maandag 13 juli 2015

Geschiedenis van de badkleding

Iedere week – als het open is – ben ik in het zwembad te vinden tijdens de Aquarobics les. Zwempak aan en lekker sporten in het water! Heerlijk. Ik draag dan het liefste een zwempak onepiece. Dat zit lekker en het sport fijn. Maar er zijn ook meiden die graag een bikini of een tankini (tanktop met bikinibroekje) dragen. Ook op het strand mogen wij dames lekker dragen wat we willen, van een modieus badpak tot sexy bikini. Of zelfs topless. Om over de speedo’s van de heren maar te zwijgen. Echter besef je je soms niet hoeveel vrijheid wij als vrouw hebben qua zwemkleding. Want onze badkleding heeft letterlijk steeds minder om het lijf, dan de badkleding van weleer. (foto: Patrick Pilz/Stocksnap.io)


Baden in de 19e eeuw
Hoewel mannen doorgaans gewoon naakt in bad of zee stapten, droegen vrouwen al geruime tijd speciale baadkleden. In de 19e eeuw echter werd men een stuk preutser. Mannen moesten op openbare badplaatsen – zoals aan zee – een badpak dragen van katoen of wol met pijpjes tot halverwege de dij en natuurlijk een borststuk met bandjes. Vrouwen mochten niet samen met de mannen gezien worden. Sterker nog: vrouwen moesten zich helemaal verhullen van de nek tot aan de enkels aan toe in een badhemd of een hemd in combinatie met een pofbroek. Ook mochten zij alleen de zee in rijden met een speciaal koetsje, vanuit dit koetsje stapten ze de zee in en klommen vervolgens het koetsje weer in om zich aan te kleden. Wat een gedoe eigenlijk.

Modieuze zwemkleding
In de jaren 20 van de vorige eeuw werd de toon gezet door oude filmsterren en fotomodellen: het werd tijd dat vrouwen zich lieten zien en dat je een beetje bruin mocht worden. De zwemkleding werd een stuk sexier en het zwempak van één stuk kwam op de markt. Uiteraard nog niet zo laag uitgesneden bij het decolleté of hoog opgesneden bij de heupen, maar het werd wel een stuk vrouwelijker. In de jaren 30 zagen we steeds meer Hollywood musicals compleet met synchroon zwemscènes. Hiervoor werden niet alleen badpakken met glamour voor ontworpen, maar ook badmutsen.

Kapje voor het hoofd
Klassieke Hollywood sterren zoals Esther Williams en Dorothy Lamour waren op het witte doek te bewonderen in de mooiste, en meest modieuze, badkleding. Maar om de mooi gekapte haren van de sterren zo te houden, was een waterdicht kapje nodig: de badmuts. Onder de badmuts werd een stoffen band om het hoofd gewikkeld, zodat de muts beter zat en het haar beter werd beschermd. De mutsen leken op de hoedjes die in deze tijd ‘in’ waren, alleen hadden ze een extra bandje om de kin. De badmutsen werden ook versierd met rubberen bloemen. Soms in dezelfde kleur als het kapje, maar ook vaak in vrolijke kleuren. Zo kreeg het badhoedje ineens een echte Hollywood uitstraling.

Klein maar fijn: bikini
Eind jaren 60 van de vorige eeuw kwam de eerste bikini op de markt. Een groot succes, want nu kon je heerlijk bruin worden, ook op je buik en rug. Hoewel de bikini in het begin voornamelijk bestond uit een hoge heupslip en een alles verhullende top, werd dit door de jaren heen steeds minder. In de jaren 70 was het zelfs populair om topless te zonnen, want iedereen wilde graag zoveel mogelijk bruin worden.

Zwemkleding nu
Tegenwoordig zie je weer veel retro zwemkleding in de schappen hangen, maar ook de ieniemienie gele polka dot bikini kun je terugvinden. En wat dacht je van de tankini, monokini of het zwempak met de voorgevormde cups? Heel populair is ook corrigerende zwemkleding, waar je gewoon lekker strak in zit (heerlijk met sporten trouwens). Wat voor een soort badkleding je ook draagt, één ding is het belangrijkste: dat het bij je past en lekker zit.

Zwem ze deze zomer!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.