woensdag 7 december 2016

Het leven van Daubigny in stripvorm

Terwijl je in het Van Gogh Museum in Amsterdam volop geniet van de tentoonstelling Daubigny, Monet, Van Gogh, kun je in de Mesdag Collectie in Den Haag tot en met 5 maart 2017 volop genieten van Cromheeke tekent Daubigny: een kunstenaarsleven verbeeld. En niet zomaar verbeeld: het is geheel vereeuwig in stripvorm. (foto: De Mesdag Collectie)

De tuin van Daubigny
De tentoonstelling gaat voornamelijk over het stripverhaal De Tuin van Daubigny, getekend door Luc Cromheecke. Het schetst een mooi beeld van het levensverhaal en het werk van de bijzondere landschapsschilder Charles-François Daubigny, die leefde van 1817 tot en met 1878. Om het levensverhaal te kunnen optekenen heeft de Vlaamse striptekenaar zich vijf jaar lang verdiept in het leven van de schilder en dat leverde een prachtig, inspiratievol en vooral vrolijke kijk op de kunstschilder op.

De tentoonstelling
De tentoonstelling begint in het atelier van de schilder. Hier bevinden zich werken van Daubigny uit de collectie van Mesdag. De ruwe toets, het werk met het paletmes en de bijzondere wijze van het vereeuwigen van het landschap zie je hier in de schilderijen terug. Maar ook in de blow-ups van de tekeningen van Cromheecke, die duidelijk geïnspireerd was door de schildermeester zelf in zijn tekenstijl. Er zijn zelfs bijzondere tekeningen en schetsen van de meester zelf te bewonderen. Laat je vervoeren door beide kunstenaars naar oude tijden die in een nieuwe vorm weer helemaal herleven!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.