maandag 13 oktober 2014

Calcium voor sterke botten en gewrichten

Nu de dagen korter worden en de temperatuur afneemt, is het belangrijk dat we onze weerstand goed in de gaten houden. Bijvoorbeeld door vitamine C bij te slikken of Echinacea te gebruiken. Maar ook vitamine D is goed om de weerstand op peil te houden. En calcium. Want dat is een mineraal wat helpt bij de opname van vitamine D en goed is voor botten en gewrichten. En dat kan je in de herfst en winter ook wel gebruiken. Vooral wanneer je boven de 35 bent.


Sterke spieren & gewrichten
Calcium is een mineraal dat heel veel voorkomt in de aardkorst. Het wordt ook wel kalk genoemd, omdat het vaak wit tot grijs is van kleur, maar het heeft er verder weinig mee te maken. Het is belangrijk voor de opbouw van tanden en botten, helpt mee met het soepel houden van spieren en het kan zelfs ondersteunend werken bij slapeloosheid! Een glaasje melk voor het slapen gaan is dus eigenlijk helemaal geen gek idee.

Botontkalking
Wist je dat alle vrouwen vanaf een jaar of 35 minder oestrogenen aanmaken waardoor de botten dus eerder kunnen gaat ontkalken? Nu zal je daar in het begin niet veel van merken, maar het is wel goed om daar alvast wat aan te doen. Calciumsupplementen innemen bijvoorbeeld, maar ook meer zuivel gebruiken. Doe je er namelijk niets voor, dan kun je op latere leeftijd last krijgen van broze botten en sneller slijtende gewrichten.

Zuivelproducten
De grootste bron van calcium is zuivel. Kaas, melk, karnemelk, yoghurt en vla bevatten allemaal broodnodige calcium. Ook boter bevat dit mineraal. Daarnaast vind je calcium in groente, noten en peulvruchten. Calcium zit in de aardkorst en kan dus zo met gras, groente en noten terecht komen. Wanneer je als kind zijnde geen of weinig melkproducten gebruikt, kan – aldus het Voedingscentrum – de botontwikkeling verstoor raken. Ook kan de kans op botontkalking toenemen. Zuivelproducten zijn dus belangrijk om dagelijks te gebruiken. Mensen met een koemelkintolerantie kunnen kiezen om producten van geitenmelk te gebruiken. Dit bevat ook veel calcium.

Calcium opheffing
Wist je dat alcohol, koffie, thee (geen kruidenthee), cola en zout de afvoer van calcium verhogen via de urine? Als je veel van deze producten gebruikt, is het verstandig om wat extra calcium te gebruiken. Ook een teveel aan voedingsvezels, spinazie en rabarber kunnen de opname van calcium verminderen. Je kunt dit effect opheffen met een stukje kaas of een bakje yoghurt of vla.

Goede samenwerking
Heel veel vitaminen en mineralen heb je samen nodig voor een betere opname in het lichaam. Zo wordt ijzer beter in het lichaam opgenomen met vitamine C. Voor calcium geldt een goede samenwerking met vitamine D. Daarom zie je dat er in veel calciumsupplementen ook vitamine D en zelfs vitamine K is opgenomen voor een betere werking in het lichaam.

Advies
Wanneer je richting 40 gaat doe je er goed aan om voldoende producten met calcium te gebruiken. Ook kun je een calciumsupplement gebruiken. Wil je zeker weten of je een tekort hebt, dan kun je beter eerst met een huisarts overleggen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.