woensdag 21 augustus 2024

Geboortenieuws uit… dierenparken

Iets wat altijd leuk is om naar te kijken, zijn babydieren. Pasgeboren of al wat ouder zijn veel dieren al een mini kopie van hun ouders. En hoe leuk is het om een jong girafje een beetje te zien wankelen op zijn dunne beentjes of een zeehondenpup te zien bobbelen over het zand met zijn nog groter lijkende ogen? De afgelopen maanden zijn er veel dieren geboren in de verschillende Nederlandse dierenparken. Pas wel op, want je wordt echt overladen door schattigheid, want deze Geboortenieuws bevat heel veel leuke foto's. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

ARTIS

Laten we in de hoofdstad beginnen, waar in maart een Dianameerkat is geboren. Deze Afrikaanse apensoort is niet zo bekend, maar wordt wel ernstig bedreigd in het wild. De geboorte is daarom extra bijzonder in het kader van soortbehoud. In juni werden er vier grote mara’s geboren. Hoewel de dieren nu nog klein zijn, huppelen en springen ze al vol levenslust rond op de Pampa van ARTIS. En daar hield het niet op; zo is er ook een in het wild bedreigde Williams dwerggekko uit zijn eitje gekropen en een grijpstaartstekelvarkentje zag het levenslicht. Afgelopen week kwam het allerlaatste schattige babynieuws naar buiten: er is een netgiraffe geboren! De eerste paar dagen hebben moeder en kalf vooral in de stal doorgebracht, maar je kan het tweetal nu ook buiten op de savanne spotten. (foto’s: ARTIS)



DierenPark Amersfoort

Op Goede Vrijdag werd er een kameeltje geboren in DierenPark Amersfoort. Heel bijzonder want de wilde kameel is een bedreigde diersoort! Het kameeltje stapte al snel met zijn moeder Rosa mee. Net zo bijzonder is de geboorte van een plompe lori tweeling. Deze nachtdiertjes zijn – voor zover bekend – de enige zoogdieren die giftig zijn. Dat maakt deze halfaapjes echt niet minder schattig, met hun grote ogen. Eigenwijs en o zo schattig zijn ook de kleine prairiehondjes. Ze piepen steeds vaker boven de grond en hobbelen al gezellig door hun verblijf. Hoeveel er zijn geboren, is niet met zekerheid te zeggen, aangezien de kleintjes minstens zes weken lang onder de grond verblijven. Je kan in het park overigens ook een kleine geelborstkapucijnaap spotten. Dit diertje werd in mei geboren en heeft de eerste weken echt bij moeder op de rug gezeten. Inmiddels verkent het voorzichtig met zijn moeder het verblijf. Met Pinksteren werd er een chimpanseetje geboren. De kleine Madu is nu al een leuke dondersteen om te zien. Wist je dat de dynamiek van de groep altijd verandert na een geboorte? Zo heeft mama Mahale een veel prominentere rol gekregen in de groep en komen de andere leden geregeld op ‘kraamvisite’. Het is heel leuk om te observeren. (foto’s: DierenPark Amersfoort)



WILDLANDS

In WILDLANDS werd er afgelopen juni ook een girafje geboren en wel een Noordelijke giraf. Bijzonder is dat de kleine op de rechterschouder een vlek heeft in de vorm van een vraagteken en de moeder heeft dat ook op ongeveer dezelfde plek! Het vlekkenpatroon van een giraffe is vaak heel persoonlijk dus dit is wel extra bijzonder. Nya en haar moeder zijn te bewonderen op de savanne. Sinds de vernieuwing van Nortica en de verbouwing van het theater wonen er zeehonden in het park. Ze wonen er sinds maart en een van de vrouwtjes is drachtig naar het park gekomen. Een primeur voor het park dus dat er eind juni een kleintje werd geboren in DOCK16! Niet veel later werd er een tweede zeehondje geboren in het park. Overigens is er een ware babyboom geweest in het park, met onder meer Nubische geiten, dwerggeitjes, prairiehondjes, impala’s en meer. (foto’s: WILDLANDS/ prairiehondjes Berry de Nijs/Writing Berries)



AquaZoo Leeuwarden

Het is alweer even geleden dat in april in AquaZoo Leeuwarden een heel zeldzaam hertje is geboren. In het wild is deze diersoort namelijk uitgestorven en daardoor zijn ze alleen te zien in dierenparken en natuurreservaten. Hoe bijzonder is het dan dat in het Friese park een Pater Davidshert-kalfje is geboren. Aan het begin van de vorige eeuw waren er nog zestien herten in leven van deze diersoort, verspreid over diverse dierenparken in Europa. Dankzij de goede samenwerking van deze parken is de soort behouden. Sinds 2022 zijn een bok en twee hindes naar het park gekomen en nu is er dus een kalfje geboren. Het kalfje en de moeder maken het goed. (foto: AquaZoo Leeuwarden)

