maandag 5 augustus 2024

Boskalis Beach Cleanup Tour in volle gang

Het is weer augustus en dat betekent dat er de eerste 15 dagen hard wordt gewerkt om de stranden schoon te maken. Sinds 2013 kun je iedere dag een etappe lopen van (ongeveer) zes kilometer waarbij je alles wat niet in het zand thuishoort eruit trekt en in vuilniszakken stopt. Helaas wordt het strand nog steeds gezien als een grote vuilnisbak of asbak door dagjesmensen en er spoelt of waait gewoon ongelooflijk veel aan. En geloof me, als je eenmaal begint met speuren naar afval op het strand, dan kun je gewoonweg niet meer stoppen. De tour begint vandaag aan etappe 5. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Zwerfafval; groot probleem

Peuken, verpakkingen van ijsjes, scheepstouwen en visnetten. Het zijn slechts enkele vormen van afval die in het zand gevonden wordt. Bijvoorbeeld omdat we het zelf niet opruimen, van boord slaat of uit de prullenbak is gewaaid. Hoe zwerfafval ook op het strand terecht komt, het vormt een groot probleem voor de natuur. Zeehonden raken geregeld verstrikt in oude visnetten, met zeer diepe wonden als gevolg. Schildpadden stikken in plastic zakjes, omdat ze deze aanzien voor kwallen – een lekker hapje voor een zeeschildpad. Vogels hebben last van touwtjes van ballonnen. En kleine kindjes stappen misschien wel met de blote voetjes in het glas. Hoewel voorkomen veel beter is door je troep gewoon goed weg te gooien en peuken niet in het zand uit te drukken, organiseert Stichting De Noordzee samen met Boskalis dus al jaren de grote opruimtour langs de gehele Noordzeekust.

Afvalrapen in 15 dagen

Dit afvalrapen doet men met allemaal vrijwilligers in slechts 15 dagen tijd. Dit kan, doordat er tegelijkertijd twee groepen per dag bezig zijn; een in het noorden en een in het zuiden. De noordelijke etappes zakken dagelijks af naar het zuiden en de zuidelijke etappes gaan steeds meer naar het noorden, waardoor men op 15 augustus gezamenlijk aankomt in Zandvoort om daar het strand grondig op te ruimen. Iedere dag is dus anders en als je het leuk vindt, kun je je nog voor diverse etappes aanmelden. Kijk daarvoor op de site: BeachCleanupTour.nl/etappes. Je kan je hier inschrijven. Sommige etappes zijn al vol. Dat heeft te maken met de veiligheid. Is er op een bepaalde locatie een Noordzeekraam aanwezig? Dan kun je ook zonder inschrijving een paar uurtjes meedoen.

Veel gevonden afval

Waar moet je opletten als je mee gaat lopen? In ieder geval op de aanwijzingen van het enthousiaste team van Stichting de Noordzee. Zij zullen je precies vertellen wat je gaat doen. Gewapend met een vuilniszak (er zijn er genoeg) ga je dan op zoek naar rietjes, lollystokjes, wattenstaafjes, visnetten, touw, peuken, plastic doppen, flesjes, glas en andere troep. Sinds 2013 is er samen met 20.724 vrijwilligers (jong en oud) al 109.639 kilo (!) afval van de stranden gehaald. Het is dus echt wel nodig. Vaak ligt de focus tijdens het afvalrapen op verschillende soorten troep. Zo worden al een aantal jaren uitgemaakte sigaretten apart ingezameld om te laten zien hoeveel peuken (en daarmee ook gevaarlijke stoffen en plastic) in de natuur terecht komen. Ook dit jaar zal hier speciale aandacht naar uitgaan.

Het hele jaar door schoon

Hoewel de grote Boskalis Beach Cleanup Tour veel aandacht trekt, blijft het ook buiten deze opruimactie om heel belangrijk om het strand schoon te houden. Neem daarom een vuilniszakje mee waar je tijdens je dagje strand je troep in stopt. Lever lege flesjes en blikjes weer in bij een statiegeldpunt. En als je rookt, zorg dan voor een asbakje. Bij winkels als Action, So Low en Xenos zijn asbakjes te koop voor weinig geld, die je kan afsluiten. Opgeruimd staat netjes, nietwaar. De Noordzee wordt, zo weten we uit onderzoeken, steeds schoner, maar we zijn er nog lang niet. Ga gewoon eens een uurtje opruimen op het strand, bijvoorbeeld na een storm. Het loont zeker de moeite. En met de leuke Toolkit van Stichting de Noordzee, wordt het nog leuker. Je vindt daar meer informatie over op: Noordzee.nl/strandopruimen. De Toolkit is geschikt voor volwassenen en kinderen en is zelfs leuk om toe te passen in een natuurles.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.