vrijdag 13 april 2018

Hollandse Meesters van zand bij ’t Veluws Zandsculpturenfestijn

Vanaf vandaag kan iedereen weer genieten van de schitterende zandsculpturen gemaakt door de carvers van ’t Veluws Zandsculpturenfestijn. Dit jaar wordt het festijn alweer voor de 10de keer georganiseerd en dat moet gevierd worden met een bijzonder thema: Hollandse Meesters. En dat is zo mooi uitgevoerd… de carvers mogen zich ook zeker Meesters noemen. Gisteren mocht ik alvast een kijkje nemen bij de feestelijke opening. Ga je mee langs een aantal hoogtepunten van dit festijn? (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Rembrandt van Zand

Bij Hollandse Meesters denk je natuurlijk aan Rembrandt van Rijn, Frans Hals, Johannes Vermeer en Jan Steen. Deze schilders van de Gouden Eeuw hebben zeer veel prachtige schilderijen gemaakt. En deze zijn op zeer kunstzinnige wijze in het zand uitgevoerd. Het is weer genieten vanaf de eerste tot het laatste beeld. Na binnenkomst wandel je eerst een bijzonder museum in, waar je wordt begroeit door een vriendelijke zelfportret van Rembrandt van zand. De prachtig uitgelichte zandbeelden lijken haast wel schilderijen. Dat komt ook doordat ze zijn voorzien van een prachtige lijst. Laat je verbazen door de prachtige details voordat je het 17de eeuwse stadje inloopt. Loer door de ramen en zie hoe de pottenbakkers en weefsters aan het werk zijn.


Buitenkunst

Via het grote schildersatelier wandel je door het restaurant naar de buitentuin. Hier word je getrakteerd op nog meer prachtige zandsculpturen. De zandsculpturen vertellen je niet alleen over de kunstenaars, maar vertellen ook meer over het leven in die tijd. Zo was het in de Gouden Eeuw heel populair om zelfportretten te schilderen (de selfies van die tijd) en om het dagelijks leven vast te leggen. Je komt daarom ook de luizenmoeder tegen in het park. Maar dan in de stijl van de Gouden Eeuw. Ook zeer populair was het schilderen van dieren en planten. Dit en meer kom je allemaal tegen in het buitengedeelte van de expositie.


Grootste Nachtwacht ter wereld

Terwijl je door de tuin wandelt, kom je op een heel kunstzinnig plein uit. Hier zijn zeer grote uitvoeringen van populaire schilderijen te bezichtigen. Er wordt gewerkt aan de grootste Nachtwacht ter wereld, want het beeld is nog niet af. Dat is best bijzonder, want als bezoeker kun je meteen zien hoe al dat carven nu precies in zijn werk gaat. Overigens staat bij de entree ook een beeld dat nog niet af is en waar de carvers mee aan de slag gaan. Naast het plein met grote kunstwerken is een halletje met nog meer bijzondere stukken.


Tegelwijsheden

Tegelspreuken, wie kent ze niet? Test je kennis in het binnengedeelte van ’t Veluws Zandsculpturenfestijn en zoek de juiste spreuk bij ieder zandbeeld. Deze beelden zijn zoals je mag verwachten vol humor en dynamiek. Sta even stil bij een knappend haardvuur of ontdek welke spreuk er achter het Lelijke Eendje schuilgaat. Los samen rebussen op en geniet. Gisteren werd er al volop gepuzzeld. Uiteraard eindigt de wandeling in het eigen mini Rijksmuseum van het park. Dit jaar mag je zelf plaatsnemen in een schilderij van Frans Hals.


Handige informatie

’t Veluws Zandsculpturenfestijn is van maandag tot en met zaterdag vanaf 10.00 geopend. Op zondag is het park gesloten. Hollandse Meesters is te aanschouwen vanaf vandaag tot en met 27 oktober 2018. Je vindt ’t Veluws Zandsculpturenfestijn in Garderen aan de Oude Barnevelderweg. Garderen ligt vlakbij Apeldoorn en Putten. Parkeren is gratis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.