Welkom in het woonhuis van de familie Mesdag. De tafel in het atelier van Sientje – de vrouw des huizes – is al gedekt met heerlijkheden. Neem plaats en proef van de heerlijke gerechten die voor de familie zo speciaal zijn. Drink, eet, lach en geniet. Maar laat wel de pompoenen met rust. Die wil Sientje graag nog schilderen.
Kunst en het Stilleven van groente en fruit zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Sientje Mesdag (de vrouw van Hendrik Willem Mesdag) schilderde tijdens haar leven veel bijzondere stillevens. Haar werk vormt de basis voor de tentoonstelling ‘Eten bij de Kunstenaar’, bedacht en gerealiseerd door studenten van de cursus De Kunst van het Tentoonstellen. De tentoonstelling is vanaf 26 augustus tot en met 30 oktober 2016 te zien in De Mesdagcollectie in Den Haag. (sfeerfoto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)
De Kunst van het Tentoonstellen
Ieder jaar organiseert het Van Gogh Museum (waar de Mesdag Collectie een onderdeel van is) de cursus De Kunst van het Tentoonstellen waar alle fijne kneepjes van het vak ‘tentoonstellingen ontwerpen’ bij aan bod komen. Uit drie ideeën van de cursisten is Eten bij de Kunstenaar als winnend concept uit de bus gekomen. Het realiseren van de tentoonstelling is een soort Meesterproef, waarbij het belangrijk is dat hedendaagse kunst van toen verzameld of gemaakt door het echtpaar Mesdag wordt gekoppeld aan de hedendaagse kunst van nu. Het resultaat is te bezichtigen in de Mesdag Collectie.
Voedselstillevens van Sientje
Sientje Mesdag-Van Houten (1834-1909) staat bij deze tentoonstelling extra in het voetlicht. Voeding was voor haar heel belangrijk, zowel op het bord als op het doek. Zij schilderde in haar levens veel voedselstillevens, waarbij de pompoenen een geliefd onderwerp waren. In de tentoonstelling zijn daarom ook veel van haar werken te vinden uit de collectie van de Mesdag Collectie. Bij de opening werden er zelfs nog drie doeken van Sientje met stillevens onthuld. Deze doeken waren afkomstig uit privébezit en zijn nu weer voor altijd thuis in het woonhuis van de Mesdags. Een extra bijzonder detail: tijdens de tentoonstelling hangen ze in de kamer die vroeger het atelier vormde van Sientje.
Eten bij de Kunstenaar
De tentoonstelling begint beneden in het oude Atelier van Sientje. De tafel is gedekt en voorzien van kunstwerken uit het leven van Hendrik Willem en zijn vrouw. Omringd door stillevens van Sientje en kunstenaars uit haar tijd, liggen er gouden en zilverkleurige etenswaren op de bordjes. De behoren bij een kunstwerk in de tweede zaal, waar een tafel vol voedingsmiddelen in gips liggen te wachten. Iedere banaan, ijshoorn, pakje boter, fles wijn, eitje, cracker en muffin staan voor een echt product dat de kunstenaar Itamar Gilboa in een jaar tijd had gegeten. Er draait ook een bijzondere muziekvideo en er hangt een tafelblad met etensresten aan de wand van Daniel Spoerri. Dan vervolg je je weg naar boven, naar zaal 3 waar het stilleven een heel andere betekenis krijgt wanneer je kijkt naar gepelde en uitgeholde vruchten van Holger Niehaus. Het ziet er zo kwetsbaar en sereen uit, terwijl je weet dat het vergaat nu het zo ‘naakt’ op tafel ligt. Zaal 4 brengt je eten in de hedendaagse kunst. Een foto aan de wand van Lernert & Sander intrigeert door de vele blokjes voedingsmiddelen die zowel herkenbaar als onherkenbaar zijn, terwijl een 3D print van Janny Kyttanen de leegte van fastfood laat zien. En wat dacht je van Fake meat van Marije Vogelzang. Zou je deze vleesvervangers aanschaffen?
Van stilleven tot fooddesign
De intrigerende stukken, prachtige stillevens en de surrealistische beelden laten perfect zien hoe kunstenaars toen en nu tegen voeding aan kijken. Van perfect vers tot vergankelijk rottend… Van rijk aan vitaminen tot hol en leeg… Je gaat zeker anders tegen voedselstillevens aankijken. En je krijgt er best trek van. Gelukkig is de gratis catalogus tevens een hippe restaurantgids zodat je na het bezoek aan de tentoonstelling lekker een hapje kunt gaan eten en wellicht een voedselstilleven fotografeert voordat je het voedsel in je mond stopt.
Eten bij de Kunstenaar is te zien in de Mesdag Collectie in Den Haag gelegen aan de Laan van Meerdervoort (achter het Vredespaleis) van 26 augustus tot 30 oktober 2016 van woensdag tot en met zondag.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.