maandag 27 mei 2024

Goed Doel Adopteer Regenwoud

Het regenwoud is een belangrijk onderdeel van de biodiversiteit van de aarde. In het regenwoud wonen allemaal prachtige dieren tussen de bomen, die ook bekend staan als de longen van de aarde. En het huisvest verschillende bijzondere planten. Dat is toch schitterend! En dat moet goed beschermd worden. En daar kan jij bij helpen, want via Adopteer Regenwoud kun je zomaar de eigenaar worden van een stukje regenwoud. (foto’s: Henk de Nijs/Photanimals)

Onderdeel van Stichting Work with Nature

Adopteer Regenwoud is een onderdeel van de Stichting Work with Nature. Deze werd opgericht in 2011, wanneer de oprichters met hun eigen geld een stukje regenwoud kopen in een kwetsbaar gebied op Costa Rica. Het fundament van deze actie wordt eigenlijk al in 2002 gelegd, wanneer Maarten en Matthijs (de oprichters) voor het eerst Costa Rica bezoeken. Meteen worden ze verliefd op het regenwoud en haar bewoners en vinden het vreselijk hoe snel het regenwoud verdwijnt eigenlijk aan het verdwijnen is. Tijd om actie te ondernemen door middel van het sparen van geld, het starten van een stichting en de aankoop dus van het eerste stukje regenwoud. Sindsdien is de stichting flink gegroeid, zowel qua organisatie als in donateurs en vrijwilligers. En natuurlijk in geadopteerd regenwoud.

Passie voor het regenwoud

Hoofddoel van de stichting is namelijk het beschermen van de kwetsbare natuur op Costa Rica. Door het regenwoud stukje bij beetje op te kopen, kan dat. Het streven is om minimaal 2000 hectare regenwoud actief te kunnen beschermen, behouden en herstellen. In Nederland focust de stichting zich vooral op het werven van fondsen en op educatie. Daarnaast maken ze het mogelijk dat studenten en wetenschappers het regenwoud kunnen bestuderen. Door een stukje regenwoud symbolisch te adopteren, draag je dus bij aan de groei van het reservaat van Work with Nature.

Groeiend reservaat

Het geadopteerde regenwoud is een waar reservaat aan het worden. Het ligt vlakbij San Miguel waar het onderzoekscentrum zijn basis heeft. Daarnaast grenst het aan Nationaal Park Barbilla. Het gebied hebben Maarten en Matthijs zorgvuldig uitgekozen. Het Caribisch laagland regenwoud staat namelijk onder druk van de groei van grootschalige fruitplantages. De opkomst ervan bedreigd het woud en al haar bewoners. Door het reservaat juist daar aan te kopen, wordt een kwetsbaar gebied veel beter beschermd.

Samenwerking is belangrijk

Work with Nature werkt niet alleen. Om de grote doelen te behalen, werken zij in Costa Rica samen met Fundacion Work with Nature MMM en Costa Rica. Deze stichting wordt gerund door zowel Costa Ricaanse als Nederlandse vertegenwoordigers. Lokaal steunt de stichting tevens onderzoekers en studenten. In Costa Rica worden de doelen in de praktijk gebracht, in Nederland zorgt de stichting voor de financiering ervan. Dit doen zij ook met verschillende partners hier. Deze lopen zeer uiteen. Zo vind je online boekwinkel YouBeDo, het TUI Care Foundation en Plantenbox tussen de partners terug. Maar ook Wildlands in Emmen en het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund dragen bij aan het regenwoud. Wil jij ook een steentje bijdragen? Check dan AdopteerRegenwoud.nl en ontdek hoe je een stukje regenwoud kan adopteren of mee kan doen met andere acties om het regenwoud van Costa Rico samen te kunnen beschermen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.