maandag 23 september 2024

Goed Doel Rewilding Europe

Ontbossing, versnippering van leefgebied, woningbouw, groeiende steden, wegenbouw, jacht en vervuiling zijn enkele oorzaken waardoor in het wild levende dieren het steeds lastiger hebben om te overleven. Dieren als de kroeskoppelikaan, verschillende gieren, de wolf, beer, diverse herten, otters, de Europese lynx, (water)vogels en meer hebben baat bij een gezonde natuur. Hoe mooi is het als er weer kuddes wilde paarden te vinden zijn in Europa of meer wilde bizons in Nederland. Zou je niet graag weer bevers zien of juist vosjes? Het weer wilder maken van Europa kost veel tijd en menskracht, want ook mensen moeten weer leren samenleven met wilde dieren. Rewilding Europe zet zich al jaren in voor de dieren in Europa en met succes. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Europa wilder maken

Rewilding Europe zet zich in om de natuur van Europa zoveel mogelijk in haar volle glorie te herstellen. Herbebossing, het aansluiten van leefgebied en het aanleggen van waterrijke gebieden voor vogels zijn hier enkele onderdelen van. Per gebied wordt er gekeken wat er nodig is om de plaatselijke flora en fauna te kunnen herstellen. De organisatie werkt via verschillende projecten aan het herstel. Dit doen zij natuurlijk niet alleen, maar samen met experts, lokale bewoners en overheden. Rewilding wordt in heel Europa op grote schaal toegepast. De toepassing van rewildingprincipes, -modellen en -instrumenten leveren meetbare, aantoonbare en duurzame voordelen op voor natuur en mensen.

Projecten in Nederland

Rewilding Europe werkt dus op vele fronten in Europa aan natuurbehoud en -herstel. Zo ook in Nederland. Zo zet de organisatie zich in voor de terugkeer van onder meer de bever in de Maasvallei, het behoud van de das, otter en (water)vogels in het Drents-Friese Wold en (samen met bijvoorbeeld Natuurmonumenten) het aanleggen van de Marker Wadden als een rustoord, voedingsplek en broedgebied voor onder meer visdief, aalscholver, brandgans, dwergmeeuw, fuut, grauwe gans, kuifeend, lepelaar, meerkoet, nonnetje en zwarte stern. Wanneer de visstand weer op orde kan worden gebracht, verwacht men daar ook de terugkeer van de visarend, zeearend, Europese bever en Europese otter.

Samen met de natuur

Natuurherstel betekent dat we wel anders moeten gaan kijken naar het leven om ons heen. Het samenleven met de natuur (en daar oplossingen voor verzinnen) is ook iets waar de organisatie mee bezig in. Maar hun voornaamste doel is om op een positieve manier de natuur in haar volle glorie te laten opbloeien, zodat we er allemaal weer van kunnen genieten. Een gezonde natuur is namelijk belangrijk voor een gezond klimaat en als mens hebben we weer prachtige landschappen om van te kunnen genieten. Rewilding Europe zet zich al sinds 2011 daarvoor in. Met succes, want zo is de steur weer geïntroduceerd in Zweden, lopen er meer bizons rond door Europa en vinden meer gieren hun weg terug naar de Balkan en de Pyreneeën. En dat zijn slechts een paar projecten. Benieuwd wat de Rewilding Europe projecten allemaal inhouden en hoe je zelf een steentje kan bijdragen? Kijk dan op RewildingEurope.com en ontdek dit prachtige netwerk aan goede doelen en natuurbeschermers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.