zaterdag 13 december 2014

1001 Inventions: de Gouden Eeuw van de Moslim beschaving

Ga je mee naar de Middeleeuwen? Naar die 1000 jaar die voor Europeanen duister, donker en naar waren en er weinig tot geen vooruitgang werd geboekt. Of stap je op een vliegend tapijt en ga je mee naar het Midden Oosten? Want wat voor Europa een duistere tijd was, kun je voor de Moslim beschaving bestempelen als de Gouden Eeuw. Een tijd waarin wetenschap, kunst en cultuur een heuse vlucht namen. Wist je dat zelfs heel veel moderne apparatuur hun bestaan danken aan uitvindingen gedaan door wetenschappers uit het Midden Oosten? Ook cijfers, bepaalde woorden, navigatie en klokken kennen hun voorlopers in Arabië en omstreken. Ga je mee op ontdekkingsreis in het verleden? (foto's: Berry de Nijs / Writing Berries)


Ontdekkingsreis
Wanneer je de Post Rotterdam aan de Coolsingel 42 betreedt, stap je echt een andere wereld in. De Perzische tapijten op de vloer en de schilderijen aan de muur, lichten een tipje van de sluier op. Na binnenkomst mag je plaatsnemen in de videozaal, waar je een voorproefje krijgt van de tentoonstelling in de ruimte ernaast. Uiteraard is de videozaal aangekleed in Oosterse sferen. Met gekleurde kussentjes op de vele bankjes, mysterieus paarse wanden en schilderingen. Ik zal niet alles verklappen, maar in de video komen een aantal schoolkinderen in een bibliotheek met hun juf. De juf deelt opdrachten uit. De kinderen krijgen in groepjes een belangrijke periode uit de geschiedenis en moeten uitzoeken welke invloed deze heeft gehad op de moderne tijd. Een beetje lacherig geeft ze een groepje de Middeleeuwen, oftewel The Dark Ages. In de bieb komen ze een Oosterse meneer tegen die zijn olifantenklok aan het afstoffen is. Hij neemt ze mee op een magische reis, waarbij geesten van wetenschappers uit het verleden ze onderwijzen over de Gouden Eeuw van de Moslim beschaving. Een film vol humor en wijze lessen. De karakters uit de film (en meer) zijn overigens niet onbelangrijk voor de tentoonstelling zelf.Magie uit het Midden Oosten
Na de film stap je werkelijk een magische wereld in. De historische figuren uit de film, met Al-Jazari uiteraard voorop, wenken je vanuit hun lijsten om naar hun verhaal te komen luisteren. De bewegende ‘schilderijen’ doen denken aan de magische schilderijen van Hogwarts, de school van Harry Potter. Iedere wetenschapper wenkt je op zijn of haar (want er zijn heel veel vrouwen die veel betekent hebben voor de Moslim beschaving) manier. Lokken je naar hun huisje waar je meer kunt leren over hun, maar ook over de wetenschappelijke bijdrage die ze hebben geleverd. Luister bijvoorbeeld naar het verhaal van Fatima en hoe ze de eerste universiteit heeft opgericht waar in heel veel disciplines les werd gegeven. Of stap in de magische wereld van astronomie met Merriam en leer over de Astrolabia: een navigatiesysteem uit de Gouden Eeuw. Iedere wetenschapper lokt je op zijn of haar manier. Het maakt de tentoonstelling levendig, interactief en heel bijzonder.
Fata Morgana meets Science
Maar er is nog veel meer te zien – en te doen. Ga gratis in Oosterse kleding op de foto of bezoek de Activity Zone (voor een toeslag van € 2,50) en maak onder meer je eigen zeep volgens Oosters recept. Geniet van alle verhalen en kijk goed rond, want in deze wetenschappelijke Fata Morgana zijn er allerlei doorkijkjes en spannende dingen te ontdekken. En laat je verwonderen door de Olifantenklok van Al-Jazari – een klok met een imposante watertechnologie – die centraal in de tentoonstellingsruimte alle aandacht trekt. Neem plaats op een bankje en luister naar de muziek, doe proefjes, zoek bijzondere maankraters of geniet van een kopje koffie, thee, limonade of iets anders lekkers in het Oosters ingerichte café. Voor groot en klein valt er veel te beleven in deze bijzondere wereld. Je vergeet gewoon even dat je in een oud postkantoor in Rotterdam bent…
Sfeerimpressie


Meer foto’s van deze tentoonstelling vind je op Facebook

Handige informatie
Geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en in het weekend van 10.00 tot 18.00 uur. Tijdens de Kerstvakantie (20 december 2014 tot en met 4 januari 2015) is de tentoonstelling wel op maandag te bezichtigen, evenals op beide Kerstdagen en Nieuwjaarsdag. De entree aan de kassa bedraagt € 14,- voor volwassenen, € 10,- voor jongeren tussen 13 en 18 jaar en € 6,- voor kinderen vanaf 6 jaar. Online zijn de kaarten voor volwassenen en jongeren € 2,- goedkoper. Voor de Activity Zone wordt een toeslag van € 2,50 per persoon gevraagd. Voor alle entreeprijzen en andere praktische informatie kijk je op 1001inventions.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.