vrijdag 4 oktober 2024

4 oktober Dierendag!

Het is vandaag Dierendag! Een dag om onze huisdieren te verwennen en een dag om stil te staan bij dieren die het niet zo goed hebben. Dierendag is de dag waarop bijvoorbeeld dierbeschermingsorganisaties extra aandacht vragen voor de dieren in het wild. Maar ook voor huisdieren die het minder goed hebben. Heb je al eens gedacht aan een donatie aan bijvoorbeeld het asiel of de Dierenvoedselbank? Hoe je Dierendag ook viert, geniet er lekker van met je harige of gevleugelde vriendjes en verwen ze met een lekker hapje of nieuw speeltje! (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

donderdag 3 oktober 2024

Ontdek Echt nep tijdens de Maand van de Geschiedenis

Wist je dat de Maand van de Geschiedenis ook weer is begonnen? Zoals ieder jaar staat oktober in het teken van de geschiedenis in Nederland. Hierbij kan er heel breed gekeken worden natuurlijk, want er is al zoveel gebeurd door de eeuwen heen. Daarom bedenkt de organisatie ieder jaar een nieuw thema voor deze maand en dat is voor 2024 Echt nep! geworden. Dit jaarthema heeft honderden musea, boekwinkels, bibliotheken, archieven en andere culturele instellingen (denk hierbij ook aan theater) geïnspireerd voor verschillende uiteenlopende activiteiten. Maar liefst meer dan 600 zijn er dit jaar aangemeld. Dus er is bij jou in de buurt ook zeker iets te doen. (foto: Maand van de Geschiedenis)

woensdag 2 oktober 2024

Kinderboekenweek Lekker eigenwijs! gestart

Hoera! De Kinderboekenweek is weer begonnen! Van 2 tot en met 13 oktober 2024 worden er extra activiteiten georganiseerd rondom het kinderboek en lezen. Zo kun je in veel bibliotheken terecht voor bijvoorbeeld voorleesmomenten en worden er op scholen verschillende leuke dingen gedaan. Bovendien kun je in de boekenwinkel de nieuwste boeken voor kinderen vinden. En natuurlijk is de Gouden Griffel en het Gouden Penseel uitgereikt aan de leukste kinderboeken van dit moment! Dit jaar werden de winnaars op een unieke plek verrast. Vandaag vond op de verschillende plekken in Nederland de kick-off van de Kinderboekenweek plaats. Uiteraard geheel in stijl van het thema: Lekker eigenwijs! (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

dinsdag 1 oktober 2024

Rosa Bonheur, de Kracht van het Dier in De Mesdag Collectie

Rosa Bonheur (1822-1899) was een Franse kunstenares met een heel bijzondere kijk op de wereld. Ze werd geboren in Bordeaux in een echte kunstenaarsfamilie. De familie besloot al snel naar de kern van de cultuur te gaan en verhuisden naar Parijs. Op jonge leeftijd maakte Rosa al furore op De Salon (een kunsttentoonstelling voor jong en gerenommeerd talent) met een schilderij van twee konijntjes. Dat was eigenlijk het begin van een prachtige carrière van een powervrouw in de kunst. Haar specialiteit was de dierenwereld, iets wat eigenlijk was voorbehouden voor mannelijke kunstenaars. Toch kon zij iets wat geen ander op dat moment kon: de ziel van het dier vangen. Van olijke schapen tot de angst in de ogen van vluchtende paarden… zij zag het en laat het haar kijkers nu nog zien. Een bijzondere vrouw die wordt geëerd met een bijzondere tentoonstelling in De Mesdag Collectie in Den Haag. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)