dinsdag 16 december 2014

Terug in de tijd: Giants of the Ice Age

Uhm… wauw! Dat is de zeer korte review van mij als het gaat om Giants of the Ice Age van Amsterdam Expo. Wanneer je in de hal bent heb je nog geen idee wat je achter die immens zwarte muur te wachten staat, maar eenmaal binnen zal die ‘wauw’ snel volgen. Je wordt namelijk direct ‘begroet’ door een replica van een mammoet schedel met slagtanden. Ik ben al niet zo lang, maar uhm… wauw, wat een kop! Daar voelde ik me helemaal een kleintje bij. Iets wat nog wel een paar keer qua gevoel herhaalt zou worden. En ook die ‘wauw’ waar ik de tentoonstelling mee begon, zou zeker niet de laatste zijn die ik verzuchtte tijdens mijn rondreis door de ijstijd. (foto's: Berry de Nijs/ Writing Berries)


Reuzen in Nederland
Giants of the Ice Age is de grootste rondreizende tentoonstelling over de ijstijd en de prehistorie (we hebben het over pak hem beet 30.000 jaar geleden). Het vertelt het verhaal over hoe de Neanderthalers overleefden op de ruige steppen. Maar ook de verhalen van de grote zoogdieren die hun voetstappen hebben achtergelaten in de aarde, ook in Nederlandse bodem. Denk hierbij aan de wolharige mammoet, de wolharige neushoorn, het reuzenhert, de sabeltandtijger en de holenbeer – om slechts een paar dieren die de revue passeren in deze tentoonstelling te noemen. De tentoonstelling is tot stand gekomen met het Duitse Neanderthal Museum en andere Europese instituten. Op verzoek van Amsterdam EXPO heeft het Nederlandse Naturalis een hele hal aan de tentoonstelling toegevoegd met de geschiedenis van de ijstijd in Nederland. In ons land – en met name de Noordzee – worden heel veel fossielen en botten gevonden uit de ijstijd. Deze zaal maakt de tentoonstelling pas echt compleet. En ja… het laat zien dat de hyena, wolharige mammoet en de wolharige neushoorn ook door de wildernis van de Nederlandse laaglandsteppe hebben gewandeld.



Kunstenaars
Tijdens de tentoonstelling leer je veel over het leven (of zeg maar overleven) van de Neanderthaler mens in een ruige wereld. Deze mens had geen social media pagina’s om zijn belevingen op te delen, dus tekende hij er op los. Menig wand van de grotten waarin de mens woonde of schuilde is versierd met prachtige tekeningen van het dierenrijk en de dagelijkse strubbelingen. Deze tekeningen zijn door de eeuwen heen verrassend goed bewaard gebleven. Maar ook gebruiksvoorwerpen (messen en bijlen bijvoorbeeld) en kleine beeldjes gemaakt van mammoetivoor vertellen veel over de tijd van deze overlevers.



Spannende tentoonstelling
Het leven van de Neanderthaler is vast heel spannend geweest, vooral als je bedenkt dat er vooral veel dieren veel groter zijn dan jij. De tentoonstelling vangt deze spanning met veel gegrom en andere natuurgeluiden. Maar ook door de prehistorische mens in gevecht met een holenbeer te plaatsen. De imposante diorama’s met replica’s van de statige zoogdieren maken iedere deur die je doorstapt of iedere hoek die je omgaat even spannend en bijzonder. Je voelt je een beetje op je hoede als je het oerhert gedag zegt en ineens oog in oog staat met een grottenleeuw. Maar uhm… ze gaan je toch niet echt bespringen, toch?



De reuzen van de ijstijd
De echte reus van de ijstijd is natuurlijk de wolharige mammoet. Aan dit prachtige dier zijn maar liefst twee zalen gewijd: een met een gezinnetje in de sneeuw waar ook twee echte mammoetbaby’s in vitrines te bekijken zijn. En een zaal met een prachtig skelet van de mammoet. Ik voelde me al klein aan het begin, maar vergeleken bij dit prachtige dier is de mens maar een nietig miertje. Ik zag bijna voor me hoe deze prachtige mammoet over de aarde moet hebben gelopen… Imposant, nietwaar. Aan het einde van de tentoonstelling kun je zelf op de foto met een Neanderthaler. Even terug in de tijd…



Sfeerimpressie Giants of the Ice Age


Meer foto’s van deze tentoonstelling vind je op Facebook.

Handige informatie
Alle dagen geopend van 9:00 tot 18:00 uur, op vrijdag tot 21:00 uur. Let wel, bij het aanschaffen van je ticket kies je een tijd waarop je naar binnen gaat (bijvoorbeeld tussen 11:00 en 12:00 uur). Eenmaal binnen, mag je als bezoeker zolang blijven als je wilt. De tijdsgebonden toegang biedt een grotere spreiding van bezoekers, waardoor iedereen rustig kan genieten van deze bijzondere tentoonstelling. Het is mogelijk om een gratis audiotour te doen. Deze krijg je aan het begin van de tentoonstelling mee en kun je aan het einde weer ophangen. In het weekend is parkeren aan de straat gratis. Amsterdam EXPO ligt vlakbij station Amsterdam Zuid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.