vrijdag 6 september 2024

Uitgelicht Bremer Stadsmuzikanten (Efteling)

Er waren eens een ezel, een hond, een kat en een haan die niet langer nuttig waren voor hun baasjes. Deze wilden hun dieren doden, maar ze ontsnappen en worden vriendjes van elkaar. Toch weten de dieren niet precies wat ze moeten doen, maar ezel heeft een idee; hij vindt dat ze mooi kunnen zingen en daarom moeten ze naar Bremen om daar als straatmuzikanten te gaan leven. Maar ja, Bremen is een eindje reizen en gevaar ligt altijd op de loer. Wanneer de dieren honger hebben, trekken ze langs een rovershol waar eten genoeg is. Door op elkaar te gaan staan en hun eigen geluiden te maken, jagen ze de rovers schrik aan en kunnen de dieren eten, drinken en slapen met een dak boven hun hoofd. Door de rovers te verjagen, kunnen ze als vrienden in het huisje blijven wonen. Dit iconische moment uit het sprookje is vereeuwigd in een standbeeld in Bremen Ên in een beeldje in de Efteling. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Sprookje van de Gebroeders Grimm

De Bremer Stadsmuzikanten (ook bekend als de Bremer Straatmuzikanten) is een sprookje opgetekend door de gebroeders Grimm. Het was het 27ste sprookje van hun tweede verhalenbundel. Waarschijnlijk gebaseerd op verhalen en volksliedjes die in die tijd (we hebben het over 1819) al verteld en gezongen werden. Zo kan het zijn dat de gebroeders Grimm het verhaal hebben gehoord van Baron August Franz von Haxthausen, een wetenschapper, econoom, advocaat, schrijver en verzamelaar van volksliedjes. En dat het muzikale aspect en de gedekte tafel van de rovers naar een idee van Dorothea Viehmann was.

Schattig beeldje

Als je het sprookje van de Bremer Stadsmuzikanten in de Efteling nog niet gezien hebt, dan ben je vast nog niet op het nieuwe deel van het Anton Pieckplein geweest. Hier staat namelijk een kleine fontein met daarin een zuil en op die zuil staan de vier dieren op elkaar gestapeld. Het standbeeld is niet zo groot, maar wel kleurrijk en heel iconisch. Het is ontworpen door Michel den Dulk en staat in het park sinds 2003. Michel liet zich voor het beeldje waarschijnlijk inspireren door het bekende standbeeld bij het stadhuis van Bremen. Daar staan de dieren al sinds 1953. Het beeld in Efteling is heel kleurrijk, datgene in Bremen is brons. De fontein waarin de zuil staat, lijkt een beetje op de fontein van Sinterklaas op het Sint Nicolaesplein (richting de Droomvlucht), maar is kleiner en heeft een ander type zuil. De monden waar het water uit stroomt, zitten bij de Bremer Stadsmuzikanten ook wat lager. De stijl is echter helemaal Anton Pieck en past daarom perfect bij de Efteling.

Mooie details

Het sprookje is beroemd doordat de dieren op elkaar klimmen om zo nog groter te lijken. De toren in de Efteling bevat daarbij ook nog mooie details. Zoals de haan, die duidelijk staat te kraaien en de hond met opgetrokken poot. Aan de staarten van de ezel, hond en kat kun je zien dat ze in actie zijn. Daardoor heeft dit beeldje in de fontein een dynamische houding, wat het nog leuker maakt om naar te kijken. Het is wellicht niet zo een groot beeld, maar wel heel mooi en het vertelt op een mooie wijze een prachtig sprookje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.