maandag 3 november 2014

Najaarsdip: grauw weer & vallende blaadjes

Welkom in november. Het afgelopen weekend was nog heerlijk zacht met temperaturen rond de 20 graden Celsius. Puur genieten dus van het herfstzonnetje en de goudgele blaadjes aan de bomen. Toch kan de herfst veel mensen een beetje somber stemmen. Vooral op dagen zoals vandaag. Buiten is het grauw, de wind giert rondom het huis, de blaadjes vallen met bakken tegelijk van de bomen… Je kan er zomaar een beetje depri van worden.


Najaarsblues
Dit neerslachtige, vermoeide gevoel wordt de najaarsdip genoemd. Na weken mooi weer kan je zomaar een beetje moedeloos worden door de vallende blaadjes en de constante stroom aan regendruppels. Niet getreurd: heel veel mensen hebben last van najaarsblues. Helemaal nu de dagen korter worden en je door de werk bijna geen daglicht meer ziet.

Lunchwandeling
Als het werk en het weer het toelaten is het heel verstandig om er tijdens de lunch even op uit te gaan. Zelfs al kun je alleen maar een frisse neus halen op een industrieterrein. Door naar buiten te gaan, kom je in aanraking met zonlicht (zelfs al zit dat verstopt achter de wolken) en heeft je lichaam minder het idee dat het alleen maar in kunstlicht en het donker leeft.

Bibberend binnen
De verwarming staat aan en toch heb je het koud. De herfst kan dat met je doen. Doordat we continue in een verwarmde ruimte verblijven, zal het lichaam daar aan wennen en kun je het zelfs hartstikke koud hebben. Ga daarom regelmatig even naar buiten. De frisse wind buiten zorgt ervoor dat je het daarna binnen weer lekker warm hebt. En je wordt er even wakker van.

Goed voor de weerstand
Naar buiten gaan is overigens ook goed om de weerstand op peil te houden. Want het maakt je lichaam weer alert. Bovendien houden ziektekiemen, zoals griepvirussen, ervan om in verwarmde ruimtes rond te waren. Kun je ze buiten een beetje van je afschudden. Ook goed voor de weerstand is het gebruiken van vitamine C en D in de herfst- en wintermaanden. Deze vitaminen ondersteunen je natuurlijke weerstand. Ook echinacea kan helpen de weerstand op peil te houden. En was wat vaker je handen. Vooral als je collega’s of klasgenoten verkouden zijn.

Ga erop uit
Wanneer de weerstand op peil is, zal de najaarsdip vaak ook afnemen. Gezond eten en drinken dragen daar ook aan bij. Maar het is vooral belangrijk om wat leuks te doen tegen die dip. Ga er eens lekker op uit. Bewonder het bos of de hei in haar volle herfstpracht, ga naar de dierentuin (morgen volgen weer wat leuke suggesties en nieuwtjes) of ga echt uitwaaien aan het strand. Door regelmatig de natuur op te zoeken zal je dip langzaamaan verdwijnen. Sporten in de buitenlucht of in de zaal helpt ook mee. Maar je kunt ook lekker met vrienden uit eten gaan, lekker bowlen of stappen. Kortom: ga iets leuks doen en bestrijd samen de najaarsdip.

Duik onder de zonnebank
Heb je heel erg een dip? Dan kan het zijn dat je lichaam hunkert naar zonlicht. Duik dan eens onder de zonnebank en verwen je zelf met een UV-lichtbad. Veel tanningsalons bieden juist in de herfst- en wintermaanden leuke aanbiedingen, waardoor je lekker kunt genieten van zon tijdens gure herfstdagen.

Omarm je dip
Met alles wat je ertegen kunt doen, zou je bijna vergeten dat je je najaarsdip ook mag omarmen. Neem een baaldag en kruip onder een dekentje met je lievelingsfilms of series op de bank. Thee, koffie of warme chocomelk erbij, chips en andere snacks binnen handbereik. Kat of hond op schoot en kijken maar. Want af en toe toegeven aan die dip mag best. En het is stiekem ook wel gezellig met die klaterende regen tegen de ruiten, terwijl je binnen in je huispak of onesie lekker behaaglijk tv zit te kijken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.