donderdag 22 augustus 2024

Stadsbeeld Pelikaan

Standbeelden van dieren trekken mij altijd aan. Vooral als ze er natuurgetrouw uit zien. Vaak zie je deze standbeelden in dierenparken, maar ook in het ‘wild’ kun je ze gewoon tegenkomen. En aangezien deze maand de kroeskoppelikaan in de spotlight staat, was de keuze voor het Stadsbeeld van augustus heel gemakkelijk; Pelikaan van beeldhouwer Peter Petersen. Deze vogel zit dan wel stilletjes op zijn sokkel, maar is zeker levendig vereeuwigd. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Pelikaan

gemaakt door: Peter Petersen
gemaakt van: brons op een stenen sokkel
bestaat uit: een pelikaan
staat voor: Woonzorgcentrum Maria Dommer, Vondelstraat 1 te Maarssen
staat daar sinds: juli 2006

Pelikaan

De Pelikaan is een prachtige watervogel en door Peter Petersen echt tot leven gebracht in brons. Hij zit daar lekker op zijn gemak. Misschien is hij net uit het water gekomen na het vangen van vis en zit hij lekker in het zonnetje op te drogen. Het beeld is prachtig compact, maar wel levensecht. Het beeld is na overleg met verschillende partijen, waaronder de bewonerscommissie van het Woonzorgcentrum, voor de nieuwe hoofdingang geplaatst, zodat iedereen er van kan genieten. Bovendien maakt Pelikaan deel uit van de bijna 38 kilometer lange fietsroute Beelden aan de Vecht en in West-Utrecht waarbij je nog ruim 30 andere standbeelden en kunstwerken kan bewonderen.




Peter Petersen: beeldhouwer van dieren

Peter Petersen is geen onbekende in de rubriek Stadsbeeld. Vorige maand hebben we al kennis met hem gemaakt dankzij Gans voor Thermen Maarssen in Tienhoven. En vorig jaar via Aalscholver in de Bethunepolder bij Tienhoven. Het is ook niet zo gek dat er in de gemeente Stichtse Vecht veel beelden van Peter Petersen te zien zijn, want hij woont al sinds 1984 in de gemeente. Ook elders in Nederland zijn beelden van zijn hand te zien en waarschijnlijk ga ik daar nog wel voor deze rubriek naar op zoek. Wil je meer van zijn hand zien? Check dan PeterPetersen.nl.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.