maandag 22 augustus 2016

Weer naar school!

Mijn neefjes moesten er vandaag met alle andere kinderen en tieners in Utrecht en regio Midden weer aan geloven: op de fiets naar school. Tijd om weer nieuwe dingen te gaan leren, boeken te lezen, werkstukken te maken en nog veel meer. Weer naar school gaan brengt ook weer andere dingen met zich mee. Zo zal de vrijheid blijheid van bedtijd weer verdwijnen en plaats maken voor een vaste slaaptijd. Maar een nieuwe klas, nieuwe kinderen en nieuwe vakken kunnen ook buikpijn geven. En wat dacht je van kriebels op het hoofd? Een paar tips om kinderen weer lekker in hun vel naar school te laten gaan!

Op tijd naar bed
O wat is dat wennen! Na wekenlang tot laat te hebben mogen opblijven of buitenspelen is het toch echt tijd om de kinderen weer op tijd naar bed te brengen. Dit zal vast gepaard gaan met de nodige strubbelingen. Ga jezelf maar na: na een vakantie waarin je hebt kunnen doen wat je wilt moet je ineens terug in dat keurslijf. Raar maar waar: een nieuw dekbed, kussen, nachtjapon of nieuwe pyjama kunnen helpen om kinderen met plezier naar bed te laten gaan. Ook helpt het om je kind weer snel in het juiste ritme te krijgen, door weer een duidelijk avondritueel in te stellen. Bijvoorbeeld eerst nog even in bad of douchen, dan met pyjama aan nog een spelletje doen, even buiten zitten en daarna lekker voorlezen voordat je je zoon of dochter instopt. Zo maak je ook van naar bed gaan weer een leuk ritueel.

Ondersteun bij nervositeit
De eerste dag of die eerste dagen naar een nieuwe klas of school kan voor kinderen heel spannend zijn. Buikpijn van de zenuwen is heel normaal en gaat meestal snel weer over. Blijft de nervositeit lang aan en slaapt je kind slecht of plast het ’s nachts in bed? Dan is het zaak om wat aan deze zenuwen te doen. Er zijn verschillende homeopathische, fytotherapeutische of natuurlijke tabletjes en druppeltjes verkrijgbaar, die helpen om de zenuwen te verminderen. Praten helpt ook. Vaak weten kinderen niet precies waarom ze nerveus zijn, maar met doorvragen en ruimte te bieden voor je kind om zijn of haar gevoelens te ordenen, komt het vast goed.

Check op hoofdluis
Weet je wie er ook weer graag naar school gaan al meeliftend op het hoofd van kinderen en volwassenen? Juist: de hoofdluis. Hou die kam daarom maar in de aanslag en controleer regelmatig (vooral in de eerste week) het haar van je zoon of dochter om ongewenste lifters. Meldt ook op school als er hoofdluis is geconstateerd. Zo kun je samen met leraren en ouders de uitbraak zo snel mogelijk in de kiem smoren. Meer tips over het bestrijden van hoofdluis lees je in de artikelen:
Kriebelende kriebels: luisjes op je hoofd
Het Hoofdluisseizoen is geopend
Terug naar school, de hoofdluis ook

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.