maandag 6 mei 2024

Ontdek de omgeving, ga lekker wandelen

Wandelen is een heerlijke bezigheid. Alleen, samen, met de hond, het is ideaal om lekker je hoofd leeg te maken en de natuur te ontdekken. Wandelen is een gemakkelijke bezigheid omdat je het vanaf je voordeur al kan doen. Een blokje om bijvoorbeeld of wandelen door het park. Nederland kent daarnaast heel mooie wandelroutes. Misschien heb je bij je in de buurt al eens van die wandelroute borden zien staan. De ANWB, Natuurmonumenten en de Koninklijke Wandelbond Nederland (KWbN) hebben heel veel prachtige routes voor je om te ontdekken. Dus, trek je (wandel)schoenen aan en ga erop uit of lees eerst verder voor een paar mooie wandelroutes! (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Wandelen met de hond

Of je je hond nu los laat lopen of juist gewoon lekker bij je aan de riem, Nederland kent tal van prachtige wandelroutes die ook veilig zijn voor je hond. Let wel bij het wandelen in losloopgebieden dat je hond goed naar je moet luisteren en dat ‘hier’ ook betekent dat je hond bij je blijft. Dat maakt het uitje leuk voor iedereen en het wordt ook eigenlijk van je verwacht in een losloopgebied. Niet alle honden zullen hier namelijk per se loslopen en niet iedere hond die los loopt, wil per se met andere honden spelen. Let er verder op dat losloopgebieden soms aangeven dat je hond juist aan de riem moet. Denk hierbij aan vogelbroedgebieden die tijdelijk worden afgesloten of plekken waar zeehonden kunnen vertoeven. Op Wandel.nl zijn negen prachtige wandelroutes verzameld waar je met (aangelijnde) honden van harte welkom bent. Het Boswachterspad Ooijpolder bijvoorbeeld in Gelderland of in Noord-Holland de Duintoppen route in de Schoorlse Duinen.

Langs kastelen

Als je van wandelen houdt en ondertussen graag iets bijzonders wil zien, dan kun je kiezen om kastelenroutes te wandelen. Natuurmonumenten biedt bijvoorbeeld 10 inspirerende wandelroutes met ieder een kasteel als hoogtepunt. Sommige kastelen kun je zelfs bezoeken tijdens je wandeling of er even neerstrijken voor een hapje en drankje. Wat dacht je bijvoorbeeld van een wandeling naar Jachtslot Mookerheide in Limburg, Landgoed Haarzuilens in Utrecht of Kasteel Ooijen in Noord-Brabant? Nederland kent tal van landgoederen waar je vrij of tegen betaling kunt wandelen. Kasteelpark Arcen bijvoorbeeld of het schitterende Landgoed Duivenvoorde. Natuurmonumenten heeft nog meer speciale routes om uit te kiezen, waaronder kunstroutes in de natuur, tochten langs forten van de waterlinie en bollenveldenroutes.

Dwars door het bos

Hou jij ervan om niet direct een vaste route te wandelen, maar gewoon te kijken waar je uitkomt? Bossen vragen er echt om, om op deze manier ontdekt te worden. Misschien kom je wel uilen en eekhoorns tegen. Natuurlijk blijf je op de paden, want je wil niet verdwalen. Om weer bij je auto of fiets uit te komen, is de ANWB Knooppuntroutes app een echte aanrader. Deze helpt je bij het navigeren tijdens het wandelen. Alle wandel- en fietsroutes in Nederland zijn voorzien van kleine bordjes met kleuren en nummers en bij kruispunten kun je kiezen of je de huidige route vervolgd of toch overgaat op een andere route. Wanneer het om een fietsroute gaat, staat er een fietsje bij op het bordje. Zo weet je dus altijd waar je bent op de heide, in het bos, in de duinen of een ander wandelgebied.

Handige wandeltips

Als je af en toe een wandeling maakt, dan zal je niet per se deze tips voor wandeltraining nodig hebben, maar toch is het goed om eens de website van de Koninklijke Wandelbond Nederland te bekijken. Je vindt deze via KWBN.nl. Naast tips voor wandelschoenen, wandeluitrusting en dergelijke, vind je er ook tips voor fotograferen tijdens het wandelen, tips voor wandelvakanties en natuurlijk nieuws, tips voor de agenda en de leukste routes bij je in de buurt. Een goed begin dus om je wandeling te starten.

Onderweg fotograferen

Ik ben echt het type ‘fotocamera mee’. Je weet namelijk nooit wat je op dat moment tegenkomt. Natuurlijk wil je tijdens het wandelen niet te veel zware spullen mee. Je hebt immers al water en proviand bij je. Met de huidige mobiele telefoons kun je ook heel mooie foto’s maken. Investeer dan wel in een powerbank, zodat je mobiel niet leeg kan gaan. Een kleine camera is tevens een goede optie. Fotograferen van je tochten zijn natuurlijk geen must, genieten van je omgeving is vooral heel belangrijk.

Geniet lekker van de wandeling! Er is zoveel moois te zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.