De Romantiek herleeft. Zo is het thema van Keukenhof Romantiek in bloemen. En in het Groninger Museum geniet je van de tentoonstelling Romantiek in het Noorden. Maar wat is de Romantiek nu eigenlijk? (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)
Ontvluchten van de werkelijkheid
De Romantiek startte ongeveer in 1800 en eindigde zo’n 50 jaar later. Deze stroming in de kunst kwam voort uit onvrede met de wereld zoals deze toen was. Je moet weten dat in die tijd het leven steeds sneller werd. Steden werden groter, de industrie ontwikkelde zich in een razend tempo en er kwamen steeds meer fabrieken bij. Dat voelde bij veel kunstenaars en schrijvers niet goed. Zij verlangden naar verbazing en naar meer emoties in de steeds killer wordende samenleving. Er werd verlangd naar de natuur, naar de fantasie en naar emoties. Hierbij wilde men zich verliezen in liefdesverhalen, lange wandelingen in de natuur en in dromen. Men wilde op reis en meer van de wereld zien. Ontdekken. Je verbazen en verwonderen. En dit dan vol emotie doorgeven aan anderen.
Terug naar de natuur
Er zijn veel thema’s die in de Romantische kunst en literatuur terugkomen. Voor de natuur en de nietigheid van de mens ten opzichte van die natuur was heel belangrijk. Je ziet in schilderijen daarom vaak bombastische wolkenpartijen boven een ruige zee en op een klif een enkel klein figuur. Of woeste sneeuwstormen die het nietige dorpje in het dal zal kunnen vernietigen. En wat dacht je van een roodkoperen zonsondergang boven een rustiek landschap waar de herder zijn schaapjes hoedt… Het grootse van de natuur en de liefde voor alles wat de natuur te brengen heeft, is heel belangrijk binnen de Romantische kunststroming. Vooral in de literatuur was dit een belangrijk thema en dat werd door veel schilders overgenomen. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries – Keukenhof 2018)
Dromen, fantasie & reizen
Een ander belangrijk thema van de Romantische kunst is Droom & Fantasie. Zo bedachten schrijvers en schilders steeds meer een eigen verhaal om in het schilderij uit te beelden, in plaats van Bijbelse of Mythische verhalen. Wie de verhalen niet goed zelf kon bedenken, pakte zijn ezel, kwasten en verf in en ging op reis. Vooral exotische bestemmingen waren heel populair. Wie daar geen geld of reislust voor had, bestudeerde met liefde oude kunststromingen. Ten tijde van de Romantiek zien we veel neo-stijlen ontstaan, waarbij kunstenaars de stijlen van weleer kopieerden. Neo-Barok bijvoorbeeld en Neo-Gotiek waren heel populair. Eigenlijk doen wij dat nu ook nog wel eens, alleen noemen we dat retro.
Romantiek: met liefde gemaakt
Romantiek is een vlucht uit de werkelijkheid. Men wil het gevoel laten spreken. Liefde, passie en hartstocht zijn hier heel belangrijk bij. De opleving van de Romantiek was in de periode 1800-1850 het meest hevig. Maar ook daarvoor en daarna zijn er Romantische invloeden te vinden in kunst en literatuur. En dat is niet zo gek; het is met liefde gecreëerd en het wordt met verwondering in ontvangst genomen. De Romantiek leeft ook nu nog steeds. Leg even je smartphone weg, trek je schoenen aan en ga naar buiten. Misschien zie je wel een klein bloemetje tussen de stoeptegels door groeien. Verwonder je om je omgeving en doe lekker Romantisch… (foto: Berry de Nijs/Writing Berries – Orchideeën Hoeve 2018)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.