woensdag 18 juni 2014

Nieuws over honden, zeehonden & wolven

De World Animal Protection (voorheen WSPA) is blij. De eindstand van de actie van Honden voor Honden (zoals al eerder hier te lezen) is overweldigend. In totaal hebben 38.073 mensen de campagne gesteund en zo een duidelijke boodschap afgegeven aan de Europese politici. Namens World Animal Protection en de honden van Europa: Bedankt! Maar er is meer nieuws op het gebied van honden, en wel bij de zeehonden en de wolven. (foto: WSPA)


Wolven gesignaleerd
Wanneer je bang bent voor wolven dan kun je je rode kapje en mandje met koekjes maar beter thuis laten: er zijn twee wolven aan de Duits-Nederlandse grens gezien, zo melden ooggetuigen. Helaas is er (nog) geen fotomateriaal van, maar het lijkt er toch op dat de wolven hun weg naar Nederland via de oude wildpaden weer hebben gevonden. Hou je van wolven en wil je ze graag van dichterbij bekijken? Kom dan naar GaiaZOO in Kerkrade. Vanaf morgen 19 juni zal een roedel van zes grijze wolven hun intrek nemen in het nieuwe verblijf in deze mooie dierentuin. Dit nieuwe gebied zal 28 juni geopend worden voor het publiek. Zo kun je op een rustige wijze de wolven bewonderen en meer leren over de grootste hondachtige ter wereld. En vooral kun je leren dat er eigenlijk niets is om zo ontzettend bang voor te zijn. De roedel is overigens afkomstig uit Dierenrijk. (foto: GaiaZOO)

Welkom zeehondjes
Hoewel Dierenrijk de zes wolven liefdevol gedag zegt, was dit wel noodzakelijk. De zes mannetjes zijn een aantal jaren geleden geboren in Dierenrijk en hierdoor is de groep te groot geworden. Na de verhuizing blijft de roedel van acht in het ene verblijf en de drie wolven samen met de vijf bruine beren in een ander verblijf over. Ondertussen wordt het zeehondengebied uitgebreid met de komst van twee nieuwe bewoners die hun oude thuis Dolfinarium te Harderwijk omruilen voor het gezellige Noord-Brabant. Rocky en Pepito (op de foto nog op Zeehondenzand in Harderwijk) zijn afgelopen dinsdag 17 juni veilig gearriveerd. (foto: Dierenrijk/Dolfinarium)

Wat kost nou zo’n zeehond?
Een vraag die veel wordt gesteld als er dieren worden verhuisd van het ene dierenpark naar het andere is: ‘Wat kost het nou, om die dieren te kopen?’ Het antwoord is heel simpel – en voor velen wellicht verrassend – en luidt: ‘Niets.’ Dierentuinen die aangesloten zijn bij de European Association of Zoos and Aquaria (EAZA) kunnen dieren met elkaar uitwisselen. Deze uitwisseling is op basis van donatie, dus er wordt niets voor de dieren betaald. Zodoende is er een eerlijke samenwerking tussen dierentuinen en aquaria mogelijk, zo luidt het uitgebreide antwoord van Dierenrijk. En dat is overigens maar goed ook. De dieren die in een dierenpark worden geboren en verhuizen naar een andere dierentuin blijven hoe dan ook altijd de verantwoordelijkheid van de dierentuin waar ze vandaan komen.

Opvang zeehondjes weer gestart
De eerste huilers zijn alweer opgevangen bij Ecomare. Visser Jan Donkers vond afgelopen weekend het eerste zeehondje, dat triest om zijn bootje heen bleef zwemmen. Hij bracht haar aan land waar Bart Boon (zie foto) het dier ophaalde en naar Ecomare bracht. Het is de tijd van het jaar dat de pups van de gewone zeehonden worden geboren. Als het goed is wijkt de kleine de eerste vier weken niet van moeders zijde, maar het kan voorkomen dat ze elkaar kwijtraken. Gelukkig helpt Ecomare ze weer op weg en wanneer de diertjes zijn aangesterkt, worden ze teruggebracht naar de Waddenzee. Zoals Zeehond Beau, een slachtoffer van zwerfafval. Toen hij werd gevonden zat er een nylondraad van een vissersnet diep in zijn nek gesneden. Gelukkig kon hij worden geholpen, is hij aangesterkt en kon hij terug naar de Waddenzee. (foto: Ecomare / Salko de Wolf)

Verbod houdt stand
Overigens is er nog meer goed nieuws voor de zeehonden. Het verbod van Europa om het importeren van zeehondenbont en andere producten gemaakt van zeehonden wordt gesteund door de Wereldhandelsorganisatie (WTO), zo meldt World Animal Protection. Dit is geweldig nieuws, want voor de eerste keer heeft de WTO een duidelijk signaal afgegeven aan overheden wereldwijd dat de bescherming van dieren serieus moet worden genomen in internationale handelsrecht.

Uniek: twee zeeberen in een harem
Okay, het zijn geen honden of wolven, maar het zijn wel zeedieren, net als zeehonden. Bovendien is dit zulk mooi nieuws dat het even vermeld moet worden. In Aqua Zoo Friesland wonen er nu namelijk twee mannelijke zeeberen in dezelfde harem. De jonge Zuid-Amerikaanse zeebeer Pontos nam 11 juni zijn intrek in het verblijf na een lange reis uit Halle, Duitsland. Het is de bedoeling dat hij – pas over vier jaar als hij geslachtsrijp is – voor nakomelingen moet gaan zorgen. De groep bestaat nu echter uit twee mannen en drie vrouwen. Een unieke situatie, want doorgaans worden nieuwe mannetjes niet getolereerd door de harembaas. Forelli – de huidige baas – is echter al op leeftijd en heeft geen nageslacht meer gegeven. De stamboekhouder van het Europees Fokprogramma van de zeeberen wilde daarom een nieuwe man. Normaliter zou de oude zeeberenman dan verhuizen naar een vrijgezellengroep, maar Forelli heeft een dusdanige leeftijd dat dit te stressvol voor hem zou zijn. Omdat Pontos nog niet geslachtsrijp is, zullen hij en Forelli rustig met elkaar samen kunnen leven. Zo kan Forelli genieten van zijn welverdiende oude dag in zijn vertrouwde omgeving en kan Pontos vast leren hoe het is om bij de familie te horen. (foto: Aqua Zoo Friesland)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.