woensdag 1 juli 2015

Hittegolf: hou het hoofd koel

Het is officieel: het is ZOMER! Eindelijk. Hoewel voor sommigen de temperaturen wel erg hoog stijgen, kunnen we deze week toch genieten van een ware hittegolf. Hou het hoofd koel met de volgende verfrissende tips. Ook voor als je op kantoor zit of elders aan het werk bent. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)


Water drinken
Het is heel belangrijk dat je goed blijft drinken als het warm is. Nu je veel transpireert is het extra belangrijk om meer water te drinken. Twee tot drie liter is geen uitzondering. Tip: drink het water niet te koud. Wanneer je koud water drinkt, zal het lichaam zich vervolgens van binnen willen opwarmen, waardoor je het nog warmer krijgt.

Met een smaakje
Alleen water kan op den duur ook gaan vervelen. Geef je water dan eens een smaakje. Bijvoorbeeld met de meeneemsiropen van Karvan Cévitam of Tessiére. Een schijfje citroen of twee geeft je water ook al een verfrissende afdronk.

Nog meer drinken…
Wil je echt even wat anders? Vruchtensappen, (kruiden)thee, koffie, frisdrank… alles mag natuurlijk. Vocht is vocht. Vooral als het water over je rug loopt.

Neem het mee
Zorg vervolgens ook dat je overal water mee naar toe neemt. Een flesje is zo gevuld en onderweg is het belangrijk om ook te blijven drinken. Neem voldoende water mee als je op de fiets zit, met de auto op pad gaat en als je met de hond gaat wandelen. Want je viervoeter krijgt hier ook dorst van.

Beetje extra zout
Normaal is zout toevoegen helemaal niet nodig. Maar wanneer je veel transpireert verlies je ook veel belangrijke minerale zouten. Voeg wat extra zout toe aan het kookwater of neem dagelijks een lekker zout bouillonnetje. Knap je geheid van op wanneer je een beetje flauw wordt aan het einde van de dag.

Blijf binnen of bescherm jezelf
Tussen 11 en 3 uur is het eigenlijk het warmst buiten. Kan je er niet zo goed tegen? Blijf dan binnen. Ga je toch naar buiten zorg dan dat je je huid goed insmeert (minstens factor 20, maar hoger is zeker aan te raden) met antizonnebrandcrème. Draag ook een pet of ander hoofddeksel en een zonnebril om zo je hoofd en ogen tegen de UV stralen van de brandende zon te beschermen.

Hou het koel binnen
Je huis hou je eenvoudig koel door de gordijnen of lamellen aan de zonkant te sluiten. Heb je een zonnescherm? Draai deze dan uit. Door de warmte niet door het raam naar binnen te laten vallen, blijft het aanzienlijk koeler in huis. Een ventilator helpt natuurlijk ook.

Koel hoofd door koude voeten
Een zwembadje inde tuin is natuurlijk heel lekker, maar een voetenbad op het terras is soms net zo lekker. Water koelt je voeten snel af, waardoor de rest van je lichaam het ook beter aankan. Ook hierbij geldt: maak het water niet te koud. Anders wil je lijf zich weer te snel opwarmen. Een lauwe douche helpt ook.

Warm op het werk
Rennen, vliegen en haasten… dat is niet verstandig met het warme weer. Zit je op je werk, probeer dan je werktempo aan te passen aan het weer. Je zal merken dat door je tempo te vertragen je het een stuk minder warm hebt. Drink voldoende en loop niet te hard van stapel. En een lekker ijsje tussen de middag mag natuurlijk ook.

Geniet er lekker van!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.