donderdag 5 september 2013

Back to school: lezen is leuk

Ik denk nog vaak terug aan heerlijke middagen waarbij ik alleen maar een bank, stoel of bed nodig had en een goed boek om mij te vervoeren naar vreemde werelden… Lezen is de mogelijkheid om je fantasie de vrije loop te geven. Open een boek en stap in een spannende zoektocht naar dolfijnen, leef mee met de karakters als ze moeilijkheden willen overkomen of swing mee met de liedjes in je hoofd tijdens een optreden… Boeken zijn spannend, leerzaam en je vergroot er je woordenschat mee. Veel kinderen vinden lezen een groot moeten. Iets dat verplicht wordt gesteld op school, terwijl ze liever televisie kijken of buiten spelen. En dat is heel begrijpelijk, want dat is ook leuk om te doen. Het is dan aan ouders, juffen, meesters, opa’s, oma’s, broers, zussen, ooms en tantes de taak om lezen te stimuleren. Want eenmaal begonnen aan een goed boek en je wilt toch niet anders meer?



Leesuurtje
Hoe jong of oud je ook bent, je moet voor een boek wel even de tijd nemen. Vooral wanneer er een verslag van gemaakt moet worden. Zorg er daarom voor dat er op de dag of in de week ruimte is voor het lezen van een boek (en het maken van een eventueel boekverslag). Een uurtje eerder naar bed kan al wonderen doen voor het lezen, maar een uurtje op zondagmorgen in de ochtendzon is ook ideaal. Heb je meerdere kinderen en moet er een echt lezen, zorg dan dat ze elkaar niet storen of afleiden door een spelletje te gaan doen of televisie te kijken. Laat jongere kinderen tijdens het leesuurtje bijvoorbeeld lekker kleuren.

Voorlezen
Kinderen vinden het heerlijk om voorgelezen te worden, maar volwassenen ook. Het aan elkaar voorlezen van boeken brengt je allemaal naar een nieuwe plek en geeft je stof tot nadenken, maar ook om samen over het verhaal te kunnen praten. Voorlezen stimuleert overigens ook tot zelf lezen en het verrijkt de woordenschat.

Lezen is leuk!
De belangrijkste regel van het lezen van boeken is dat het leuk is om te doen. Wanneer je lezen als een straf ervaart, dan zal het nooit een favoriete bezigheid worden. Nu zijn er zoveel verschillende boeken te koop dat er altijd wel een serie of genre bijzit dat helemaal bij je past. Dat geldt ook voor kinderen. Niet ieder kinderboek is geschikt voor jouw kind en leeftijdscategorie zegt ook niet altijd alles over het niveau of de manier waarop je kind met de inhoud van een boek zal kunnen omgaan. Lees daarom zelf eerst de boeken die je voor je kind hebt gekocht, zo kun je inschatten of je kind er plezier aan zal beleven en je kunt er samen over praten.

Wanneer lezen een straf is…
Lukt het niemand om je kind te laten lezen en raakt hij of zij gefrustreerd wanneer het woord ‘boek’ alleen al genoemd wordt? Dan zou je je kunnen afvragen waarom je kind zo tegendraads is, maar je kunt ook met je kind gaan praten. Heeft hij of zij moeite met een bepaald genre? Zijn de boeken die je koopt te moeilijk? Of heeft je kind gewoon moeite met het onderscheiden van letters en woorden, waardoor iedere tekst een letterbrij vormt waar geen touw aan vast te knopen is? Wanneer dit laatste het geval is, zou je kind weleens dyslexie kunnen hebben. Hierbij is lezen absoluut geen feest, omdat woorden snel te moeilijk zijn. Uitgeverij Kluitman heeft hier een oplossing voor gevonden: het Lettertype Dyslexie. De letters van dit lettertype zijn dusdanig ontworpen dat ze sneller worden herkend en uitelkaar gehouden, waardoor verwisseling, draaien en spiegelen wordt tegengegaan. Ook is er meer ruimte tussen de woorden en zinnen. Kluitman geeft al heel veel kinderboeken uit in dit lettertype, met groot succes. Kijk, zo wordt lezen tenminste weer leuk voor iedereen!

Lezen is lifestyle
Hoewel de term ‘boekenwurm’ een beetje negatief klinkt, is er dus niets mis met het jezelf begraven in vele boeken en verhalen. Het is zelfs zo dat Young Adult uitgeverij Blossom Books speciale tassen, mokken en ook posters maakt om de liefde voor boeken te laten zien. Zo maken zij van lezen een lifestyle! En terecht natuurlijk, want er is niets fijner dan je helemaal te verliezen in een mooi verhaal en dat aan de hele wereld te laten zien! De linnen tassen hebben hippe op boeken en lezen gerichte teksten. Handig om te gebruiken als je gaat shoppen en natuurlijk als boekentas!

Schrijven is ook leuk
Door te lezen raakte ik geïnspireerd om te schrijven. Ik schrijf verhalen, gedichten, scènetjes en artikelen als een dagelijkse passie en dat heeft onder andere geleid tot het verschijnen van mijn eigen boek (Dance SoulBlues) en ben ik bezig met het vervolg. En er wordt hard gewerkt aan een Engelse vertaling van SoulBlues.
Is schrijven ook een passie van jou en wil je graag een verhaal of boek maken en zou je daar een beetje hulp bij kunnen gebruiken? Naast schrijver ben ik ook Schrijfcoach en kan je hierbij helpen het beste uit jezelf te halen en op papier te zetten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.