Apenheul

Het is je vast niet ontgaan dat er een nieuwe gorillaleider in Apenheul is aangekomen. Banjoko is zijn naam en het is voor het eerst dat hij een leider is over een groep vrouwen. Of het klikt? Jazeker! Want onlangs kondigde het Apeldoornse apenpark aan dat er al een kleintje op komst is! Dat wordt de eerste gorillababy sinds drie jaar voor het park en het eerste kind van Banjoko. De aanstaande moeder is de vijftienjarige M’Fugaji, de dochter van iconische gorillaleider Bongo. Voor haar is dit ook haar eerste kleintje. Dus het wordt nog spannend de komende maanden. Helemaal onervaren is ze niet, want ze heeft tot voor kort in de groep met de nu driejarige Kiango gewoond, de zoon van zilverrug Bao Bao. Ze heeft dus al wat ervaring met een baby op kunnen doen. (foto: Apenheul)

GaiaZOO

GaiaZOO deelde in april het heugelijke feit dat er een kleintje bij de gorilla’s is geboren. Voor het park en de gorillafamilie is het alweer 10 jaar geleden dat er een kleintje bij kwam en dat maakt het extra bijzonder. De zwangerschap was niet vanzelfsprekend. De vader van de kleine is de nieuwe zilverrug die sinds 2022 als leider bij de groep kwam. Er volgde een lang traject om de nieuwe man te introduceren bij de groep en dus uiteindelijk met succes. Bij de berberapen in Kerkrade zijn er ook kleintjes geboren en wel afgelopen juni. Sinds 2017 wonen de berberapen in GaiaZOO en nu zeven jaar later zijn de eerste twee kleintjes geboren. Een mijlpaal voor het park en extra leuk, omdat het voor het park het Jaar van de Berberaap is. Zij willen dit jaar extra aandacht vragen voor de berberaapjes in het wild, want daar gaat het niet zo goed mee. Moeders en kleintjes doen het goed en worden volop geholpen door de groep. (foto’s: GaiaZOO)


Safaripark Beekse Bergen

De geboorte van een okapi is altijd bijzonder, omdat deze dieren met uitsterven worden bedreigd. Safaripark Beekse Bergen draagt bij aan het Europees managementprogramma en heeft als doel om een gezonde reservepopulatie te creëren, mocht het in het wild echt helemaal fout gaan. Daarom is het park extra blij met de geboorte van een okapi afgelopen mei. Het diertje heeft de naam Beni gekregen en is een mannetje. Begin augustus werd overigens het blijde nieuws gedeeld van geboortes bij de Europese flamingo, Kaapse Buffel en kameel. De jonge dieren kunnen zo toegevoegd worden aan de speels genoemde Small Five in het park, aangezien er in het voorjaar drie olifantjes, cheetawelpjes, leeuwenwelpjes en stokstaartjes zijn geboren. De okapi maakte deze zomer de Small Five compleet. (foto: Safaripark Beekse Bergen)

ZooParc Overloon

Begin juni zijn er in ZooParc Overloon twee mhorrgazelles, een kuifhoenderkoet en vier hamerkopjongen geboren. De mhorrgazelles wonen al sinds 2022 in het park en het is voor het eerst dat de twee dames moeder zijn geworden van elk een jong. Beide kalfjes zijn mannetjes. Het hoenderkoetje is overigens ook de eerste die in het park uit het ei kroop. De hamerkoppen hebben al eens eerder kuikens gehad, maar dat maakt het nieuws niet minder bijzonder. Net zo speciaal is de geboorte van twee fossa’s. Dit tweetal werd ook begin juni geboren, maar verbleef langere tijd in het kraamhol. Het geslacht is op moment van schrijven nog niet bekend. Fossa’s komen in het wild alleen voor op Madagaskar, waar ze helaas in hun voortbestaan worden bedreigd. (foto’s: ZooParc Overloon)


Handige informatie

Wil je de jonge dieren zelf ontmoeten? Alles over openingstijden, de dieren zelf en natuurlijk tickets vind je op de website van de betreffende parken:
Apenheul
ARTIS
AquaZOO Leeuwarden
DierenPark Amersfoort
GaiaZOO
Safaripark Beekse Bergen
WILDLANDS
ZooParc Overloon

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.