maandag 24 november 2014

Anijs: ster onder de kruiden

Ik ben dol op anijs. Al vanaf de eerst keer dat ik ’s winters een beker warme melk met anijs kreeg van mijn moeder. De typische, warme geur en bijbehorende smaak maakte me fan voor het leven. Nu nog kan ik genieten van anijsmelk, maar ook van anijshagel, muisjes en taaitaai. Toen ik een tijdje terug een geurtest deed bij Greenland tijdens een persevent, droomde ik ook weer helemaal weg bij het zakje vol steranijs… Daarom vandaag een blog over dit kruid, zijn oorsprong en gebruiken.


Witte bloemetjes
De anijs (pimpinella anisum) komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. Landen als Italië, Griekenland en Turkije, maar ook Spanje, Cyprus, Portugal en Egypte worden helemaal opgesierd door de witte tot zachtroze bloemetjes. De anijs laat haar geurende bloemenpracht zien en ruiken van juli tot en met september. Daarna ontstaan de stervormige vruchten. In ieder sterpuntje bevindt zich een eivormig anijszaadje, wat weer wordt gebruikt voor allerlei lekkere dingen, zoals eten en drinken, maar ook etherische olie.

Voor de spijsvertering
De Romeinen waren dol op anijs. De geurige bloemen werden vaak in boeketten verwerkt, men kauwde op de blaadjes voor een frisse adem en de zaadjes vonden al snel de weg naar de keuken. Het werd vooral gebruikt als ingrediënt voor een soort gebak, dat aan het einde van een overvloedige maaltijd werd geserveerd om zo de spijsvertering te bevorderen. Dit is ook de reden waarom de Grieken ouzo (een anijslikeur) serveren aan het begin van de maaltijd. Had men in het oude Rome buikpijn dan werd er een melkdrank met anijs gedronken. Klinkt bekend nietwaar.

Beschuit met muisjes
Het is al eeuwenlang een geboortetraditie om beschuit met muisjes te serveren bij de geboorte van een nieuwe telg. De muisjes worden gemaakt van gedroogde anijszaadjes met steeltje. De voorkant wordt ingepakt in een krokant laagje en het staartje (waardoor het op een muisje lijkt) steekt er dan vervolgens nog uit. Heel vroeger kon je alleen witte muisjes krijgen. De kleuren zijn later pas gekomen. Anijs werd vroeger ook aan de moeder gegeven om te eten of drinken, omdat het kan helpen de borstvoeding op gang te brengen. Bijvoorbeeld in de vorm van anijsmelk. Tegenwoordig zijn de blokjes voorzien van anijs en suiker, waardoor het wat zoeter is van smaak.

Rustgevende geur
Anijs heeft een warme, rustgevende geur. Snuif de geur van anijszaadjes maar eens diep op, met je ogen dicht. Dan voel je je daarna toch heerlijk rustig? Daarom is het drinken van warme melk met anijs ideaal voor het slapen gaan – een echt nachtmutsje dus. Bovendien kan de rustgevende geur stress en nervositeit verminderen. Geef in deze spannende Sinterklaastijd je kind eens een beker warme melk met een blokje anijs erin en neem er zelf ook één. Of drink een kopje sterrenmix (ook wel sterrenmunt) thee. Lekker hoor.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.