woensdag 25 september 2024

Schrijfcoachtip Herfstweer

De herfst heeft haar intrede gedaan in Nederland en je merkt het aan heerlijke warme dagen die afgewisseld worden door gure kou, regenbuien en wind. De blaadjes verkleuren, de paddenstoelen schieten uit de grond en je weet niet zeker of je nu wel of geen paraplu mee zal nemen. De wisselvalligheid van de herfst kun je heel goed gebruiken om een verhaal spannender te maken of om een innerlijk conflict een beetje luister bij te zetten. Maar het kan ook gewoon een heel mooi decor zijn voor je verhaal. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Herfst als decor

De herfst is bij uitstek een mooi jaargetijde om je verhaal in te laten afspelen. Als decor brengt het mooie kleuren met zich mee en je kan spelen met verschillende weerstypen. Wanneer je het najaar gebruikt als decor, dan hoef je niet heel expliciet te blijven benoemen. Natuurlijk geef je wel aan dat je hoofdpersoon merkt dat de herfst er is. Zo kan hij of zij de kraag van een jas opzetten, wensen dat ze toch een sjaal mee hadden genomen, mopperen dat ze toch een te dikke jas hadden aangedaan et cetera. Doseer de details en omschrijvingen. Het gaat immers niet om het najaar op zich, maar om de hoofdpersoon.

Herfst als onderdeel van het verhaal

De weersomstandigheden en typische onderdelen van de herfst kunnen het verhaal ook dienen om de spanning op te voeren. Het is toch veel spannender als je in het donker naar huis gaat, dan wanneer het nog volop licht is? En in de herfstmaanden kan het al vanaf half 8 ’s avonds donker worden. En als het er dan ook nog eens bij gaat regenen… dan kan dat toch zomaar voor gevaar zorgen op de weg. Overigens is regen ook een goede gangmaker als iemand op de fiets of wandelend op zoek gaat naar een schuilplaats. Wat voor een schuilplaats is dat dan? Waarschijnlijk was je hoofdpersoon daar nooit naar binnen gegaan als het niet pijpenstelen had geregend in je verhaal. Door gebruik te maken van deze typische zaken van de herfst, kun je een heel spannend verhaal maken.

Herfst als symbool voor mentale gezondheid

Een avontuur kan heel fysiek zijn, maar er kunnen ook interne conflicten gaande zijn. Zo kan je personage neerslachtig zijn of gewoon met zichzelf in de knoop zitten. Herfst kan met zijn gure, naargeestige dagen hier heel goed op aansluiten. Buiten is het grauw en grijs en van binnen ook. Achter een raam zitten waar de regen tegenaan slaat met een zwaarmoedig hart is misschien een cliché, maar wel eentje die werkt en de toon zet voor je karakter.

Speel met de herfst

Schrijf voor jezelf eens een scène waarin je de herfst als decor gebruikt. Maar ook eentje waarbij typische herfstonderdelen een belangrijke rol spelen voor fysieke actie of mentale actie. Beperk je daarbij niet alleen tot het weer. Herfst is ook de tijd van appeltaart, vers geplukte peren, pompoenen (soep, lantaarns) en warme chocomelk, thee of koffie met kaneel of pumpkin spice. Misschien bloeit er in de boomgaard wel een nieuwe liefde op of moet men een appeltaart bakwedstrijd zien te winnen. Het is helemaal aan jou. Ga naar buiten voor inspiratie en ontdek een mooi verhaal passend bij en geïnspireerd door dit bijzondere jaargetijde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.