Naturalis Biodiversity Center is het onderzoeksinstituut en natuurhistorisch museum van Nederland. Het is gevestigd in de universiteitsstad Leiden. In de volksmond wordt het museum gewoon Naturalis genoemd. Bij Naturalis kun je meer leren over het leven dat was, het leven dat is en het leven dat gaat komen – zoals ze dat zelf zo mooi omschrijven. Het geeft precies weer wat ze doen: onderzoek naar het verleden, het heden en de toekomst. Je komt er dinosauriërs tegen, kunt staren naar de sterren en de dieren die nu nog leven op je gemak bekijken. Voor kinderen en volwassenen worden er regelmatig leuke activiteiten georganiseerd. (foto’s: Naturalis Biodiversity Center)
WNF & Naturalis
Aankomende zaterdag 18 juli is het WNF-relatiedag in Naturalis. Leden van het WNF kunnen zich hiervoor via de website van het WNF aanmelden. Dan ontvangt men 1 kaartje per gezin gratis.
De T-rex van Leiden
De wetenschappers van Naturalis zijn helemaal in hun nopjes: ze hebben een T-rex (Tyrannosaurus Rex) gevonden die bijna helemaal intact blijkt te zijn. De schedel van de T-rex is net zo compleet als de onderzoekers hoopten. Dankzij een speciale technologie met röntgenstraling kon het blok zandsteen waar de kop van de T-rex inzit bestudeerd worden. De scan (zie foto) laat zien dat de schedel van 66 miljoen jaar zo compleet is als men hoopte. Dankzij de scan kan het fossiel gemakkelijker uit het zandsteen worden verwijderd. Eventuele barsten en losse tanden zullen dan kunnen worden gelijmd. Deze scan is weer een belangrijke stap voorwaarts in het naar Nederland halen van dit bijzondere fossiel.
Op zoek naar een vliegend hert
Het is een imposant insect: ’t vliegend hert. Het mannetje (op de foto) kan maar liefst 8 centimeter groot worden. Hierbij vallen zijn gewei-vormige kaken het meest op. Het vliegend hert is een zeldzaam insect in Nederland en staat zelfs op de beschermde dierenlijst in Europa. Deze zeldzaamheid maakt het zo moeilijk om te zien hoeveel er nog in leven zijn, hoe ze zich gedragen en of ze nog wel op de plaatsen zitten waar ze het meest (slechts 7 keer sinds 2000) zijn gespot. Naturalis en EIS-Nederland vragen daarom jullie hulp in. In Midden Limburg zijn de meeste dieren gezien. Zouden jullie willen helpen en waarnemingen willen melden bij EIS-Nederland via de website Waarneming.nl. Graag ontvangt het centrum een foto en de volgende gegevens: het geslacht van het dier, het aantal individuele insecten of larven, de datum van de waarneming en een zo nauwkeurig mogelijk omschreven vindplaats. Je vindt de dieren vaak op stronken van eiken. Oude waarnemingen zijn ook welkom. Op de genoemde website kun je meer lezen over deze actie en het vliegend hert zelf.
Bezoek Naturalis ook na sluitingstijd
Wist je dat je Naturalis sinds 1 juli ook na sluitingstijd kunt bezoeken? Niet fysiek natuurlijk, maar via Google Street View. Kijk maar eens op www.naturalis.nl/googlestreetview en dwaal door de zalen van het museum wanneer jij er zin in hebt. Ontdek speciale virtuele tentoonstellingen en leer meer over de objecten in de verschillende collecties!
Op avontuur als Freek Vonk
Kinderen zijn gek op Freek Vonk, deze onderzoeker van Naturalis is zeer populair dankzij zijn televisieprogramma’s bij ZAPP. Zijn jouw kinderen ook geïnspireerd – bijvoorbeeld door de programma’s of het AH plaatjesboek – door Freek? Neem ze mee naar Naturalis en laat ze de natuur onderzoeken, net als Freek. De hele zomervakantie kunnen kinderen samen met een dierenonderzoeker van Naturalis aan de slag. Eerst in een labjas en daarna in camouflagekleding. Het zeer leerzame, interactieve en vooral leuke programma is ideaal voor onderzoekertjes in de dop! (foto: Mylène Siegers Fotografie)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.