woensdag 26 november 2014

Hoe chimpansees hun vrienden kiezen

Vorig jaar alweer ontving ik een mooi persbericht van DierenPark Amersfoort over hoe chimpansees hun vrienden kiezen. Dit ontving ik omdat Bini, een chimpansee vrouwtje afkomstig uit Noorwegen, maar moeilijk vrienden kon maken in de dierentuin aldaar. Daarom verhuisde zij vorig jaar naar DierenPark Amersfoort in de hoop betere aansluiting te vinden bij de huidige groep, goede vrienden te maken en misschien zelfs voor baby chimpjes te zorgen. (foto: DierenPark Amersfoort)


Lieve aap
Wie wel eens in de Amersfoortse dierentuin komt, vindt Bini vaak in haar eentje in het binnenverblijf, terwijl de rest buiten zit. Ook hier gaat het moeizaam. Toch is Bini een heel lief aapje, maakt veel contact met de buitenwereld en stapje voor stapje zal ze toch de groep gaan leren kennen. Het introduceren van een dier in een gevestigde orde is altijd moeilijk en spannend. Soms gaat het meteen goed – zoals met olifant Maurice in hetzelfde park – soms is het even spannend – zoals ik heb gezien op film over gorilla Jambo en zijn nieuwe familie in Apenheul – maar meestal lukt het wel. Een introductie van een dier verloopt altijd in verschillende stappen. Maar hoe sluiten chimpansees dan vriendschappen? (foto: Berry de Nijs/DierenPark Amersfoort)

Vriendschappen voor het leven
Onderzoekers Jorg Massen (Universiteit Wenen) en Sonja Koski (Universiteit Zürich) hebben een jarenlang diverse chimpansee groepen (waaronder die van DierenPark Amersfoort) bestudeerd en concludeerden dat chimpansees hun vrienden kiezen die qua persoonlijkheid het meest op hen lijken. Zo blijkt uit het onderzoek dat verlegen chimps eerder vriendschappen sluiten met andere rustige apen en dat extraverte apen graag met soortgenoten optrekken die ook extravert zijn. (foto: Berry de Nijs/ DierenPark Amersfoort)

Vriendjes voor Bini
Een introductie verloopt altijd in fases. De ene gaat sneller dan de andere, maar het proces blijft fascinerend om te volgen. Hoe gaat zo een introductie in zijn werk? Allereerst wordt het nieuwe dier apart van de groep gehouden om zo aan de nieuwe geluiden en geuren om hem of haar heen te wennen. Daarna heeft Bini via spiegels kennisgemaakt met de andere apen. Ook zullen zij in naast elkaar gelegen verblijven aan elkaar wennen. Na deze periode zal Bini uiteindelijk samen met de andere dertien chimpansees gaan wonen. Hoelang het duurt voordat Bini wordt opgenomen in de groep, dat is moeilijk te zeggen. Maar dat de mensen van DierenPark Amersfoort er alles aan doen om Bini succesvol en veilig in de groep te introduceren, dat staat als een paal boven water. In de tussentijd zal Bini zich ook wel vermaken met het publiek. (foto: Berry de Nijs/DierenPark Amersfoort)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.