Afval scheiden, we willen het allemaal doen, maar soms verdwijnt dat lege yoghurtpak of de lege wijnfles in de vuilnisbak – per ongeluk. Het is soms ook lastig, want op veel plekken in Nederland moet je toch een eindje wandelen of fietsen naar de recyclebak. In mijn geval verzamel ik ook doordeweeks meerdere kratten met afval om deze in één keer weg te brengen naar een recyclestraat of recyclepunt. Daarom wat tips om afval te scheiden. (foto's: Berry de Nijs/Writing Berries)
Kratten in de keuken of bijkeuken
Helaas komt de gemeente geen aparte bakken bij je thuis plaatsen voor papier, plastic en glas – dat zou recycling voor heel veel mensen wel een stuk gemakkelijker maken – dus moeten we het zelf doen. Ik heb een tijdje buiten papier, plastic en glas gescheiden in miniklikobakjes van de Xenos. Echter was dit geen groot succes. Oude vleesbakjes in een dichte bak in de zon levert ongewenste gasten op en de papierbak liep in de regen vaak vol met water. Dus heb ik boodschappenkratjes in de keuken neergezet voor plastic en papier. Dit neemt wel wat ruimte in, in de keuken, dus als je er geen plek voor hebt, dan kun je deze ook in de bijkeuken, gang of in een leeg keukenkastje plaatsen.
Extra vuilnisbak
Veel etenswaren worden verpakt in plastic. Dat gooi je niet zo gemakkelijk in een open kratje, want dat kan enorm gaan stinken of ongedierte aantrekken. Daarom is het aan te raden om een tweede vuilnisbak in de keuken te plaatsen alleen voor plastic. Extra handig: het plastic zit al in een plastic vuilniszak en kan in een keer in een grote recyclebak worden weggegooid.
Maak er een gewoonte van
Recyclen is eigenlijk net zo iets als je tandenpoetsen: je moet er een gewoonte van maken dat je dit regelmatig doet. Doordat de kratjes in de weg staan en vaak vol zitten, loop of fiets ik met mijn bakfiets ook wat sneller naar het recyclepunt. Zo hou je de keuken ook weer opgeruimd en zit je niet zo lang met de troep.
Ruim achter jezelf op
Heel veel afval komt in de natuur terecht, omdat het achteloos uit de auto wordt gesmeten of doordat mensen het achter zich laten slingeren na een dagje uit aan het strand of in het park. Tip: neem een vuilniszakje mee in de auto en stop daar lege flesjes in of de kartonnen beker koffie. En nog zo een tip: neem ook een vuilniszak mee als je naar het park gaat of naar het strand. Dan hoef je niet steeds een tripje te maken naar de vuilnisbak, maar kun je aan het eind van een geslaagde dag meteen al je troep opruimen.
Kunstwerken
Tijdens mijn vakantie in Bretagne, bezocht ik Zoo de Pont-Scorff in Pont-Scorff vlakbij Lorient. Een prachtige dierentuin – daar later meer over – waar een mooie tentoonstelling gaande was. Tussen de verblijven in stonden namelijk prachtige beelden van onder meer een vis, gorilla, beer en kat helemaal gemaakt van… afval. Dat is ook een manier om afval te gebruiken, door dit om te toveren tot kunst. Overigens doen een aantal kunstenaars op Texel dit al jaren met de spulletjes die ze langs het strand vinden. Dit wordt Jutterskunst genoemd. Op de foto zie je een gorilla gemaakt van plastic zakken in Zoo de Pont-Scorff.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.