woensdag 11 september 2024

Museumnieuws Rijtuigen, Monumenten, Streekgeschiedenis en meer

O wat zijn er weer mooie tentoonstellingen om te gaan bekijken! Dit weekend is het Open Monumentendag in Nederland met heel veel toffe activiteiten en natuurlijk monumenten om te bezoeken door het hele land! Daarnaast lopen er deze maand een aantal tentoonstellingen op hun einde om weer ruimte te maken voor nieuwe in oktober of november. Ga naar een kasteel en bewonder de kunst van het rijtuig, bezoek Hilversum voor de opening van de Open Monumentendag en ga naar het museum voor Movements of dompel je onder in een miniversie van Rotterdam in Den Haag. Kortom, ga er lekker voor zitten en lees snel verder voor inspiratie voor een tof uitje. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

DEZE MAAND NOG TE ZIEN

In volle vaart! op Landgoed Middachten

Tot en met 29 september aanstaande geniet je op Landgoed Middachten nog van de tentoonstelling In volle vaart! Deze tentoonstelling vertelt het verhaal van de rijtuigen en stallen op het landgoed. Hoe trouwde Graaf Ortenberg en in welk rijtuig verplaatste de jonge gravin Sophie Aldenburg Bentinck zich? Je ontdekt het allemaal. Je kan twaalf geheel gerestaureerde rijtuigen bewonderen in het koetshuis. Wist je trouwens dat het koetshuis, samen met de stallen en de tuigenkamer, het oudste en authentiek bewaard gebleven stalgebouw in Nederland is? Naast de rijtuigen kun je in de Oranjerie van Middachten een fototentoonstelling bekijken met vergrote historische foto’s van rijtuigen en auto’s zoals die door de bewoners van het kasteel werden gebruikt. De tentoonstelling sluit een jarenlange restauratie van alle rijtuigen van Middachten af. De tentoonstelling is te zien van woensdag tot en met zondag. Kijk voor alle informatie op Middachten.nl. (foto: Landgoed Middachten)

Stijn ter Braak & Richard Avedon in Kunsthal Rotterdam

Kunsthal biedt heel veel toffe tentoonstellingen aan die elkaar vaak snel opvolgen. Tot en met 29 september geniet je er nog van WEG, van de hand van Stijn ter Braak. Weg is een site-specific werk. Met de installatie maakt hij kunst van een alledaagse realiteit die je in het straatbeeld van Vlaanderen (maar waar eigenlijk niet) kan tegenkomen. Je kan een doorsnee straatwandeling maken langs de hellingbaan. Alhoewel, doorsnee… alles staat op zijn kop. Je vindt de installatie in HAL 6.
Als je dan toch in de Kunsthal bent, ga dan ook even naar HAL 1, want daar kun je nog tot en met 6 oktober genieten van de fototentoonstelling Relationships. De portretfoto’s zijn gemaakt door niemand minder dan Amerikaanse fotograaf Richard Avedon (1923-2004). Er hangen maar liefst ruim 130 foto’s van zijn hand. Relationships is een viering van Avedons innovatieve kracht en creativiteit en laat zien hoe de fotograaf als geen ander de complexiteit en kwetsbaarheid van menselijke relaties kan weergeven. (foto’s: Kunsthal)


