maandag 20 januari 2014

Blue Monday: meest depressieve dag van het jaar

Eigenlijk word ik er al een beetje chagrijnig van als ik het overal lees en hoor: vandaag is het Blue Monday, de meest depressieve dag van het jaar. Zo’n aankondiging maakt iedereen bij voorbaat al depri. Nu helpt het grauwe weer vandaag ook niet mee… Zucht… Maar wat is dat Blue Monday nu eigenlijk?Derde maandag van januari
Blue Monday is een wetenschappelijk bewezen fenomeen. Gedragspsychologen zijn er achter gekomen dat de derde maandag van het nieuwe jaar een soort massale dip met zich meebrengt. Dit kan bijvoorbeeld komen, omdat het een soort breekpunt is voor het volhouden van goede voornemens, maar ook doordat het voorraadje vitamine D een beetje begint op te raken in deze donkere dagen. Aangezien de meeste mensen op maandag toch minder vrolijk zijn (zo na het weekend) schijnt dit allemaal op te stapelen en naar buiten te komen op de derde maandag van januari.

Pep jezelf op
Je kunt van vandaag natuurlijk een aaneengeschakelde depressieve dag maken, maar je kunt Blue Monday ook doorbreken. Pep jezelf op door je favoriete muziek te luisteren. Of zet Happy van Pharell Williams op non-stop repeat – daar word je geheid blij van. Maar je kunt ook jezelf oppeppen door vandaag je favoriete outfit te dragen. Kies eens voor een gekke pet of oorbellen en lak je nagels met vrolijke glitters. Verliefd worden schijnt volgens een onderzoek van Relatieplanet ook prima te helpen tegen de Blue Mondayblues. Ga vanavond dus eens lekker uit, naar de film bijvoorbeeld. Of bezoek vandaag de dierentuin. Want eerlijk is eerlijk: dieren maken je altijd vrolijk.

Geen bromberen in Dierenpark Amersfoort
Zijn dieren wel eens chagrijnig? Als hondenmama moet ik zeggen dat mijn hondje ook wel eens uit zijn hummetje is. Dus ja. Ook de dieren in Dierenpark Amersfoort hebben wel eens een off-day. De dierverzorgers die iedere dag met hun dieren in de weer zijn, zien het meteen wanneer een leeuw, beer of olifant met het verkeerde been uit bed is gestapt. Dat de dieren vandaag massaal depressief zullen zijn, daar geloven de verzorgers niet in. Het is eerder hormonaal of het heeft te maken met spanningen in de groep als een dier zich minder goed voelt. Dat duurt meestal maar kort. Heb jij wel last van Blue Monday en niets te doen? Ga dan lekker naar de dierentuin. Wedden dat olifantje Kyan, Mike de chimpansee of de relaxende witte tijgers Brooklyn en Maxi je zo uit je dip hebben gehaald? (foto: Dierenpark Amersfoort)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.