woensdag 6 januari 2016

Zeg ‘dag’ tegen stress

Het is woensdag. Het midden van de week is bereikt. Nog maar twee kantoordagen en de week zit er weer op. Een goed moment om even te kijken hoe het gaat met de werkstress. Heb je jezelf weer volledig ondergedompeld in werk of studie en heb je geen idee mee dat je nog maar een paar dagen gelegen weekend hebt gehad? Neem je je werk mee in je hoofd naar huis? Droom je er van? Dan kan het zijn dat je toch wel last hebt van stress. Niet alleen werk kan stress geven, ook de zorgen in je thuissituatie. Wat je stress of nervositeit ook veroorzaakt heeft, het is heel belangrijk om het in de hand te houden. Een beetje stress is niet erg, maar wanneer het te lang aanhoudt kun je oververmoeid, overspannen of zelfs in een burn-out geraken.


Signaleer het
Het is lastig om stress bij jezelf te signaleren. Toch is het goed om naar jezelf en je lichaam te blijven luisteren wanneer het allemaal een beetje te druk is met werk en je sociale leven. Ben je wat kribbiger dan normaal, erg moe en heb je weinig zin om dingen te doen? Dan wordt het tijd om even een pas op de plaats te maken en de stress van je af te laten glijden.

Relaaaaaax
Ontstressen, ontspannen of relaxen: het zijn allemaal termen voor hetzelfde fenomeen, namelijk de stress en nervositeit die je voelt gedag zeggen en je dagelijkse zorgen even helemaal vergeten. Hoe je dit doet is geheel aan jezelf. De een trekt de hardloopschoenen aan of duikt de sportschool in, de ander gaat lekker uit eten met vrienden en weer een ander gaat naar een kuuroord. Mediteren of aan yoga doen kan ook helpen om je hoofd leeg te maken. Of ga lekker een dagje weg. Zelf mag ik graag een museum of een dierenpark bezoeken om mijn hoofd helemaal leeg te maken. En als dat niet helpt… dan ga ik floaten.

Dobberen in een oase van rust
Vorig jaar april was ik te gast bij FloatCenter Amsterdam voor een persevent over floaten. Na dit event ben ik zelf al twee keer gaan dobberen in het zoute water. Ik vind het een grote aanrader om spierpijn en de drukte in je hoofd van je af te zetten. Het is wel een beetje confronterend, want je bent echt een uur lang helemaal met jezelf bezig. In het begin zullen vele gedachten de revue passeren, maar zodra je het los laat en de stilte als een warme deken om je heen slaat… dan kom je pas echt tot rust. Heerlijk…

Blijf ademhalen
Heb je snel last van stress door deadlines of je drukke baan en overvolle leven? Streep dan eens wat afspraken door en maak tijd voor jezelf. Knuffel je hond of kat, bekijk je lievelingsfilm en vergeet niet om diep adem te blijven halen. Hoe dieper (of lager) de ademhaling in je lichaam, hoe rustiger je wordt. Zo kan jij alles aan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.