woensdag 3 december 2014

Sinterklaasfeest voor Ouderen in Dolfinarium

Ieder jaar organiseert de Hardewieker Sienterkloas Stichting een groots Sinterklaasfeest in samenwerking met Dolfinarium voor de Harderwijkse kinderen. Maar dit jaar heeft de vereniging het helemaal anders aangepakt. Dit jaar werd er een groot Sinterklaasfeest voor de Harderwijkse ouderen georganiseerd. Maar liefst 350 ouderen woonachtig in diverse verzorgcentra in de stad, waren vanmorgen samen met een aantal verzorgers aanwezig in DolfijnDomijn in het Dolfinarium voor een spetterend Sinterklaasfeest waar je stiekem kippenvel van kreeg.


Puur genieten
Het genieten begon al op de parkeerplaats waar twee Pieten al dansend (van de kou) de gasten welkom heten en zelfs een gratis parkeerplek op de parkeerplaats aanbieden. Het Dolfinarium – dat momenteel voor de winteropenstelling wordt versierd – is geen onbekend terrein voor Sinterklaas en zijn Pieten, maar het is wel fijn dat je even naar DolfijnDomijn wordt doorverwezen. Terwijl een Zwarte Piet nog even een kletspraatje houdt met de Steller zeeleeuwen (tja, je pikt nog wel eens een taaltje mee als je wekenlang op zee zit), lonkt de verwarmde koepel. Hier is het een en al gezelligheid: de ouderen, sommigen verpakt in zeilen ter bescherming van het spettergevaar, zitten al vol verwachting op de tribune, terwijl Pieten al lekker gek doen en hier en daar een praatje maken. Sommige mensen hebben ineens een witte hand van meel op hun jas of muts staan, de boosdoener (Bakkerspiet) wordt echter snel vergeven. In DolfijnDomijn spelen gezellige Sinterklaasliedjes en hier en daar wordt al zachtjes meegezongen. Het is volop genieten.



Sinterklaasje kom maar binnen…!
Na een welkomstwoord van de burgemeester van Harderwijk wordt Sinterklaas zingend verwelkomt. Sinterklaas neemt zijn tijd en maakt alvast een praatje en geeft handjes aan de ouderen. Je ziet de fonkelingen in hun ogen, alsof ze weer even kleine meisjes en jongens zijn. Geweldig om te zien. Ook Sinterklaas houdt even een korte toespraak. Hij vindt het vooral leuk om eens zijn verjaardag te vieren met mensen die ongeveer even oud zijn als hijzelf. ‘Nou ja… vergeleken met mij zijn jullie natuurlijk nog jonkies,’ grapt hij dan. Toch zitten er een aantal ouderen in de zaal die best op leeftijd zijn. Een mevrouw van 100 bijvoorbeeld en eentje van 91. Opapiet fluisterde mij nog toe dat hij op zoek was naar een leuke vrouw, maar zelfs die van 91 had daar helaas voor hem geen zin meer in. Nadat Sinterklaas op zijn rode stoel heeft plaatsgenomen is het tijd voor een heerlijke dolfijnenshow.




Warme chocomelk en leuke liedjes
Na afloop van de show werd iedereen uitgenodigd voor een hapje en een drankje (koffie, thee of warme chocomelk) in restaurant De Dageraad, tegenover het Roggenrif. Maar eerst hielpen Pieten, verzorgers, medewerkers en ondergetekende de ouderen veilig de tribune af om snel naar het restaurant te gaan – want daar was het ook weer lekker warm. En enorm gezellig. Tussen de kerstbomen in was er voldoende plek voor iedereen om lekker te zitten en liepen Pieten en medewerkers af en aan om iedereen van wat lekkers te voorzien. Ondertussen zat er een pianist gezellige liedjes (onder andere het Kleine CafĂ© aan de Haven, Blue Moon, Mijn Opa en de Zuiderzeeballade) te spelen en te zingen. Al snel zong iedereen mee. Ook de Pieten en zelfs Sinterklaas, die nog even gezellig alle tafeltjes langs ging om handen te schudden en te praten.

Stralende koppies
Iedereen had zo genoten van deze ochtend, het was van al die koppies af te lezen. Stralende ogen, lachende gezichten… daar mag de Stichting en Dolfinarium trots op zijn. Sommige ouderen waren al vaker in Dolfinarium geweest. Zo vertelde een meneer met een camera trots: ‘Ik heb een abonnement. En dan ga ik lekker met mijn kleinkinderen.’ Voor anderen was het toch wel een tijdje geleden dat ze waren geweest. ‘Wat is het hier veranderd!’ hoorde je uit menig mond. Dit soort uitjes zijn overigens voor veel ouderen ook broodnodig om eens uit het verzorghuis te komen en onder de mensen te zijn. ‘Ik zie mijn kinderen en kleinkinderen weinig,’ vertrouwde een 86-jarige dame mij. ‘Ik vind het heerlijk om zo eens met andere mensen te kunnen kletsen.’ Dat maakt voor mij deze ochtend extra bijzonder.



De Harderwiekse Sienterklaos Stichting en Dolfinarium geven om mensen en dat kun je merken. Bovendien werd er meteen een collecte gedaan voor Dreamnight at the Zoo en natuurlijk heb ik daar ook een paar euro ingegooid. Het is mooi om mensen zo te kunnen laten genieten. Chapeau.

Sfeerimpressie
Geniet je ook nog even mee?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.