DIT WEEKEND

14 en 15 september Open Monumentendag

Dit weekend, 14 en 15 september, is het Open Monumentendag in Nederland. De aftrap vindt dit jaar plaats in Hilversum en het zal feestelijk geopend worden door niemand minder dan Heel Holland Bakt en Denkend aan Holland ster Janny van der Heijden (op de foto met Harald de Boer, directeur stichting Nederland Monumentenland). Zij is neemt het ambassadeurschap over van Pieter van Vollenhoven die het 34 jaar gedaan heeft. Janny is een echte erfgoed-liefhebber en natuurlijk een culinaire alleskunner. Ze wil graag dat eten, mensen, cultuur en erfgoed met elkaar verbonden wordt en blijft. ‘Ik ben ontzettend blij dat ik mijn missie nu een groter podium kan geven en bij kan dragen aan de bekendheid van Open Monumentendag. Dit evenement maakt het Nederlands cultureel erfgoed op een laagdrempelige manier toegankelijk voor iedereen,’ aldus Janny. Open Monumentendag is een initiatief van stichting Nederland Monumentenland. Tijdens deze dagen worden monumenten opengesteld voor publiek die normaal gesloten blijven. Het evenement wordt georganiseerd door 300 lokale Open Monumentendag comités in heel Nederland en trekt jaarlijks ca. 1,5 miljoen bezoekers. Dit jaar is het thema ‘Routes, netwerken en verbindingen’ met als slogan Onderweg! Het gaat over de invloed die reizen, vervoer en communicatie hebben gehad en nu nog hebben op het aanzien van Nederland, de inrichting van ons land en de manier van leven zoals we dat vandaag de dag doen. De feestelijkheden beginnen op vrijdag 13 september; dan wordt het startsein voor het grootste gratis culturele evenement van Nederland in Hilversum worden gegeven, met een spectaculaire lichtprojectie op het iconische raadhuis van Dudok en een lichtkunstroute langs diverse monumenten in de stad. Door middel van de vernieuwde app kun je overigens alle bijzondere openstellingen, workshops en andere activiteiten vinden. Wil je meer weten of je uitje plannen? Kijk dan op OpenMonumentendag.nl. (foto: Open Monumentendag)

Tweede Kamerlid Sandra Beckerman bezoekt Museum Kaap Skil

Sandra Beckerman (SP) is lid van de Tweede Kamer en ze is archeoloog. Geen wonder dat ze dus even een kijkje wilde nemen bij de beroemde Jurk uit het Palmhoutwrak bij Museum Kaap Skil op Texel. Op 17 juni bracht zij een bezoek aan zowel het museum als aan de duikers van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Deze duikers doen momenteel uitgebreid onderzoek naar het Palmhoutwrak. Directeur-bestuurder Marion Barth en conservator Alec Ewing van Museum Kaap Skil maakten van de gelegenheid gebruik om de urgentie van het behoud van het maritieme erfgoed onder haar aandacht te brengen. Het Palmhoutwrak is een uitzonderlijke vondst en bevat heel veel rijkdommen, zo blijkt uit alle spulletjes die inmiddels zijn geborgen. Deze vondsten laten zien dat de noodzaak van meer onderzoek aan en zorg voor het erfgoed dat op de bodem van de Waddenzee ligt echt bestaat. Door veranderende zeestromen, mede veroorzaakt door de klimaatverandering, dreigen de wrakken vol met informatie over ons verleden, te vergaan. Kom ook De Jurk en alle andere vondsten bewonderen bij Museum Kaap Skil. (foto: Museum Kaap Skil)

Movements in Museum Hilversum

De afgelopen zomer kon je je werkelijk onderdompelen in allerlei sportevenementen. Museum Hilversum sprong hierop in met de tentoonstelling Movements, wat de maatschappelijke kracht van sport toont. Geniet van de foto’s van internationale fotografen en kunstenaars en ontdek persoonlijke verhalen achter sport. Mensen die via hun sport niet alleen fysieke en mentale obstakels overwinnen, maar ook weerstand bieden tegen heersende normen en maatschappelijke verandering in gang zetten. Zoals een jonge Afghaanse vrouw die uitblinkt in boksen en zelfs een ticket heeft gekregen voor de Olympische Spelen. Ontdek deze verhalen en meer in Museum Hilversum tot en met 3 november aanstaande. (foto: Museum Hilversum)

