maandag 12 december 2016

Vitamine D & C tegen de Winterdip

Het is winter. Het is koud, guur en het heeft zelfs al een paar dagen flink gevroren, waardoor autoruiten met een krabber moesten worden schoongemaakt. Zelf heb ik net twee weken griep achter mijn kiezen en ja, dat komt natuurlijk niet door de kou, maar door dat halfzachte, vochtige weer wat we die dagen ervoor hadden gehad. Gelukkig ben ik nu wel weer uit de spreekwoordelijke lappenmand gekropen, maar die winterdip zet toch wel vroeg in zo, omdat ik al vroeg in het seizoen mijn reserves moest aanspreken. Maar gelukkig helpt het volgende de weerstand te ondersteunen en mij weer op de been. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Mandarijnen & winterfruit
Zomerfruit is heerlijk, maar ook in de herfst en wintertijd is er volop fruit om van te genieten. Zoete peren, friszure appels en mandarijnen natuurlijk. Deze worden op het moment zelfs per kistje verkocht. Met deze mandarijnen kun je ook lekkere toetjes maken, om zo ongemerkt je huisgenoten of kinderen wat extra vitamine C te geven. Bijvoorbeeld met yoghurt of kwark. Ook kiwi is heerlijk met zuivel. Maak eens een lekkere fruitsalade en zet deze bij het eten op tafel. Deze schaal gaat geheid leeg! En hou je van warm fruit? Zelfgemaakte appelcompote is natuurlijk ook heel lekker.

Vitamine D
Een belangrijke vitamine voor je weerstand, je gemoedstoestand, huid, tanden, botten en eigenlijk je algehele functioneren is vitamine D. Om de winter goed door te komen, is het geen overbodige luxe om extra vitamine D te gebruiken. Deze vitamine maken we zelf aan in de huid onder invloed van de zon. Maar door het gebruik van antizonnebrandcrème wordt dit proces verstoord waardoor we in Nederland bijna allemaal een vitamine D-tekort hebben. Gebruik dan eens een goed voedingssupplement met extra vitamine D of een enkelvoudig vitamine D supplement. Dat zal je lichaam heel fijn vinden.

Stamppot
Wat eten we vanavond? Stamppot! De winter is de tijd bij uitstek voor het fabriceren van hutspot, boerenkoolstamppot of stamppot met witte kool. Wintergroenten, zoals boerenkool, wortelen, spruitjes en spinazie, zitten vol goede vitaminen en mineralen die we in de winter hard nodig hebben. Ook aardappelen zitten vol vitamine C. Varieer met kruiden en groenten, zodat je iedere dag een lekkere en verrassende stamppot op tafel kan zeten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.