Gaaaaaaap! De dagen worden korter en dat merk je. In de herfst begint dat vermoeidheidsdipje ineens de kop op te steken. Waarom eigenlijk? De voornaamste reden is het gebrek aan zonlicht en de kortere dagen. Want zodra het donker wordt buiten, beginnen de hersenen het slaaphormoon melatonine af te geven om het lichaam voor te bereiden op de nacht. Maar ja, in deze tijd kunnen we het ons niet veroorloven om al om vijf uur in bed te kruipen. Daarnaast negeren we de slaapsignalen massaal door de hersenen nog tot laat in de nacht bloot te stellen aan teveel licht van de computer, laptop, televisie, tablet of mobiele telefoon. En dat terwijl we wel weten hoe het moet…
Daar buiten loopt een schaap…
Ieder mens groeit op met slaaprituelen en als je zelf moeder of vader wordt, leer je deze weer aan je kinderen. Tanden poetsen, verhaaltje voorlezen, slaapliedje zingen en dan lekker onder de wol. Naarmate we ouder worden laten we het schaap buiten lekker lopen en doen we waar we zelf zin in hebben. Terwijl een goed slaapritueel ook voor tieners en volwassenen heel belangrijk is. Trek daarom een half uur tot een uur uit om te douchen of in bad te gaan, de tanden te poetsen, met de hond te knuffelen en lekker ouderwets een boek te lezen, in plaats van Facebooken, Twitteren of spelletjes doen op de iPad (hoe leuk dat ook is). Je zult merken dat een dergelijk slaapritueel zorgt dat je makkelijker in slaap valt.
Slaapproblemen
Wist je dat het fenomeen ‘slapen’ eigenlijk een zeer jonge wetenschap is? Eigenlijk beginnen de wetenschappers nu pas het geheim te ontrafelen, waarbij slaapproblemen ook steeds meer aan bod komen. Er zijn 85 erkende slaapstoornissen, waarvan insomnia (slapeloosheid) het meest voorkomt. Insomnia kan veroorzaakt worden door stress, het niet kunnen loslaten van zaken die je overdag hebt meegemaakt – meestal zijn dit negatieve zaken – zodat je gaat liggen malen en doordat je het lichaam te veel activeert voor het slapen gaan.
Insomnia – Ik wil slapen!
Slapeloosheid komt heel veel voor en veroorzaakt lusteloosheid, irritaties en een verminderde weerstand. Wakker liggen en niet in slaap kunnen vallen is bovendien frustrerend, waardoor het eigenlijk nog moeilijker gaat. Heb je last van slapeloosheid? Probeer dan een uur voor het slapen gaan geen tv, tablet, telefoon of computer meer te gebruiken. Gebruik je mobiel niet als wekker maar leg hem wat verder weg, zodat je de verleiding kunt weerstaan deze te pakken. En probeer te achterhalen waarom je ligt te malen, maar doe dit bij voorkeur overdag. In bed lees je namelijk lekker een boek, daarna maak je de kamer daarna zo donker mogelijk en zorgt ervoor dat de slaapkamer lekker fris is. En neem een kopje Dormeasan Nachtrust Hot Drink om heerlijk tot rust te komen.
Slaap lekker
Dormeasan Nachtrust Hot Drink is geen slaappil, maar een lekker warm drankje met vlierbessmaak (ideaal voor de koude herfst- en wintermaanden) met ontspannende ingrediƫnten die je helpen tot rust komen, maar ook met doorslapen. Zo bevat het passiebloem, citroenmelisse, valeriaan, haver en hop om te kalmeren en onder meer vroeg wakker worden te voorkomen. Geniet van je nachtrust en voeg Dormeasan Nachtrust Hot Drink toe aan je slaapritueel.
Slaap lekker!
ikzelf gebruik magnesium, misschien werkt dat bij jou ook? Het zijn tabletten maar ik merk aan mezelf dat ik de nacht goed door kom en ook uitgerust wakker wordt.
BeantwoordenVerwijderenBeste Roy,
BeantwoordenVerwijderenBedankt voor de tip. Gelukkig heb ik zelf weinig last van slaaptekort. Maar wellicht hebben mijn lezers er wel wat aan.