Driekoningen is de dag waarop we herdenken dat de drie wijzen uit het Oosten voor het eerst kennismaakten met baby Jezus. Het is een van de drie feesten die behoren tot de herdenkingen van Jezus in zijn kinderjaren. De drie koningen of wijzen zagen de ster en volgden deze naar de stal waar het kindje Jezus in de kribbe lag. De wijzen worden altijd met geschenken afgebeeld, omdat ze het kindje met goud, mirre en wierook eerden. Maar wist je dat we eigenlijk helemaal niet zeker zijn om hoeveel koningen of wijzen het nu eigenlijk gaat die op kraamvisite zijn geweest? (foto: Berry de Nijs / Driekoningen en baby Jezus in UkiUki stijl)
Drie geschenken
In het originele geschrift kan niemand terugvinden of er één wijze of tien aan het kribbetje van Jezus hebben gestaan. Pas in de derde eeuw na Christus is er in de verhalen rondom de geboorte van Jezus sprake van drie Wijzen. Waarschijnlijk heeft dat te maken met de drie verschillende kraamcadeaus (goud, wierook en mirre) dat men er voor het gemak ook drie wijzen van heeft gemaakt. Weer later werden de wijzen (die waarschijnlijk Perzisch-Babylonische natuurwetenschappers, astrologen en astronomen waren) gekroond tot koningen die per kameel door de woestijn reisden. Vandaar dat het feest Driekoningen is gedoopt. Weer later kregen de drie Wijzen ieder een naam: Caspar, Melchior en Balthasar.
6 januari
Op 6 januari mogen kinderen langs de deuren met lampionnen. Zij zingen bedelliedjes over de drie koningen en krijgen in ruil hiervoor snoep of zelfs geld. Het is een beetje te vergelijken met Sint Maarten en Halloween. De kinderen lopen vaak in groepjes, waarvan er drie een kroon dragen (of zelfs helemaal verkleed zijn) om te laten zien dat zij de drie koningen eren. Deze traditie is echter een beetje in de vergetelheid geraakt. In Duitsland of Oostenrijk gaan kinderen vaak nog wel langs de deuren.
Kerstverhaal
Hoewel we nu vooral het kerstverhaal van de geboorte van Jezus spelen tijdens de Kerstdagen, is het ook heel gewoon om dit verhaal te vertellen met Driekoningen. Dit wordt vooral buiten op kerkpleinen of in het kerkportaal gespeeld. Er worden vaak ook optochten gehouden en liedjes gezongen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.