woensdag 29 juli 2015

Internationale Dag van de Tijger

Vandaag, 29 juli, is het de Internationale Dag van de Tijger. Deze dag is in het leven geroepen om eens stil te staan bij deze prachtige grote katten. Ik mag ze heel graag bewonderen in de dierentuinen van Nederland, België, Duitsland en zelfs Frankrijk waar ik vorig jaar ben geweest. Het hypnotiserende strepenpatroon, de ogen die je zo doordringend lijken aan te kijken, maar toch ook weer dwars door je heen lijken te gaan, alsof je niet helemaal waardig bent. Prachtig. Helaas gaat het niet goed met de tijger in het wild. O ja, er worden op het gebied van wildlife crime wel successen behaald, maar stroperij is nog steeds aan de orde van de dag. Er zijn daardoor al verschillende tijgersoorten uitgestorven. Daarom is deze Dag van de Tijger zo belangrijk. Om de waarde in te zien van deze prachtige dieren en ons te beseffen dat de dierentuin en enkele reservaten straks misschien nog de enige plekken zijn waar deze grote katten kunnen overleven. (foto’s: Berry de Nijs/ Writing Berries – DierenPark Amersfoort)


Wist je dat…

…de Witte Tijger geen ras is, maar een ‘foutje’ van Moeder Natuur? Witte tijgers maken geen oranje pigment aan, waardoor hun vacht dus wit is en de ogen blauw. Het is geen albino, want dan zouden de strepen ook niet zichtbaar zijn en de ogen roodgekleurd worden. Oranje tijgerouders kunnen zomaar een witte welp krijgen. Omdat mensen de witte tijgers erg mooi vonden (en vinden, want ik vind ze geweldig) werd er jarenlang mee doorgefokt. Gelukkig zijn de EAZA dierentuinen hier nu mee gestopt, want doorfokken is natuurlijk nooit de bedoeling.

Moeder met witte welp (links) – De Olmense Zoo / Witte tijger – Ouwehands Dierenpark

… de Tabby tijger, Golden Tabby of Golden tijger geen erkende tijgersoort is, maar een mix van een tijger en een leeuw? Een lijger dus. Tijgers en leeuwen komen elkaar in het wild zelden tegen (zeg maar niet eigenlijk), dus waarschijnlijk zijn het mensen geweest die deze tijger hebben gecreëerd door de dieren met elkaar te laten paren. Een natuurlijke soort is het dus niet, maar een imposant en prachtig dier is het wel.

Golden Tabby tijger – De Olmense Zoo

…er verschillende tijgerrassen zijn, waarvan er inmiddels door toedoen van de mens 3 zijn uitgestorven? In de dierentuinen zien we vaak de imposante Siberische tijger of de kleinere Sumatraanse tijger – met die doordringende zwart omrande oogopslag. Dan zijn er nog Bengaalse tijgers (deze komen ook in het wit voor en in de dierentuinen), Indochinese tijgers, Zuid-Chinese tijgers (maar deze zijn al 25 jaar niet meer gezien, volgens wnf) en Maleise tijgers. Uitgestorven zijn de Javaanse, Balinese en Kaspische tijger. Meer weten? Lees ook Soorten Tijgers van World of Wildlife.

Sumatraanse tijger met welpen – Burgers Zoo / Siberische tijger – DierenPark Amersfoort

…het aantal tijgers in het wild de afgelopen 100 jaar met 97% is afgenomen? Dit blijkt uit onderzoek van het WNF. Hoewel tijgers lastig te tellen zijn, heeft deze natuurorganisatie met behulp van lokale natuurbeschermers en de overheid nog maar 3200 tijgers geteld. Dat betekent dat de dieren met zijn allen op het punt van uitsterven staan. Zeg daarom ook NEE tegen Wildlife Crime en kijk op WNF.nl voor meer informatie, anders is de dierentuin straks echt de enige plek waar we van deze prachtige dieren kunnen genieten.

Siberische tijgers, links Safaripark Beekse Bergen, rechts Allwetterzoo Münster

…het strepenpatroon van iedere tijger net zo uniek is als onze vingerafdruk? Kijk maar eens goed en je zal de verschillen duidelijk zien. Ook zal je vast wel overeenkomsten ontdekken als je foto’s of de dieren lang genoeg bestudeerd. Net als mensen hebben ook tijgers kenmerken van hun vader en moeder of andere generaties, maar toch altijd op een unieke wijze. Bijzonder, niet waar.

Tijgers uit DierenPark Amersfoort

…tijgers witte stippen aan de achterkant van hun oren hebben? Zelf witte tijgers hebben deze, ze zijn zwart omrand. Bij andere tijgersoorten vallen de stippen echter nog beter op. Deze werken als een soort reflectoren, zodat kleintjes bijvoorbeeld hun mama in een donker regenwoud of tussen het hoge gras kunnen volgen.

Witte tijger – De Olmense Zoo / Siberische tijger – Allwetterzoo

…tijgers heel erg van water houden? Ja je zou het wellicht niet meteen verwachten, omdat het om een grote kat gaat, maar tijgers zijn dol op water. Naast er in spelen en het te drinken heeft water nog een ander doel: het maskeert geuren. Een grote boodschap wordt graag in het water gedaan, zodat andere tijgers of dieren je niet zomaar kunnen opsporen.

Siberische tijgers te water in Safaripark Beekse Bergen en DierenPark Amersfoort

…je symbolisch een tijger kunt adopteren? Veel dierentuinen (waaronder Safaripark Beekse Bergen en Stichting Leeuw op Landgoed Hoenderdaell) in Nederland bieden de mogelijkheid om zo een dier te helpen. Vaak help je direct het dier in de tuin zelf, maar ook de tijgers in het wild hebben er baat bij. En anders adopteer je toch gewoon symbolisch een tijger (met knuffel) via wnf.nl.

Mama met welp – DierenPark Amersfoort / Knuffeltijgers

Foto’s
Alle foto’s geplaatst bij dit artikel zijn gemaakt door mij, in de volgende dierentuinen:
- DierenPark Amersfoort
- De Olmense Zoo
- Ouwehands Dierenpark
- Burgers Zoo
- Safaripark Beekse Bergen
- Allwetterzoo

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.