Drents Museum koopt ‘laatste’ Drentse Van Gogh

Het Drents Museum in Assen heeft een prachtig schilderij uit het vroege oeuvre van Vincent van Gogh (1853-1890) aangekocht. Het gaat om een aquarel genaamd Landschap met een boerderij uit 1883. Het museum kocht deze parel uit een Canadese familiecollectie en is nog weinig te zien geweest in tentoonstellingen in de wereld. Vincent van Gogh schilderde het werk tijdens zijn verblijf in Drenthe en toont de eerste tekenen van de meer expressieve schilderwerk wat hij later in zijn schilderijen gebruikt. De aankoop van het Drents Museum is een waardevolle toevoeging aan de Collectie Nederland. Het werk zal tentoongesteld worden in het museum. Meer weten? Kijk op DrentsMuseum.nl. (foto: Drents Museum)

Aziatisch brons in het Rijksmuseum

Vanaf 27 september tot en met 12 januari 2025 brengt het Rijksmuseum de hemel op aarde met de tentoonstelling Aziatisch brons, 4000 jaar schoonheid. Meer dan 75 pronkstukken van brons uit India, China, Indonesië, Japan, Thailand, Pakistan, Nepal, Korea en Vietnam uit de prehistorie tot aan moderne kunst komen hiervoor samen. De meeste objecten zijn nog nooit eerder in Nederland te zien geweest. Beelden van onder anderen Boeddha, Shiva en Vishnu laten zien hoe in brons de hemel op aarde werd verbeeld. Alle zintuigen worden geprikkeld dankzij bronzen spiegels, wapens, bellen, wijnvaten en wierookbranders, vaak spectaculair weergegeven in de vorm van leeuwen, olifanten of fabeldieren. Via Rijksmuseum.nl kun je meer informatie vinden. (foto: Rijksmuseum)

Groen licht voor Het Romeins Museum in Heerlen

In Heerlen bevindt zich het oudste stenen gebouw van Nederland, namelijk Het Romeinse badhuis. De Gemeente Heerlen is superblij dat dit gebouw nu een museum krijgt van wereldformaat. De Gemeenteraad kende extra krediet toe om het museum te gaan bouwen. Dat is een belangrijke mijlpaal, want op deze manier kan Heerlen ene belangrijk stuk erfgoed in ere houden. Het Romeinse badhuis in Heerlen is nu onderdeel van het Thermenmuseum, maar wordt straks een plek waar bezoekers worden meegenomen in de wereld van de Romeinen. Hun aanwezigheid in Heerlen (destijds Coriovallum) en deze regio 2.000 jaar geleden, hun gebruiken en uitvindingen, klinken vandaag de dag nog door in onze manier van leven. En dat wil het museum nog meer naar voren brengen. De Gemeenteraad heeft ook ingestemd met de oprichting van Stichting Het Romeins Museum, welke verantwoordelijk wordt voor het werven van fondsen om het nieuwe museumgebouw in te richten. Naar verwachting zal Het Romeins Museum in 2027 klaar zijn. Tot die tijd blijft het Romeins badhuis onderdeel van het nu bestaande Thermenmuseum. Wil je de bouw volgen of een steentje bijdragen? Op de website HetRomeinsMuseum.nl vind je alle informatie. (foto: Het Romeins Museum)

Rijnmondiaal in Museum Vlaardingen

Tot en met 3 november geniet je bij Museum Vlaardingen van de tentoonstelling Rijnmondiaal, een tentoonstelling van beeldende poëzie uit de regio Rijnmond. 18 beeldbepalende kunstenaars uit de regio tonen hun eigentijdse kunst. Dit is niet de eerste keer dat Museum Vlaardingen lokale kunstenaars een podium biedt. In 2022 vond de eerste editie plaats, dus dit jaar geniet je eigenlijk van Rijnmondiaal #2. Rijnmond is een regio waar veel veranderingen plaatsvinden. Het is dus altijd in beweging. Hierdoor is het een plek waar veel inspiratie te vinden is voor kunstenaars. Museum Vlaardingen bevindt zich in het hart van de regio Rijnmond en is daarom de beste locatie voor deze tentoonstelling. Voor tickets, openingstijden en andere informatie bezoek je MuseumVlaardingen.nl en als je meer wil weten over het project dan ga je naar Rijnmondiaal.nl. (foto: Museum Vlaardingen)

