maandag 16 september 2024

Hond Gezond Zo verwijder je een teek

Wat is het prachtig herfstweer. De zon schijnt, er zijn door de buitjes vaak regenbogen te zien en de bladeren beginnen al zo hier en daar van kleur te veranderen. Ik vind de herfst een prachtig jaargetijde om lekker met mijn hond te wandelen. Het is koeler, er zit meer zuurstof in de lucht en de omgeving is gewoon prachtig. Let wel dat je ook nu nog je hond goed nakijkt voor grasaren, opgedroogde klaverknopjes, vlooien én teken. Want herfst is voor teken echt een fijn jaargetijde. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Teken in de herfst

Teken zijn echt nare beestjes. Het zuigen van bloed is nog tot daar aan toe, maar het feit dat ze zulke nare ziektes op mensen en (huis)dieren kunnen overbrengen, vind ik echt heel erg. Je zou denken dat deze parasieten alleen in de zomermaanden te vinden zijn, maar dat klopt niet. De meeste teken kun je van april tot en met oktober tegenkomen. In de herfst verstoppen ze zich lekker onder het afgevallen blad. Daar is het warm genoeg om het najaar te overleven. Door de warmte van de zon komen ze graag tevoorschijn om zich even aan een goede gastheer of -vrouw vast te klampen. Dit kan een mens zijn, maar ook je hond. Teken blijven actief zolang de temperatuur maar boven het vriespunt blijft en er geen sneeuw ligt. Oftewel: het blijft bijna het hele jaar door goed opletten.

Tekencheck

Teken houden zich graag op waar het lekker warm is. Bij mensen kun je ze dus zomaar in je lies, achter de oren en zelfs onder de oksels tegenkomen. Bij honden is dat eigenlijk niet heel anders. Daarbij komen nog andere fijne plekjes bij, als onder de staart. Een makkelijke plek om de kop in te graven om bloed te kunnen zuigen bij honden is de neus. Ik heb menig teek net naast de neus of op het voorhoofd bij het oog weggeplukt. Het is niet vreemd dat teken bij honden op de kop zich het gemakkelijk maken; je hond is door het snuffelen door bladeren een makkelijk doelwit. Check je hond daarom goed op vreemde ‘bultjes’ en verwijder de teek zo snel mogelijk.

Zo verwijder je een teek

Het verwijderen van een teek is niet moeilijk, maar je wil het wel zo snel en netjes mogelijk doen. Het is namelijk belangrijk dat je de teek en wel de hele teek uit de huid van je hond trekt. Pak de teek bij de achterkant vast en trek deze er met een snelle, rechte beweging uit. Meestal hoor je een soort ‘plop’ als de teek uit de huid komt. Controleer of je teek met kop en al hebt verwijderd en maak dan de wond schoon met bijvoorbeeld desinfectiemiddel als povidonjood, een chloorhexidine oplossing of alcohol 70%. Doe dit – als je het bij de hand hebt – eerst op een gaasje en breng het dan aan op de wond. Voor de zekerheid bel je de dierenarts, bijvoorbeeld om te vragen waar je bij je hond op moet letten, of om voor de zekerheid een antibioticakuur te halen om eventuele infectieziektes te voorkomen. Soms ontstaat er na het verwijderen van een teek een flinke bult of een andere reactie in de huid. Dit wil een dierenarts graag weten.

Tekentang

Het makkelijkste en meest snelle verwijder je een teek met een speciale tekentang. Deze is bij iedere dierenspeciaalzaak te koop en natuurlijk bij drogisterijen en zelfs winkels als Wibra en Action hebben dergelijke tekentangen nog wel eens in huis. Iedere tekentang volstaat. Volg altijd de aanwijzingen op de verpakking en zorg dat je weet hoe een tekentang werkt. Zo kun je snel en gemakkelijk een teek verwijderen, mocht jij of je hond deze hebben.

Zei er iemand Thuisbezorgd?

Heb jij geen tekentang in huis en zijn de winkels dicht? Ja, dat kan natuurlijk gebeuren. Gelukkig kun je dit en meer in Rotterdam nu ook bij Thuisbezorgd.nl bestellen. En niet alleen die tekentang heb je binnen een uur in huis, ook de tandenborstel voor je hond, een crème tegen de madenziekte voor je konijn en dieetbrokjes voor de kat kun je via Thuisbezorgd.nl bestellen. Het gaat om huisdierproducten die je tot nu toe alleen bij de dierenarts of dierenapotheek kan kopen. Dit doet Thuisbezorgd.nl natuurlijk niet alleen, maar met partner AniCura.
Bart Koot, Sales directeur Thuisbezorgd.nl: ‘We zien dat steeds meer consumenten behoefte hebben aan de bezorging van meer dan alleen eten. De samenwerking met AniCura speelt hierop in en het is een mooie toevoeging aan ons aanbod. Nu hoef je de deur niet uit als bijvoorbeeld je hond een teek heeft na een wandeling in het bos.’
Marcel Reijers, dierenarts en directeur van AniCura in Nederland en België: ‘De samenwerking met Thuisbezorgd.nl maakt het baasjes makkelijker om goed voor hun dier te zorgen. Met het gemak en de snelheid van het platform kunnen baasjes hun huisdieren snel geven wat zij nodig hebben, van de beste diervoeding tot alle andere producten die de gezondheid van onze huisdieren bevorderen, zo uit de dierenapotheek in de buurt.’
Voor nu kan dit alleen nog in Rotterdam. Als het succesvol blijkt, dan gaan AniCura en Thuisbezorgd.nl dit introduceren in andere steden.

Tekenbeet voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen, helemaal als het gaat om de ernstige ziektes die teken door middel van andere parasieten op jou of je huisdier kunnen overbrengen. Zelf knijp ik daarom iedere maand een pipet met anti-tekenvloeistof uit in de nek van mijn hond. Maar er zijn nog veel meer andere methodes. Zo kun je kiezen voor tabletten of een band. Voor jezelf zijn er ook verschillende sprays verkrijgbaar om je enkels (en de rest van je lichaam) tegen teken te beschermen. Wist je trouwens dat teken (en ook vlooien) niet van sterk geurende kruiden houden? Blijkbaar zou je deze in de tuin kunnen weren door het planten van munt, rozemarijn, kattenkruid en citroengras. Het is natuurlijk altijd het proberen waard.

Tijdens de wandeling

Ga je wandelen? Trek zelf goede schoenen aan en hoge sokken. Laat je hond niet in stapels bladeren snuffelen of spelen en kijk goed of er geen beestjes over zijn neus of huid lopen. Je kan een tekenbeet namelijk ook voorkomen door de teek snel te vangen. Controleer altijd je hond voordat je weer naar huis gaat en neem altijd een tekentang mee en ontsmettingsmiddel. Dat is wel zo gemakkelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.