Het is weer zover: het is kersentijd! Wist je dat de kers – net als de abrikoos, pruim en perzik – tot de steenvruchten behoort? Steenvruchten hebben namelijk een harde put in het vruchtvlees verstopt. Niet te hard bijten dus! Kersen behoren tot het zomerfruit, omdat je deze in de zomermaanden volop kunt krijgen.
Verschillende soorten
In de Nederlandse boomgaarden halen we voornamelijk zoete Hollandse kersen, maar er bestaan ook andere soorten. Zo zijn er krieken (zure kersen) en amarenen (hele donkere kersen). Er zijn zelfs witte kersen (witbuikkers) verkrijgbaar. De Nederlandse kers is voornamelijk donkerrood en heeft een friszoete smaak. Hoe langer de kers heeft kunnen rijpen, hoe meer vruchtvlees deze heeft en hoe zoeter en voller van smaak de kers eigenlijk wordt.
Boomgaard
In Nederland heb je in verschillende streken gespecialiseerde boomgaarden waar de kersen in hoge bomen alle tijd krijgen om te rijpen. Meestal worden de bomen met netten bedekt om zo de kersenoogst te beschermen tegen vogels, zoals spreeuwen, kraaien en eksters. Dat deze jongens ook een kersje komen meepikken is niet altijd te voorkomen, maar de netten beschermen de oogst grotendeels. Na het plukken worden veel kersen aan een kraam verkocht, maar het is ook mogelijk om deze bij de plaatselijke groenteboer te kopen.
Kersenwijn & -jam
Kersen kun je zo eten – al dan niet eerst ontpit – of als garnering van ijs of yoghurt. Het is ook mogelijk dat de kersen worden gebruikt voor andere doeleinden. Meestal wordt hier de zuurdere kriek voor gebruikt, zoals bij kriekenbier of kersenlikeur het geval is. Ook voor kersensiroop en -sap worden krieken vaker gebruikt, omdat het friszure karakter zich daar goed voor leent. Zoete kersen worden vaak gebruikt om wijn van te maken en in de jam. Daar krijgt het overigens ook meteen een mooie, zeer donkere kleur van.
Rijk aan antioxidanten
Wist je dat kersen rijk zijn aan vitamine C en andere antioxidanten? Per 100 gram kersen krijg je 5 microgram vitamine C binnen, maar ook 4 microgram vitamine B11 (foliumzuur). Daarnaast zijn kersen rijk aan kalium, calcium, fosfor en magnesium. Kersen geven veel energie en dankzij de magnesium helpen ze de spieren te herstellen na inspanning (lekker dus na een rondje hardlopen of een uurtje flink baantjes trekken in het zwembad). En als je moeite hebt met slapen, dan kun je ook kersen eten. Het bevat namelijk melatonine, een lichaamseigen stof die het slaap-waakritme dirigeert. Wat je reden ook is… je eet kersen vooral omdat ze zo lekker zijn!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.