woensdag 29 mei 2024

Schrijfcoachtip De hobby’s van je personage

Iedereen heeft wel een hobby, dus waarom je (hoofd)personage in het verhaal niet? Een goede vraag. Het is goed om bij het ontwerpen van je personages daar eens goed over na te denken. Want je hoofdpersoon kan dol zijn op koekjes bakken of postzegels sparen (ja, ze bestaan nog), maar als het geen functie heeft voor het verhaal kun je dat beter laten. Toch? Een hobby kan helpen om je karakter nog echter te maken. En misschien kan het zelfs iets zeggen over het personage. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Wat voor hobby kies je

Er zijn legio hobby’s om uit te kiezen, van sport tot theater en van iets sparen tot aan het spelen van spelletjes. Het is goed om een hobby te kiezen die bij je personage past. En dat weet jij natuurlijk het beste. Een excentriekeling mag beste een excentrieke hobby hebben of juist (voor het contrast) een hele gewone. Goede hobby’s voor personages zijn vaak creatieve of sportieve hobby’s, want we willen wel graag dat ze iets gaan doen buiten de deur, omdat daar vaak het avontuur op ze wacht. Denk eens aan sporten (van voetbal tot Zumba en van dans tot skateboarden), creatieve hobby’s (schrijven, fotograferen, schilderen, theezakjes vouwen) en bijzondere hobby’s (paaldansen, ouderen helpen in het bejaardentehuis, imker zijn of taarten decoreren). Hmm… ik vraag mij dan meteen af hoe diegene aan al die theezakjes komt en waarom zou het handig zijn dat iemand imker is…

Het nut van zo’n hobby

De hobby van je personage kan in dienst staan van het verhaal en het karakter beter helpen doorgronden. Een moordenaar die heel goed is in het maken van miniatuurtjes, zal ook voor de moord heel systematisch en precies te werk gaan. Je kan door middel hiervan laten zien dat het een pietje precies is. Een hobby kan ook een perfecte ontmoetingsplek vormen. Misschien houdt je karakter wel van vliegeren en dan rent hij in het park met zoveel aandacht voor de vlieger rond, dat hij zijn liefdesinteresse pas ziet als hij tegen diegene is aangebotst. Of wellicht vindt er een gijzeling plaats in de favoriete boekwinkel waar je hoofdpersoon op dat moment toevallig was. Of fotografeert je personage per ongeluk een misdaad tijdens zijn fotografiesessie in het bos! Een hobby kan dus iets zeggen over het karakter van je personages, een plek voor ontmoeten zijn of het decor van je spannende verhaal.

Hobby’s die je kent

Wil je gewoon je karakter een hobby geven, zodat hij of zij iets te doen heeft op momenten dat het iets rustiger is in het verhaal? Geef ze dan een hobby waar je niet veel research voor hoeft te doen, omdat jij ze wellicht ook beoefent. Zo schrijf ik vaak over een personage die houdt van handwerken en dat typeert haar, maar ook mezelf. Dat legt best wel makkelijk uit als ze aan het breien is bijvoorbeeld. Ook is er een karakter die schrijft voor de schoolkrant, maakt er iemand muziek en wordt er volop gefotografeerd. Wil je dat de hobby belangrijk is voor het karakter, doe dan zeker research. Zo weet je precies wat een imker doet of hoe je modeltreintjes bouwt en daarmee maak je je verhaal echter.

Verwachting van de lezer

Geef zeker je personages een hobby als deze nuttig is voor het verhaal. Zeg niet terloops dat hij suikerzakjes spaart en doe er vervolgens niets meer mee. Misschien lijken het suikerzakjes, maar zit er eigenlijk iets heel anders in! Ieder stukje informatie wat je geeft over een personage moet nut hebben. Dat houdt in dat je lezer verwacht dat dit suikerzakjes sparen een grote rol zal hebben in het verhaal. Gebeurt dit niet, dan kan een lezer daar een ontevreden gevoel van krijgen. Zorg dus dat de hobby een bijdrage levert aan het verhaal of het personage. Laat hem overal suikerzakjes ‘stelen’ en later er iets mee doen. Of terugleggen wanneer hij er iets anders mee heeft gedaan. Kijk… dat klinkt spannend en is de hobby zeker nuttig voor je personage en het verhaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.