vrijdag 9 augustus 2024

Uitgelicht Museum De Zwarte Tulp in Lisse

Zeg je tegen mij ‘Lisse’ dan denk ik meteen aan Keukenhof, tulpen, voorjaarsbloemen, het bloemencorso en de bollenstreek. Als je mijn website regelmatig bezoekt, dan vind je dat ook helemaal niet vreemd. Ik ben dol op tulpen en voorjaarsbloemen. De kleuren, geuren en variaties van deze bloemen blijven mij werkelijk verbazen. Gelukkig ben ik hierin niet de enige, want de tulp houdt al vele eeuwen de mensheid in haar magische betovering. Botanische tekeningen, handel in tulpenbollen, schilderingen... De tulp was en is geliefd bij wetenschappers, kunstenaars, bollenkwekers en meer. Deze liefde voor de tulp en het voorjaar komt allemaal samen in Museum De Zwarte Tulp in Lisse, waar ik afgelopen dinsdag volop heb genoten van, hoe kan het ook anders, tulpen en voorjaarsbloemen. En dat middenin de zomer. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Geschiedenis van de tulp

In Nederland vinden we van wel, omdat we de tulp hebben laten uitbloeien tot een nationaal icoon in legio variaties, maar de tulp komt oorspronkelijk helemaal niet uit ons land. Ze vinden hun oorsprong in Centraal-Azië en wel in het gebied wat nu Kazachstan heet. De tulpen kenden een groot verspreidingsgebied, maar groeiden graag en het best in de bergen. Daar werden ze door de Turken ontdekt die deze mooie bloemen meenamen en er in gingen handelen. Pas in 1562 arriveerden de eerste tulpenbollen in de haven van Antwerpen vanuit het Turkse rijk. De handel erin floreerde en als je een bijzondere tulpenbol, bijvoorbeeld van een zwarte tulp, in handen had, dan was je een rijk man. De vaste collectie op de bovenverdieping van het museum vertelt dit verhaal uitvoerig aan de hand van objecten, afbeeldingen en een duidelijke tijdlijn. Zelfs het Bloemencorso en Keukenhof kom je in die tijdlijn tegen. Aan de andere kant van deze verdieping leer je meer over het ambacht zelf, zoals het kweken, planten en oogsten van tulpen (en andere voorjaarsbloeiers) en welke apparaten hiervoor nodig zijn. Ontdek de verhalen van de bollenreiziger en over de bloembollenveredeling. Er zijn objecten te zien van icoon uit het bloembollenvak: D.W. Lefeber. Het is echt superinteressant en de opzet is lekker overzichtelijk, waardoor je de tijd kan nemen om alles te bestuderen.


Vaste collectie

Naast de geschiedenis van de tulp ontdek je aan de hand van een vaste collectie ook wat voor verbeeldingskracht de tulp en bloemen in het algemeen hebben (gehad) op kunstenaars. Van gebruiksvoorwerpen, zoals borden en tulpenvazen, tot aan prachtige schilderijen en beeldjes. Er valt veel te ontdekken qua bollenteelt kunst. De kunstvoorwerpen zijn in bruikleen van Stichting De Witte Zwaan en dat levert een bijzondere expositie op van kunstvoorwerpen en schilderijen uit de eigen collectie van het museum.

Prentenkabinet

Naast schilderijen en kunstvoorwerpen is er ook een zaal gewijd aan botanische tekeningen. Dat vind ik zelf altijd machtig interessant. Tegenwoordig maken we overal foto’s van, maar in de tijd dat de tulpen groots werden in Nederland, was men voor het maken van catalogi toegewezen op botanische tekenaars. Deze tekenden natuurlijk ook voor de wetenschap. In een prachtige setting van weleer met dikke kleden en houten kasten kun je de mooiste prenten van tulpen en andere bloemen bewonderen. De rode draad in de tentoonstelling was tijdens mijn bezoek de kleur blauw. Blauw is een bijzondere kleur in de natuur, maar ook om te mengen voor verf en inkt. Aan de hand van mooie teksten en prenten ontdek je meer over de voorliefde voor blauw. De tentoonstelling in het Prentenkabinet veranderd steeds. ‘Blauwe bloemen’ kun je nog bewonderen tot en met 15 september 2024.

Wisseltentoonstellingen

De reden waarom ik afgelopen dinsdag Museum De Zwarte Tulp ging bezoeken, is de tentoonstelling Anton L. Koster Tussen de Bloembollen. Deze is nog te zien tot en met 8 september 2024. In deze wisseltentoonstelling kun je de prachtige schilderijen van Anton L. Koster bewonderen. Zijn landschappen nemen je mee naar de bloembollenteelt en niet alleen door velden vol kleurige tulpen te schilderen, maar ook door de werkende mannen en vrouwen mee te nemen in zijn wereld. Ook typische schuurtjes en dergelijk uit de bollenstreek beeldde hij af. Daarbij is er nog een kleine tentoonstelling met werk van Wilhelm Christiaan Constant Bleckman, een tijdgenoot van Anton L. Koster, en de posters van 75 jaar Keukenhof met wat klederdrachten van Jacoba van Beieren te zien.


Gezellig museum in Lisse

Museum De Zwarte Tulp is een waar pareltje in Lisse. Een gezellig museum vol geschiedenis en liefde voor tulpen, voorjaarsbloemen en de bloementeelt. Vanuit het museum kun je de ‘Giant Tulip Bulbs’-route volgen. Deze start in de tuin van het museum en brengt je langs allemaal prachtig beschilderde gigantische tulpenbollen. Deze met het hert staat net buiten het museum. Door de QR-code bij het museum te scannen kun je de route volgen. Men raadt aan het op de fiets te doen, maar een geoefende wandelaar (bijvoorbeeld in verschillende etappes) kan het natuurlijk ook volgen. Met de auto zou mogelijk zijn, ware het niet dat je niet altijd zomaar overal kan parkeren. Iedere Reuzenbol is overigens voorzien van een tof informatiebordje. Het museum biedt verdieping rondom onze geliefde tulp en is daarom een aanrader voor iedere bloemenliefhebber. Voor meer informatie, tickets en openingstijden kijk je op MuseumDeZwarteTulp.nl. Ik wens je vast veel plezier toe en kijk zelf al uit naar de volgende tentoonstellingen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.