donderdag 19 september 2024

Stadsbeeld Groot Nieuw Beest

Een tijdje geleden bezocht ik Museum de Zwarte Tulp in Lisse. Omdat het centrum op veel plekken eenrichtingsverkeer betreft, kwam ik uit op een pittoresk pleintje met winkeltjes en… een tof groot standbeeld. Wat het is? Een soort dier. Het lijkt wel op een gezellig knuffeldier, wat een beetje besluiteloos op het pleintje is blijven staan onder de bomen. Echt een standbeeld voor Stadsbeeld. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Groot Nieuw Beest

gemaakt door: Tom Claassen
gemaakt van: brons
bestaat uit: een groot standbeeld wat lijkt op een dier
staat aan: Madelief/Kanaalstraat in het Centrum van Lisse
staat daar sinds: 2010

Grote versie van een eerder beeld

Groot Nieuw Beest is, zoals de naam al doet vermoeden, een groot beest. Het is zelfs een grotere versie van een standbeeld wat Tom al eerder maakte. Het leuke is dat je er allerlei dieren in zou kunnen zien. Is het een nijlpaard? Of toch een hond? Het heerlijke fantasiedier lijkt superzacht en daardoor een soort grote knuffel. Dat komt ook door het gepolijste brons en de plooien in het standbeeld. Vergezeld door een naamplaatje op de grond brengt Groot Nieuw Beest een glimlach op het gezicht van menig voorbijganger. Er is zelfs een bankje naast, zodat je met dit knuffelbeest kan uitrusten onder de bomen.



Dierliefhebber Tom Claassen

Tom Claassen (1964) maakt niet zijn debuut in deze rubriek. Hij kwam al eerder voor in de allereerste aflevering van Stadsbeeld: Nijntje en de konijnen van Utrecht. Zijn Zittend konijn aan de Croeselaan laat ook precies zien wat voor een toffe, aaibare en vooral koddige beelden Tom maakt. Ben je wel eens bij Almere geweest dan heb je vast langs de snelweg zijn werk Olifanten gezien. Of de kwijlende hond in Tilburg. Groot Nieuw Beest is een van zijn diercreaties waarbij hij het voor elkaar krijgt om brons er aaibaar en zacht uit te laten zien. Het werk van Tom is heel populair en zowel in de openbare ruimte te zien als in collecties van Stedelijk Museum in Amsterdam, Kröller-Müller Museum in Otterlo, Centraal Museum in Utrecht, Museum Beelden aan Zee in Scheveningen en de Gateway Foundation in St. Louise in de Verenigde Staten. Zijn opleiding genoot hij overigens in Breda aan de St. Joost Academie. Kijk ook eens op TomClaassen.com voor meer werk van zijn hand.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.