vrijdag 10 mei 2024

Uitgelicht Zo krijgen tulpen een naam

Wanneer je door Keukenhof wandelt, kom je de ene na de andere prachtige tulp tegen. En iedere tulp heeft een naam. Zo heten deze oranje tulpen officieel Tulipa ‘Orange Princess’. Prachtig toch. En wat dacht je van een dieppaarse tulp met de naam ‘Queen of the Night’? Of een papagaaientulp met de naam ‘Blushing Parrot’, omdat die wit is met een blozend roze accent? Alle tulpen hebben een naam, de een nog fantasierijker dan de ander. Sommigen zijn vernoemd naar kinderhelden, andere naar beroemdheden. En als een tulp dan zijn naam krijgt, dan wordt het officieel gedoopt. (foto’s, mits anders aangegeven: Berry de Nijs/Writing Berries)

Nieuwe tulp

Tulpenkwekers, ook wel veredelaars genoemd, zijn altijd op zoek naar het creëren van een nieuwe soort. Misschien heb je wel een prachtige tulp met van die kartelrandjes en wil je die niet alleen in het wit, maar ook in een andere kleur kweken. Door het vermengen van stuifmeel ontstaan er nieuwe zaden en van die zaden kunnen bollen worden gekweekt. Voordat je weet of het allemaal gelukt is, heb je wel geduld nodig. Zo een nieuwe bol gaat namelijk pas na vijf jaar bloeien. Soms vind je zomaar een nieuwe tulpensoort, dat kan namelijk ook gebeuren. Wanneer de bol eenmaal gaat bloeien en men weet wat voor soort tulp er is ontstaan, krijgt het een naam.



Een naam kiezen

De naam voor een tulp mag je zelf bepalen. Wel wordt er eerst gekeken of de naam al in gebruik is. Dat doet de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB), want zij beheren het register met daarin alle namen van de tulpen. Is de naam nog vrij dan kan de bloem worden gedoopt. Overigens kan dan ook de vermeerdering en teelt van de nieuwe bloembollen gaan beginnen.



Tulp dopen

Een tulp wordt gedoopt en dan heeft de tulp officieel haar naam. Dit wordt vaak gedaan door de teler zelf. Biedt de teler de tulpen aan, aan een beroemdheid dan zal diegene zelf de tulp dopen en wellicht zijn naam eraan geven. Zo hebben we onder meer Willem-Alexander, André van Duin, André Rieu, Trijntje Oosterhuis, Irene Schouten, DJ Hardwell en Jandino (om maar wat mensen te noemen) een eigen tulp die je zomaar in Keukenhof of bij de teler kan tegenkomen. Er zijn ook tulpen die door iemand anders zijn gedoopt, zo verkleedde Henk Poort zich als Rembrandt om de Rembrandt tulp te dopen. En werden onlangs Fien & Teun geëerd met een tulp voor hun tienjarig bestaan. Ze waren erbij, maar de doop werd door Michael van Hoorne, directeur van Avonturenboerderij Molenwaard. Overigens is de Fien & Teun tulp gekweekt door Ligthart Bloembollen en gaat hij deze doorontwikkelen voor het grote publiek. Deze lente bloeide de tulp al in Keukenhof, bij de avonturenboerderij en in het resort!


foto: Keukenhof

Dopen; een bijzonder moment

Het is heel bijzonder als een tulp gedoopt wordt. Het is immers een bekroning op het harde werk en het luidt de volgende fase in van de bloembol. Wist je dat de meeste tulpen pas dooprijp zijn na 10 tot 15 jaar ontwikkeling? Er is dus veel zorg aan besteed en dat maakt het dopen van een tulp dus extra speciaal voor iedereen. Het is namelijk het moment dat de nieuwe tulp wordt geïntroduceerd aan de wereld. En dat mag zeker weten gevierd worden!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.