Aankomende vrijdag gaat het nieuwe entreegebouw van het Van Gogh Museum in Amsterdam officieel open voor het grote publiek. Om vrijdag (maar ook zaterdag en zondag) bij het Van Gogh Museum te komen, zal je eerst een indrukwekkende tocht moeten afleggen door een bijzonder doolhof van 125.000 zonnebloemen. Want ja, zonnebloemen en Vincent van Gogh zijn natuurlijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. Gisteren mocht de pers alvast een kijkje nemen in het nieuwe entreegebouw. Een prachtig gebouw dat oud met nieuw samenbrengt en de rij in de Paulus Potterstraat zal doen verdwijnen. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries – met uitzondering van de foto van de buitengevel)
’Je opent niet iedere dag een nieuw gebouw’
Directeur van het Van Gogh Museum, Axel RĂ¼ger, heette de vertegenwoordigers van de pers van harte welkom. Hij straalde van trots, terwijl hij ons meenam op de reis door de tijd en wat er allemaal aan de bouw vooraf was gegaan. Het nieuwe, glazen entreegebouw moest namelijk passen bij het oude Rietveld gebouw uit 1973 en het nieuwe Kurokawa gebouw uit 1999. En dat laatste bleek eerst een uitdaging. Vaste bezoekers van het museum weten namelijk dat het Kurokawa gebouw een vijver bevatte. Hierin hoorde een dun laagje water te liggen als onderdeel van een echte zen-ervaring. Helaas houdt het Nederlandse klimaat hier geen rekening mee en de vijver was niet altijd even zen. Om toestemming te krijgen om het gebouw aan te passen is Axel naar Japan gevlogen om daar met de nazaten van de architect Kisho Kurokawa te spreken. Tot grote vreugde kwamen zij al met een voorzet voor een nieuw ontwerp, waarbij de vijver de huidige vloer is geworden van het nieuwe entreegebouw en het glas beide gebouwen respectvol samenbrengt.
Dag gevaarlijke rij
Het meest grote voordeel van het nieuwe entreegebouw is dat de rij in de Paulus Potterstraat nu verleden tijd is. De achterkant van het museum blijft wel toegankelijk voor groepen. Het kinderatelier ligt immers aan die kan van het museum en er zal een nieuwe educatieve ruimte komen waar scholen en andere groepen van harte welkom zijn. Maar alle andere bezoekers hoeven hier niet meer ellenlang in de rij te staan. Ook biedt het entreegebouw veel ruimte voor doorstroming. Zo kun je je jas veel makkelijker kwijt in de zeer grote, open garderobe en biedt de brede doorgang tussen beide gebouwen de ruimte voor meer bezoekers.
’Stralende hart van het Museumplein’
Hans van Heeswijk – de uitvoerend architect – nam vervolgens het stokje over van Axel om meer te vertellen over alle aanpassingen en over de bouw van de prachtige hal. Hij vertelde onder meer dat met de bouw van het entreegebouw het bestemmingsplan voor het Museumplein nu helemaal klaar is. Na 16 maanden keihard werken met allerlei innovatieve technieken, zoals het bevriezen van de grond om zo te zorgen dat bij de aanleg van de lift en roltrappen er geen grondwater omhoog zou spuiten, was het gebouw helemaal klaar. Hij benadrukte dat dit gebouw alleen in deze tijd gebouwd kon worden. Zelfs de steunbalken zijn namelijk van glas gemaakt. Een heel nieuwe techniek die een paar jaar geleden niet toegepast had kunnen worden. Het resultaat is geweldig.
Nieuwe museumwinkel met Dutch Design
Wanneer ik in een museum ben, neem ik graag een souvenir mee met een afbeelding gemaakt door een van mijn favoriete kunstenaars. Fans van Vincent van Gogh kunnen in de vernieuwde Museumshop hun hart ophalen. Van ansichtkaarten tot tassen, van kleding tot sjaals, ja zelfs vazen, kussens, hondenriempjes en -jasjes en knuffels kun je terug vinden in de shop. De kleding en andere producten zijn tot stand gekomen met Nederlandse ontwerpers. Echt Dutch Design dus. De 500 nieuwe souvenirs zijn allemaal in de Museumshop te bewonderen.
Helder glas, warm welkom
Het heldere glas en het bijzondere verhaal achter de totstandkoming van het nieuwe entreegebouw geeft het meteen een hart en ziel. Het brengt rust tussen de vaste collectie in het Rietveld gebouw en wisselende tentoonstellingen in het Kurokawa gebouw. Een verbintenis waar je de sfeer van het museum al direct voelt, dankzij de Museumshop en de warme ontvangst. Het prachtige glazengebouw met als piece de résistance een grote glazen trap, is zelfs te huur als locatie voor presentaties en bedrijfsuitjes. Eigenlijk moet je het gewoon met je eigen ogen gaan zien. Tickets kun je nu onder de kantoortoren van het Rietveld gebouw kopen, maar wil je zeker weten dat je kunt genieten van het Van Gogh Museum, dan kun je de tickets ook online kopen via de website.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.