.