vrijdag 14 april 2017

’t Veluws Zandsculpturenfestijn 2017: Erop uit in Nederland

Ieder jaar weer weet het team van ’t Veluws Zandsculpturenfestijn in Garderen de bezoekers te verbazen en zich te laten verwonderen met een nieuw thema en nieuwe sculpturen van zand. Dit jaar vormt hierop zeker geen uitzondering. Gisteren werd op feestelijke wijze door Frits van Bruggen, hoofddirecteur van de ANWB, en Henriëtte (dochter van eigenaars Adri en Joke) geopend. Het thema is Erop uit in Nederland. Laat je verrassen door de Veluwe, de torens die in Nederland beklommen worden, bezoek een hunebed, ga naar het Drielandenpunt en doe een spelletje in de overdekte zaal. Kortom: een aanrader voor jong en oud. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

‘Een geweldige attractie met voorbeeldfunctie voor andere uitjes’
Frits van Bruggen stak het gisteren in Lunchroom de Rozentuin niet onder stoelen of banken hoe bijzonder hij dit dagje uit vindt. Niet alleen het prachtige vakmanschap van de carvers werd door de hoofddirecteur geroemd, maar vooral ook de voorbeeldfunctie die de gehele De Beeldentuin heeft als uitje in de maatschappij. De Beeldentuin waar ’t Veluws Zandsculpturenfestijn gehuisvest is, is namelijk een zeer maatschappelijk uitje. Er werken in lunchroom De Rozentuin op het terrein namelijk veel mensen met een verstandelijke handicap. Met veel plezier brachten zij gister ook lekkere hapjes en drankjes rond. Frits benadrukte dat de ANWB dit juist heel mooi en belangrijk vindt. Zo geniet iedereen van een perfect dagje uit. Tevens belichtte hij dat Adri en Joke aan het einde van het seizoen altijd blinden en slechtzienden uitnodigen om het festijn te komen beleven. Dit zijn de enige dagen dat de beelden mogen worden aangeraakt. ‘Wij kunnen onze leden hier met een gerust hart naartoe sturen. Tickets voor het uitje kunnen ook aangeschaft worden via de website van Land van ANWB,’ vertelde Frits voordat hij Adri, Joke en de rest een heel fijn seizoen toewenste. Door samen met Henriëtte een ANWB paddestoeltje van zand voor de deuren van de entree van de zandsculpturen weg te scheppen, opende hij trots de tentoonstelling en mochten we met zijn allen gaan genieten van het prachtig uitgevoerde thema.


Erop uit in Nederland, toen en nu
Het leuke aan ’t Veluws Zandsculpturenfestijn is dat er een combinatie wordt gemaakt tussen toen en nu. Wat zijn de verschillen? En wat eigenlijk de overeenkomsten? De eerste reis die je maakt is door het museumdorpje. Kinderen spelen buiten met de hond en laten de katten van oma schrikken, een vrouw probeert met volle gewicht haar koffer dicht te krijgen, terwijl de buren aan de overkant vrolijk de auto inpakken om op reis te gaan. Ga even langs bij de fietsenwinkel, gluur naar binnen in de bruidssuite, neem de bus of schuif aan in het pannenkoekenrestaurant.

Vervolgens kom je uit op de Veluwe. Zachtjes, want anders schrikken de dieren in het woud en dat vinden de twee wandelaars vast niet leuk. Wie vorig jaar ook naar het Festijn is geweest, herkent het bos wellicht nog van de Rien Poortvliet-tentoonstelling. Is het tijd voor wat lekkers en een kop koffie? Neem dan plaats in de Preuverie, binnen of op het vernieuwde terras en geniet van de beelden om je heen. Het terras en de tuin is helemaal opnieuw aangelegd door het team van Rob’s grote tuinverbouwing.


Rondje Nederland in het zand
De buitentuin kun je op twee manieren ontdekken: via de monorail voor details van bovenaf en natuurlijk via de wandelpaden. De carvers nemen je mee langs de mooiste plekjes van Nederland. Van de Betuwe tot het strand, een Keukenhof van zand en verschillende dierentuinen (waar de panda ook lekker buiten aan een bamboestruikje zit te knabbelen). Geniet van het hunebed en de Efteling, bezoek de stad of beklim verschillende torens. Ga picknicken of neem plaats in de berm om de eerste files te bekijken! Natuurlijk sturen we ansichtkaarten aan familie en vrienden. Heel bijzonder is het stukje overdekte gedeelte in de buitentuin waar je bezienswaardigheden op in het donker kan bewonderen genaamd Zandsculpturen by Night. Uiteraard brandt er licht in de raampjes…Tijd voor een spelletje
Als je de bijzondere beelden buiten hebt bekeken dan ga je naar binnen. Het is tijd om met de familie aan te schuiven en een spelletje te doen. Neem bij de ingang het puzzelformulier mee en raad welke gezelschapspelletjes er allemaal te zien zijn. Een feest der herkenning voor jong en oud. De creativiteit van de carvers komt in deze zaal weer helemaal tot hun recht. Maar ook de humor. Voor het eerst is er gebruik gemaakt van kleurstoffen om kleuraccenten aan de zandsculpturen te geven. Dat levert veel bijzondere details op. In deze hal vind je ook een klein eerbewijs aan ’s Neerlands bekendste konijntje Nijntje en het koninklijk paar siert een mooi standbeeld.Koeien & Rijksmuseum
Uiteraard is ook het museum weer helemaal ingericht. Het mini Rijksmuseum met Nachtwacht en andere bijzondere taferelen heeft nu wel twee heel bijzondere schilderijen hangen! Daarnaast is er een zaaltje met koeienkunst. Ook liggen er echte Hollandse boeken met Hollandse pot, Oma’s raad en leuke fietsroutes door Nederland.


Praktische informatie
Er is weer heel veel te zien en te beleven bij deze negende editie van ’t Veluws Zandsculpturenfestijn. Je kunt deze beelden ervaren van 14 april tot en met 28 oktober 2017. Van maandag tot en met zaterdag is het festijn geopend van 10:00 tot 17:30 uur. Op zondag is het gesloten. Feestdagen hebben andere tijden, deze vind je terug op de website, samen met de entreeprijzen. Het gehele parcours is rolstoelvriendelijk. Je vindt het festijn aan de Oude Barnevelderweg nummer 5 te Garderen.

Meer foto's van 't Veluws Zandsculpturenfestijn verschijnen binnenkort op Facebook

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.