maandag 15 december 2014

Stook een romantisch vuurtje

Nu de avonden steeds langer worden en we dus langer kunnen genieten van de maan, sterren en een inktzwarte avondlucht, dan wordt het tijd om het extra gezellig te maken binnenshuis. Een heldere lucht in de wintertijd betekent overigens vaak dat het ook een stuk kouder is. Heerlijk! Tijd om het licht te dimmen, lekker veel kaarsen aan te steken en (als je daarmee gezegend bent) voor de open haard te kruipen waarin de houtblokken gezellig knapperen en knisperen.


Extra warmte
Wanneer je over de luxe van een open haard in huis beschikt, dan weet je hoe gezellig een aangestoken haard kan zijn. Bovendien verwarmt het vuur de woning en kun je de centrale verwarming in de huiskamer al snel een paar tandjes lager zetten. Ook is een knisperend haardvuur heel gezellig en natuurlijk romantisch.

Ook buiten
Ga je de buitenboel ook gezellig aankleden en beschik je over een buitenplaatsje of een (riante) tuin? Dan kun je buiten ook een lekker warm vuurtje stoken. Gezellig met behulp van een vuurkorf, gelpot of natuurlijk een mooie buitenhaard. Het knisperende haardvuur en de geur van houtskool zullen je winteravonden extra sfeer geven. Zelfs als je niet buiten zit. Overigens is zo een buitenhaard ook heel gezellig op koelere zomeravonden.

Voorzichtig met vuur
Mensen houden van vuur, dieren overigens ook, zolang we het maar kunnen temmen. We houden namelijk vooral van de warmte die vuur ons geeft, maar weten ook dat het zachte, romantische licht dat het verspreidt ook heel gevaarlijk kan zijn. Neem daarom altijd voorzorgsmaatregelen wanneer je binnen of buiten een haard aansteekt of kaarten plaatst. Zorg bijvoorbeeld dat er een emmer zand klaar staat, zodat je vlammen die teveel vrijheid nemen kan verstikken. Zorg ook dat er geen brandbare stoffen in de buurt van het vuur aanwezig zijn, zodat het niet verleid wordt om er aan te gaan likken… Plaats geen kaarsen op de rand van de tafel en zorg dat huisdieren en kleine kindjes er niet bij kunnen. Hou ook een brandblusser paraat en laat vuur niet alleen, want een brand kan beginnen met het kleinste vlammetje.

Digitaal haardvuur
Wil je wel genieten van een haardvuur, maar niet de rompslomp van vuur? Kies dan eens voor een dvd met een knisperend en knapperend haardvuur voor die extra romantische sfeer. En wil je genieten van heel veel kaarsjes, zonder bang te hoeven zijn dat de kat, je hond of een kindje zich eraan brandt? Kies dan voor kaarsjes op batterijen. Zo zijn er echte stompkaarsen op batterijen verkrijgbaar en natuurlijk ook waxinelichtjes.

Dat wordt gezellig deze winter! Geniet er lekker van.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.