woensdag 20 januari 2016

Mensapen, speeddaten & meer dierentuinnieuws

Januari is in volle gang en hoewel sommige parken gesloten zijn in verband met de winterstop, betekent dit niet dat er geen nieuws is. Andere parken draaien op volle toeren en dat is genieten voor mens en dier. Vooral omdat de dieren vaak zelf mogen kiezen of ze op koude dagen lekker binnen gaan zitten of buiten in het winterse zonnetje gaan zitten genieten. Er zijn veel verschillende nieuwtjes, laten we eens beginnen met gezellig nieuws uit diverse parken. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries – DierenPark Amersfoort)

Verhuizende mensapen
Groot nieuws uit Dierenrijk in Nuenen (bij Eindhoven) en Pairi Daiza uit België: beide parken krijgen in het nieuwe seizoen nieuwe bewoners. In Dierenrijk komt een groep van acht chimpansees te wonen. Ook in Pairi Daiza wordt volop gebouwd aan nieuwe verblijven, maar dan voor gorilla’s en orang-oetans. De dieren zullen pas na de bouw van de verblijven naar de parken komen. Dus voor de liefhebbers: nog eventjes geduld. (foto: Dierenrijk)

Nieuwe bewoners voor GaiaZOO
Ook GaiaZOO de bijzondere dierentuin van Kerkrade verwelkomt dit jaar nog nieuwe bewoners. Zo krijgen de muntjak-hertjes nieuwe buren in hun verblijf en wel de rode panda’s. Deze dieren wonen straks allemaal op de vernieuwde Taiga: het gebied dat momenteel onderhanden wordt genomen. Niet op de Taiga, maar wel nieuw in het dierenpark zijn de zeldzame gouden leeuwaapjes die hun opwachting maken in het park. Zij gaan samen met een koppel felgekleurde geelvleugelara’s in de Rainforest wonen. En dat is nog niet alles: er komen ook kamelen en monniksgieren naar de Taiga. En negen Afrikaanse wilde honden. Dit verblijf wordt momenteel ook vernieuwd. Er valt dus komend jaar genoeg te zien in GaiaZOO. (foto: GaiaZOO)

Bijzonder nieuws uit Burgers’ Zoo
Burgers’ Zoo bracht de afgelopen maand heel veel leuke nieuwtjes naar buiten. Het meest heuglijke nieuws is de zwangerschap van de Zweedse neushoorn Izala die speciaal voor het fokprogramma naar Arnhem kwam. Met behulp van de webcam kan iedereen het wel en weer van mama Izala en haar kleine volgen. Omdat daten in de Arnhemse dierentuin zo goed gaat, is er een speciaal datingcentrum ingericht om te speeddaten Niet voor mensen, maar voor de zeer kieskeurige renkoekoek. De renkoekoek (vooral bekend van Road Runner) laat zich niet makkelijk koppelen. En daarom zijn de vogels uit verschillende Europese tuinen naar Arnhem gekomen om zelf te kijken of er koppeltjes ontstaan. De vijf mannen en drie dames wonen daarom tijdelijk even achter de schermen. Wellicht zijn de vogels begin februari weer terug in de Desert voor Burgers’ Light: een nieuw licht en lampionnen spektakel in het park waarbij rekening wordt gehouden met mogelijk slecht weer. De hele route is overdekt en verdeeld over de biotopen van de Bush, Desert en Ocean. Burgers’ Light is te zien vanaf 5 februari tot en met 28 februari.

(foto’s: Theo Kruse/Koninklijke Burgers’ Zoo)

Hyena puppy overleden
Op 15 december 2015 deelde ik het geode nieuws dat er in DierenPark Amersfoort een kleine hyena was geboren. Zeer heuglijk nieuws, want het was tien jaar geleden dat de hyena’s in het park kleintjes hebben gekregen. Helaas is de hyena-pup gisteravond overleden. De kleine groeide niet goed, ondanks alle goede zorgen van mama Osaghie en de verzorgers van het park, en ging steeds harder achteruit. Men denkt dat hij uiteindelijk is overleden aan gevolgen van een hersenbeschadiging. De pup is overgebracht naar de Universiteit Utrecht om de doodsoorzaak te achterhalen. (foto: DierenPark Amersfoort)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.