maandag 26 augustus 2024

Goed Doel Pelican Way of Life

Het is een beetje de maand van de pelikaan hier op de website. Naast Dier van de Maand en Stadsbeeld wil ik je graag kennis laten maken met een project van Rewilding Europe (waar we later in deze rubriek nog kennis mee gaan maken) wat zich inzet voor de kroeskoppelikaan (of Dalmatian Pelican in het Engels): Pelican Way of Life. Het doel van deze stichting is het behoud van deze prachtige vogelsoort in Europa en omstreken. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Bescherming van de pelikaan

Pelican Way of Life zet zich in voor de kroeskoppelikanen langs de vliegroute van de Middellandse Zee. Het is zelfs het belangrijkste project voor het behoud van de kroeskoppelikaan in Europa en op wereldschaal. Langs de route wil de stichting de bedreigingen voor de vogels helpen verminderen en hun habitat verbeteren. Dit doen zij op 27 locaties in Roemenië, Bulgarije, Griekenland en Oekraïne. Daarnaast ondersteunt het onderzoek en bescherming van de populatie in Turkije, Albanië, Montenegro en Noord-Macedonië. Dit doen zij alweer 5 jaar en met succes. Maar er moet nog veel gebeuren.

Wereldwijd bedreigde diersoort

Zoals al besproken in Dier van de Maand is de kroeskoppelikaan wereldwijd een bedreigde diersoort. Op de Rode Lijst van de IUCN is de soort aangestipt als ‘bijna bedreigd’. De grootste bedreigingen voor deze imposante vogels zijn botsingen met hoogspanningslijnen, afname van het leefgebied, verstoring van het leefgebied en de dieren, directe vervolging door vissers en een gebrek aan bewustzijn van het belang van deze pelikanen onder lokale gemeenschappen. De toekomst van de kroeskoppelikaan is daarom sterk afhankelijk van beschermingsmaatregelen. De wereldwijde populatie van de kroeskoppelikaan telt nu ongeveer 20.000 individuen, leeft verspreid over drie gebieden. De populatie in de vliegroute Middellandse Zee-Zwarte Zee, waar Pelican Way of LIFE zich op richt, is goed voor ongeveer de helft van het wereldtotaal. Op dit moment zijn er meer dan 8.000 broedparen in dit gebied aanwezig.

Educatie, bescherming en bewustwording

Om de kroeskoppelikaan te kunnen beschermen, is het belangrijk dat lokale gemeenschappen beseffen dat deze pelikaan heel belangrijk is voor het in stand houden van het wetlandsysteem in Europa. Het is een zogeheten iconische indicatorsoort. De terugkeer van kroeskoppelikanen in bepaalde gebieden, kan positief bijdragen aan het herstel van moerassen, meren, delta’s en polders. En dan kan er een positief domino-effect ontstaan. Want een gezonde leefomgeving zorgt ook weer voor andere diersoorten in een dergelijk gebied. Om dit voor elkaar te krijgen richt Pelican Way of Life zich erg op de lokale bevolking. Zo worden er speciale educatieve bijeenkomsten georganiseerd, komt men op scholen om over de kroeskoppelikaan te vertellen en gaat men naar boeren en vissers om te praten over deze pelikanen en de leefomgeving. Daarnaast vinden er politieke lobby’s plaats en zet men zich actief in om leefgebieden te beschermen.

Bescherming met succes

Er moet nog veel gebeuren, maar Pelican Way of Life werpt wel al vruchten af. Zo zijn er tekenen van populatieherstel van de kroeskoppelikaan binnen het verspreidingsgebied in Zuidoost-Europa en zijn er meer pelikanen gespot in het herstelgebied in de Donaudelta. Helaas wonen de dieren nog zeer gefragmenteerd, waardoor herstel en stabiliteit van de soort op de lange termijn nog spannend kan zijn. Daarom wordt er hard gewerkt om de waterrijke gebieden in ere te herstellen en beter te verbinden. Dit zal zeker nog tijd kosten en daarom werkt men samen met verschillende partners. Zelfs het Nederlandse Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is een partner van Pelican Way of Life. Wil je meer weten over Pelican Way of Life en zien wat jij kan doen? Ga dan naar Life-Pelicans.com.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.