maandag 16 juni 2014

Zwemmerseczeem: jeuk aan je voeten

Jeuk tussen je tenen, pijnlijke kloven rondom je kleine teen en zijn iets grotere buurman, een vreemde zurige geur en met vocht gevulde blaasjes op je voeten. Dit alles zijn kenmerken van zwemmerseczeem (ofwel voetschimmel). Een vervelende aandoening, omdat de ondraaglijke jeuk je soms toevlucht doet zoeken tot de kokosmat… met alle gevolgen van dien. Gelukkig is er wat aan te doen: van symptoombestrijding tot het doden van de schimmel.


Vochtige ruimtes
Athletes foot, zwemmerseczeem… het zijn twee benamingen voor dezelfde aandoening: voetschimmel. De andere namen zijn overigens niet zo vreemd als je weet dat de schimmelsporen die voetschimmel kunnen veroorzaken zich het liefst ophouden in vochtige ruimtes, zoals zwembaden, openbare douches, sauna’s en sportscholen. Iedereen kan in contact komen met deze schimmels, maar niet iedereen heeft er last van. Dat heeft te maken met de weerstand van je lichaam. Wanneer deze laag is, is de kans groter dat de schimmels de voeten aantasten.

Hardnekkig
Schimmels zijn erg hardnekkig en verspreiden zich snel. Om een infectie te voorkomen is het verstandig om op slippers te lopen in vochtige openbare ruimtes (echter is dit niet altijd een waterdicht plan). Eenmaal geïnfecteerd kruipen ze in de huid en kunnen van tijd tot tijd de kop opsteken. Schimmels gedijen goed in warmte. Schoenen en sokken die (niet) ventileren bieden een goede bron om te gedijen en de typische problemen te veroorzaken. Hierdoor kun je zelfs in de winter last krijgen van een uitbraak en is het dus niet alleen een zomerse aandoening. Omdat het hardnekkig is, is een uitvoerige behandeling noodzakelijk.

Zelfzorgmiddelen
De meeste schimmels kunnen worden aangepakt met producten uit de drogisterij. Crèmes, poeders en zelfs jodium met schimmeldodende bestanddelen helpen de huid te herstellen en pakken de schimmels aan. Het is erg belangrijk de behandeling voort te zetten nadat de ergste symptomen zijn verdwenen: er kunnen namelijk nog schimmels zijn achtergebleven in de huid. Veel geduld en discipline zijn hier daarom wel nodig, maar het resultaat mag er wel zijn. Bij een heel hardnekkige infectie kun je de huisarts of dermatoloog natuurlijk raadplegen.

Handen wassen!
Wanneer je last hebt van voetschimmel, dan wil je dat natuurlijk niet verspreiden over je lichaam. Je zou wanneer je de voeten behandeld latex wegwerphandschoentjes aan kunnen trekken, maar het helpt ook om na de behandeling de handen goed te wassen met zeep. Was ook de voeten wat vaker met lauwwarm water en droog deze af met een niet pluizende doek. Bijvoorbeeld een (oude) hydrofiel luier of een katoenen theedoek. Hou deze apart voor de voeten en was deze meteen na gebruik.

Infectie in de nagels
Heeft de schimmelinfectie zich uitgebreid naar je nagels? Neem dan zo snel mogelijk stappen: een schimmelnagel kan namelijk scheuren of afbrokkelen met alle gevolgen van dien. Er zijn verschillende producten op de markt die een schimmelnagel kunnen behandelen. Ook hier geldt dat geduld en discipline schone zaken zijn.

Eerste hulp bij jeuk
Maar wat te doen met die jeuk? Om een goed herstel te bevorderen, is het verstandig niet te krabben. Verkoeling kan helpen de jeuk te onderdrukken. Bijvoorbeeld door middel van een voetenbad of een verkoelend kompres. Er zijn ook verkoelende voetencrèmes verkrijgbaar die de jeuk stillen. En ook een talkpoeder met menthol helpt erbij. Probeer verder zo veel mogelijk om op blote voeten of flipflops te lopen, zodat je voeten het niet al te warm krijgen.

Verzorgen
Overigens is het nooit een overbodige luxe om de voeten lekker te verzorgen en ervoor te zorgen dat de huid van de voeten in goede conditie te houden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.