Het verdwenen museum in het Mauritshuis

Vanaf 12 september tot en met 5 januari 2025 geniet je in het Mauritshuis te Den Haag van de bijzondere tentoonstelling Het verdwenen museum. Ruim 120 objecten uit het Koninklijk Kabinet van Zeldzaamheden zullen dan te zien te zijn. Dit Koninklijk Kabinet van Zeldzaamheden was tussen 1822 en 1875 gevestigd op de benedenverdieping van het Mauritshuis. Hier waren duizenden objecten van over de hele wereld te vinden. Bomvolle zalen dus met allerlei uiteenlopende objecten; sieraden, poppen, vazen, reukflessen, wapens, een pagode en zelfs haarvlechten van belangrijke personen. Tijdens de bijzondere tentoonstelling kun je dus ruim 120 topstukken opnieuw bewonderen, zoals bezoekers dat deden toen het kabinet nog geopend was. Daarbij wordt er een kritische blik geworpen op deze rijke geschiedenis en de invloed daarvan op het heden en de toekomst. Daarbij kijkt met ook naar hoe en waarom er zoveel verzameld werd en welke (sterke) verhalen er bij de objecten horen. Ook bijzonder: deze objecten zijn na het sluiten van het kabinet in allerlei verschillende verzamelingen terecht gekomen, waaronder het Rijksmuseum in Amsterdam en het Wereldmuseum in Leiden. Na al die jaren zijn ze nu weer samen te bewonderen. Voor meer informatie, openingstijden en tickets ga je naar Mauritshuis.nl. (foto: Het Mauritshuis)

Allemaal Alkmaar in Stedelijk Museum Alkmaar

In het Stedelijk Museum ontdek je de verhalen van Alkmaar door de geschiedenis heen. Van de kaasmarkt tot aan AZ en alles wat er tussen zit komt voorbeeld in de tetnoonstelling van de stadscollectie. Dat er nog altijd nieuwe verhalen te vertellen zijn, bewijst deze vernieuwde tentoonstelling zeker. Zo zijn de verhalen over Alkmaar en de Slavernij toegevoegd en vind je er nieuwe portretten (en stemmen) van echte Alkmaarders. De vernieuwde vaste tentoonstelling werd in juli feestelijk geopend door burgemeester Anja Schouten en kinderburgemeester Malaika Mughal Uribe met hulp van verschillende Alkmaarse iconen. Ontdek deze verhalen en meer ook via StedelijkMuseumAlkmaar.nl. (foto: Stedelijk Museum Alkmaar)

Nieuw Rotterdam-gedeelte geopend in Madurodam

Madurodam in Den Haag is een stukje Rotterdamser geworden door de opening van een prachtig extra stukje Rotterdam. Madurodam is een prachtig attractiepark waar je de architectonische hoogstandjes en de mooiste monumenten van Nederland tegenkomt. Van de Domtoren uit Utrecht tot aan de Amersfoortse Koppelpoort en van de kermis tot aan de DJ show van Armin van Buuren; het is er allemaal. En nu zijn er nog meer Rotterdamse gebouwen te bewonderen. Naast de haven en de Erasmusbrug geniet je er nu ook van de Markthal, de kubuswoningen, het Depot van museum Booijmans Van Beuningen, De Rotterdam, de Euromast, SS Rotterdam, Hotel New York, Station Blaak en Restaurant De Boompjes. Ga op zoek naar mini Olli en ontdek de leuke interactieve elementen! Het ziet er echt schitterend uit en past heel goed bij de rest van Madurodam. Wil je meer weten of een ticket boeken? Kijk dan snel op Madurodam.nl. (foto: Michael Graste/Madurodam)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.